Mergi la conţinutul principal

Copiii din Brăila au cont de economii deschis de Guvern. Mulţi părinţi sunt revoltaţi

• pe ultima sută de metri a anului trecut, Guvernul condus de Viorica Dăncilă a emis o ordonanţă de urgenţă prin care a deschis un cont de economii pentru toţi copiii cu vârsta sub 18 ani din ţară şi, automat, din Brăila • actul normativ prevede că nu e nevoie de acordul reprezentanţilor legali ai minorilor pentru acest cont, deşi aceştia din urmă vor fi cei care trebuie să alimenteze contul • mai mulţi părinţi brăileni s-au arătat indignaţi de măsura Guvernului şi nu au încredere că banii depuşi vor fi, într-adevăr, înapoiaţi copiilor la vârsta majoratului, cu tot cu dobânzi şi primele promise

 

Guvernul României este, de câteva zile, aspru criticat de către mai mulţi părinţi brăileni, din cauza contului de economii deschis pe numele copiilor. La finele anului trecut, a fost emisă o ordonanţă de urgenţă “privind implementarea Programului guvernamental «gROwth-Contul individual de economii Junior Centenar»“, datată din 29 noiembrie 2018, şi cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2019. Actul prevede ca fiecare copil să aibă un cont individual deschis la unităţile Trezoreriei, fără a fi nevoie de acordul părinţilor sau reprezentanţilor legali. “art. 1 alin. 3 - Contul individual de economii Junior Centenar se deschide pe numele copilului, automat, la unităţile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinţi, din partea reprezentantului legal al copilului sau a împuternicitului acestuia. Coordonatele contului individual de economii Junior Centenar şi condiţiile de utilizare se publică pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice”, potrivit art. 1 alin. 3 din OUG 104/2018, publicată deja în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 1029/4.XII.2018.

Contul Junior presupune că oricine poate depune orice sumă de bani în lei, prin virament, mandat poştal sau în numerar prin casieriile unităţilor Trezoreriei Statului. Pentru a-i atrage pe adulţi să alimenteze contul, Guvernul s-a hotărât să acorde o primă din anul 2019. Iată ce spune art. 2 din OUG: “Începând cu anul 2019, titularii de cont beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu condiţia ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minimum 1.200 lei. În cazul în care la finele anului calendaristic suma depusă în anul respectiv este mai mică decât suma minimă de 1.200 lei, titularul contului nu beneficiază de prima de stat, dar pentru soldul contului se acordă dobândă”, dobânda fiind în valoare de 3% pe an. Banii rămâni blocaţi în acest cont până când minorul împlineşte vârsta de 18 ani. Abia atunci pot fi retraşi, cu tot cu dobândă şi primă. Excepţie fac situaţiile în care copilul este grav bolnav ori survine decesul.

Experţii în domeniu au făcut şi un calcul al sumei pe care o poate primi un copil născut în 2018, la împlinirea vârstei de 18 ani, în condiţiile în care contul a fost alimentat, anual, cu 1.200 lei: 21.600 lei, la care se adaugă prime în valoare de 10.800 lei şi dobânzile aferente.

 

Peste 60.000 de copii din judeţul Brăila au, de la 1 ianuarie 2019, cont de economii

Teoretic, ar fi trebuit deschise circa 3,9 milioane conturi la Trezorerie. Însă, ministrul Finanţelor, Orlando Teodorovici, a revenit pe 17 decembrie 2018 cu un document intitulat “Instrucţiuni privind coordonatele Contului individual de economii Junior Centenar care se deschide conform prevederilor OUG 104/2018 privind implementarea Programului guvernamental «gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar»“. Din acest act aflăm că este vorba, de fapt, despre un singur cont deschis la Trezoreria Sectorului 1 Bucureşti, iar sumele depuse de reprezentanţii legali ai minorilor la trezoreriile din ţară vor fi colectate, la sfâşitul fiecărei zile, în contul unic. Iată ce spune punctul 4 din actul amintit: “Contul 46.01.01 «Cont individual de economii Junior Centenar» se deschide de Trezoreria statului sector 1 automat, pe baza fişierului care conţine datele de identificare ale copiilor care îndeplinesc condiţiile de la art. 1 alin 2 din ordonanţă, furnizat periodic de Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare”.

Deşi pe hârtie pare o soluţie bună pentru asigurarea viitorului copilului, nu toţi părinţii sunt de aceeaşi părere, încrederea lor în actualul Guvern fiind scăzută. “Cum rămâne cu protecţia datelor cu caracter personal? Cum să deschizi cont pe numele copilului meu, folosindu-te de CNP-ul lui, fără să-mi exprim acordul? N-am încredere în măsura luată de acest Guvern şi nu voi depune niciun leu! Am doi copii şi prefer să depun bani într-un cont deschis de mine. Nu e cont special de economii pentru copii, e un simplu cont bancar unde depun, din când în când, bani şi mi-am propus să dau aceşti bani copiilor mei când vor deveni majori”, ne-a declarat o mămică a doi copii din Brăila.

O opinie asemănătoare are şi o altă mamă a unui copil de 11 ani. “Am deja un cont în care strâng bani pentru copilul meu până când va împlini 18 ani. Nu mi se pare normal să fie deschis acest cont! E copilul meu, nu al statului, eu decid pentru el până la 18 ani şi îmi dau acordul pentru datele lui. Nu m-a întrebat nimeni dacă vreau să-i deschid acest cont. Chiar îmi doresc să-l închid, dacă există un asemenea cont pe numele lui!”, ne-a spus, revoltată, femeia. Agitaţie pe acest subiect este şi pe mai multe grupuri de mămici, unde utilizatoarele sunt indignate că Guvernul a decis deschiderea unui cont în numele copiilor fără a fi consultaţi părinţii şi se tem că destinaţia sumei de bani ar fi alta, nicidecum nu ar fi păstrată pentru vârsta majoratului a beneficiarilor.

Alţi părinţi brăileni, în schimb, susţin că nu cred că ar fi ceva în neregulă cu acest cont de economii, iar unii deja au depus bani. Pe de altă parte, mulţi analişti economici susţin că la mijloc este de fapt “foamea” guvernului după bani, câtă vreme accesul la conturile deschise de stat este restricţionat până la vârsta majoratului pentru toţi minorii.

Potrivit Institutul Naţional de Statistică, la 1 ianuarie 2018, judeţul Brăila avea 60.821 de persoane cu vâsta cuprinsă între 0 şi 19 ani, dintre care 31.157 aveau domiciliul în municipiu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro