Copiii cu probleme, în atenţia cadrelor didactice | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Copiii cu probleme, în atenţia cadrelor didactice

La Inspectoratul Şcolar s-au lansat, ieri, două proiecte destinate copiilor cu probleme: "Cerinţe Educaţionale Speciale pentru Toţi" (CESPeT) şi "Salvaţi Copiii de Abandon şi Neintegrare" (SCAN). În cadrul acestor proiecte, în care Brăila este partener, se urmăreşte identificarea copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, însă şi a celor cu un nivel de inteligenţă peste medie dar care suferă de diverse probleme ale auzului, văzului sau au probleme locomotorii. De asemenea, se au în vedere şi copiii cu risc de abandon şcolar din diverse motive.

În următoarea perioadă se vor selecta cadre specializate pentru descoperirea copiilor care să intre în program, 100 pentru primul proiect şi 150 pentru cel de-al doilea, fiecare copil urmând să primească, în următorii trei ani, o bursă lunară de 600 de lei. Iniţiatorul proiectelor, prof. univ. dr. Laurenţiu Şoitu, a explicat că ideea a apărut în urma constatării că din sălile de curs ale Universităţii "Al. I. Cuza" au dispărut studenţii capabili, dar cu diferite dizabilităţi fizice.

În plus, în aceşti trei ani de derulare a proiectului se va realiza şi un Centru special pentru aceşti copii, unde vor fi pregătiţi. Centrul va fi dotat cu calculatoare speciale pentru nevăzători, programe speciale şi pentru celelalte tipuri de dizabilităţi, care acum nu sunt accesibile în şcoli. "Se va urmări şi educaţia părinţilor, pentru că în multe cazuri ei pot fi de un real ajutor, mai ales în cazurile în care este vorba de abandon şcolar sau neintegrare", a precizat coordonatorul proiectului la nivelul zonei de Sud-Est, prof. Dana Turcu. Din echipa brăileană de proiect mai fac parte: institutoarea Ecaterina Bonciu, prof. Camelia Costea şi contabila Mirela Radu. La lansare a fost prezent iniţiatorul proiectelor, prof. univ. dr. Laurenţiu Şoitu, alături de echipa sa de proiect, formată din inspectorul şcolar general Viorel Botea, inspectorul general adjunct Romeo Mocanu, primarul Aurel Simionescu şi subprefectul Veronica Macri. Proiectul se derulează în Brăila, pentru zona de Sud-Est, şi în oraşele Botoşani, Iaşi, Maramureş, Mureş şi Vaslui, pentru alte zone de dezvoltare din ţară, alături de University College Danemarca, instituţie care are cea mai mare experienţă din Europa în privinţa combaterii abandonului şcolar. La nivel naţional vor fi incluşi în program 4.820 de elevi, se vor acorda 2.900 de burse, vor fi implicaţi 2.500 de părinţi şi 700 de cadre didactice. Valoarea totală a celor două proiecte este de peste 40 de milioane de lei, din care Brăilei îi vor reveni aproximativ patru milioane de lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro