Numărul copiilor care pot fi adoptaţi a crescut odată cu simplificarea procedurilor de adopţie, ajungând ca la nivelul judeţului Brăila să fie triplu faţă de al familiilor care vor să înfieze. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Brăila are în evidenţe peste 1.000 de copii cu măsuri de protecţie speciale. Activitatea de coordonare şi monitorizare a adopţiilor, plasamentelor familiale şi a altor forme de ocrotire pentru copiii aflaţi în dificultate în 2013 a reprezentat unul din punctele de pe ordinea de zi a şedinţei Comisiei de Dialog Social de la Prefectură.
Din datele furnizate de DGASPC Brăila reiese că anul trecut a fost deschisă procedura de adopţie pentru 77 copii, în timp ce numărul familiilor care au obţinut atestatul este mai puţin de o treime, respectiv 21. Pentru 18 copii a fost admisă încuviinţarea adopţiei interne, iar 21 de copii au fost încredinţaţi în vederea adopţiei interne. Atestarea familiilor care doresc să adopte cât şi deschiderea procedurii de adopţii pentru copii se realizează de către Compartimentul de adopţii din cadrul DGASPC.
Datorită modificărilor legislative de anul trecut, a fost reglementată situaţia copiilor aflaţi în sistemul de protecţie socială faţă de care părinţii manifestă dezinteres timp de un an, astfel încât aceşti copii să poată fi declaraţi adoptabili după un an în care DGASPC constată clar că nu a existat nicio legătură între copil şi familia biologică şi că nu există posibilităţi de reintegrare a lui. "În 2013 a fost schimbată legea, în sensul că a fost un pic mai relaxată procedura ce reglementează eligibilitatea copiilor pentru adopţie. Dacă până acum se putea deschide procedura de adopţie pentru un copil doar dacă îi identificam pe părinţi şi puteam obţine acordul lor, fiind foarte greu de probat reaua credinţă a acestora în caz de neprezentare, de la această modificare legea ne permite ca după un an de la stabilirea măsurii de protecţie specială, dacă noi demonstrăm că am făcut tot posibilul să-i informăm pe părinţi privind drepturile şi obligaţiile pe care le au, iar dacă în această perioadă de timp copilul nu este vizitat, atunci poate fi sesizată instanţa pentru deschiderea procedurii de adopţie. Am constatat că a crescut numărul copiilor eligibili pentru adopţie. Aceasta reprezintă un proces foarte complex, cu implicaţii juridice, sociale şi psihologice se concentrează asupra satisfacerii nevoilor copilului, interesul acestuia fiind fundamental şi superior oricărui alt interes", a declarat Simona Cimpoae, director adjunct al DGASPC Brăila.
Actul normativ a introdus, totodată, o perioadă de monitorizare post-adopţie de doi ani, în care se asigură consiliere familiei, pentru a avea garanţia unei reintegrări reuşite a copilului adoptat într-un mediu familial. În cursul anului 2013, în evidenţa DGASPC Brăila au existat 25 de cazuri de monitorizare post-adopţie.
Numărul micuţilor aflaţi în sistemul de Protecţia copilului este însă mult mai mare. Astfel, la Brăila sunt 330 de copii în grija asistenţilor maternali profesionişti, 280 de minori în plasament familial, 32 aflaţi în tutelă şi 247 protejaţi în apartamente de tip rezidenţial, şi încă 64 la Asociaţia Diaconia şi Fundaţia Surorile Clarise ale Sfântului Sacrament, aflate în colaborare cu DGASPC.