• preotul din localitate “recidivează” în acte de caritate • după ce a început să asigure o pâine oamenilor sărmani, acesta oferă şi un pacheţel pentru şcoală copiilor cu o situaţie grea acasă • părintele intenţionează să construiască un aşezământ social pentru micuţi, unde să le fie servită o masă caldă • acesta este sprijinit atât de enoriaşi, cât şi de autorităţile locale
Mai mulţi copii din Ianca îşi iau pacheţelul pentru şcoală direct din tinda bisericii “Sfântul Ioan Botezătorul”, din localitate, în fiecare dimineaţă. După programul “Pâinea bucuriei”, iniţiat de preotul paroh Cristian Cosmin Ion, prin care oamenii nevoiaşi pot pune o pâine pe masă graţie altor localnici mai avuţi, iată că acum şi copiii care provin din familii sărmane au ce mânca la şcoală. Ideea a fost tot a părintelui Ion, care găsea în fiecare zi fructe şi dulciuri în cutia pentru pâine. “Am văzut că unii oameni aduceau în ladă fructe şi dulciuri şi atunci m-am gândit cui i-ar fi de folos mai mult aceste produse. Familia mea susţine deja împreună cu alte două mămici, încă de la începutul anului şcolar, patru copii care nu primeau pacheţel de la părinţi, în sensul că le pregăteam noi zilnic pacheţelul. Am aflat despre ei de la copiii mei care învaţă la şcoală şi la grădiniţă. Îmi spuneau mereu că, atunci când doamna învăţătoare le cerea copiilor, la pauza mare, să scoată pacheţelul, un băieţel plângea, iar ceilalţi erau jenaţi. Acum, prin acest program, oferim un pacheţel ce conţine un sandviş, fructe şi dulciuri pentru 11 copii, pe care îi susţinem şi cu rechizite. În felul acesta, putem preveni abandonul şcolar”, ne-a spus preotul Cristian Ion. Astfel, în fiecare dimineaţă la ora 7.30, copiii intră în tinda bisericii şi îşi iau mâncarea pentru şcoală. “În fiecare zi, de când am început programul «Pâinea bucuriei», vin câţiva copii din clasele a VII-a şi până la a XII-a cu câte o pâine şi o pun în ladă. Eu îi aştept în poartă şi îi binecuvântez. O fetiţă a venit la mine, vineri, şi mi-a zis «Părinte, mi-aţi dat binecuvântarea şi am luat 10 la română!»“, a adăugat pr. Cristian Ion.
Iar faptele bune continuă. Părintele din localitate nu se opreşte doar a le asigura hrana copiilor sărmani, ci are planuri mari. Acesta speră ca, în câteva luni, să pună temelia unui aşezământ social, unde cei mici pot servi o masă caldă după ore, îşi pot face temele şi, de ce nu, să primească meditaţii gratuite. Documentaţia pentru acest nou proiect a durat un an, iar în scurt timp urmează să fie eliberată autorizaţia de construcţie. “În acest demers, suntem susţinuţi de autorităţile locale şi de enoriaşii din parohie”, ne-a mai spus preotul Ion.