Copii scapati la bautura | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Copii scapati la bautura

Consumul de alcool in locurile publice de catre minori, precum si comercializarea bauturilor alcoolice catre aceste persoane este interzisa prin lege. Asta teoretic, pentru ca, practic, sute de minori frecventeaza zilnic barurile din oras si consuma bauturi alcoolice, profitind de indiferenta institutiilor abilitate sa intervina pentru prevenirea si combaterea acestui fenomen. Aceasta a fost concluzia unei anchete desfasurate de reporterii "Obiectiv" pe parcursul mai multor zile, timp in care au vizitat mai multe baruri si discoteci din oras pentru a-i depista pe comerciantii care incalca legea, punind mai presus cistigurile proprii decit sanatatea copiilor. Si nu a fost nevoie de pinda sau de prea multe cautari, reporterii nostri alegind la intimplare citeva localuri, unde au descoperit de fiecare data minori consumind altceva in afara de apa minerala si bauturi racoritoare. Localurile vizitate de redactorii nostri au fost: "Select" si "Esplanada" de pe Calea Calarasilor, "Fair Play" (din centrul vechi), "Nox" (de pe B-dul Al.I.Cuza), "Shadows" (str. Plevna) si cluburile "Milenium" si "LMS".
Nu toate unitatile aveau afisat avertismentul "nu vindem produse din tutun si alcool minorilor", dar nici cele care il aveau nu tineau cont de el. Nu am vazut nici un barman sau chelner care sa reactioneze in conformitate cu avertismentul afisat la loc vizibil atunci cind minorii comandau bauturi alcoolice. De altfel, vina nu este in totalitate a lor, desi ei sint aceia care intra in contact direct cu minorii si ar putea sa le refuze comenzile. Fara indoiala principalii vinovati sint patronii acestor unitati care, pentru a cistiga citi mai multi bani, permit ca in localurile pe care le conduc sa se comercializeze alcool absolut tuturor celor care solicita acest lucru.
In topul preferintelor minorilor conduce detasat berea, asta deoarece din punct de vedere financiar este cea mai accesibila dintre bauturile alcoolice. Ea este preferata atit de baieti, cit si de fete, care de cele mai multe ori nu se rezuma la a consuma doar o singura sticla. In contextul in care tinerii ies de obicei in grup, in oras, se indeamna si se provoaca unii pe altii sa consume alcool. La o singura masa, la care se aflau 5 minori, am vazut si o sticla de suc ratacita printre cele de bere.
Atunci cind ies, insa, la discoteca, tinerii prefera bauturile spirtoase, pe care le sting tot cu bere. La toate acestea se mai adauga si tigarile, pe care teoretic nu ar avea de unde sa le cumpere in conditiile in care si vinzarea acestora catre minori este interzisa.

Minorii profita de indiferenta autoritatilor

Toate aceste lucruri se intimpla sub privirile indiferente ale autoritatilor care, desi stiu ce se intimpla, nu intreprind actiuni strict pe aceasta tema. Politia verifica acest aspect cu ocazia raziilor desfasurate ocazional, pe linia ordinii si linistii publice, dar nu a mers si din bar in bar pentru a vedea cum nu se respecta legea. Activitatea politistilor in acest domeniu se limiteaza doar la controlul unitatilor de alimentatie publica din apropierea scolilor. Pina la urma, o verificare pe aceasta tema nici macar nu ar fi chiar atit de greu de realizat si nici nu ar solicita o desfasurare de forte impresionanta sau costuri exorbitante. Practic, orice om al legii iesit in oras, la o bere, ar putea vedea cu ochii lui cum minorii sint serviti cu alcool si il consuma intr-o veselie. "Politistii de proximitate actioneaza zilnic in preajma unitatilor de invatamint cu privire la absenteism si consumul de bauturi alcoolice. Se mai verifica acest aspect si in cadrul raziilor din cafe-baruri, internet-cafe-uri si discoteci. Au fost trimise adrese si catre Primarie atunci cind s-a constatat ca acestea se afla la o distanta mai mica decit prevede legea. De asemenea, compartimentul de prevenire al Inspectoratului de Politie al Judetului Braila organizeaza actiuni de prevenire pe toate domeniile de infractiuni, in scoli si licee", ne-a precizat agent sef Jenel Sogor, purtator de cuvint al IPJ Braila.
In aceeasi situatie se gaseste si Protectia Consumatorului. Din 2005, de la inceputul anului scolar, nu s-au realizat decit controale tematice la chioscurile de linga scoli. In rest, nici un control prin baruri si discoteci, locurile in care se consuma cel mai frecvent bauturi alcoolice. Faptul ca amendeaza cite un patron de chiosc, din cind in cind, nu afecteaza deloc frecventa consumului de alcool in rindul minorilor si nici nu ii impresioneaza cu ceva pe cei care le pun la dispozitie acestora licorile bahice prin localurile brailene. Iar in contextul in care autoritatile sint atit de previzibile si de cuminti, nici minorii nu dau doi bani pe lege si comanda relaxati de baut.

Patronii isi fac de cap incalcind si alte prevederi legale

Dar asta nu este singura neregula intilnita in unitatile de gen din Braila. Foarte rar clientii primesc bonuri fiscale, in general nota de plata limitindu-se la o hirtie scrisa cu pixul de chelneri. Asta cind primesti si o hirtiuta, deoarece in unele locuri nota de plata e comunicata verbal. Neinregistrind toate operatiunile in casa, patronii se fac vinovati de evaziune fiscala. Nici macar taxa de intrare in discoteca nu este luata in evidentele contabile asa cum ar trebui, deoarece nu se elibereaza bonuri clientilor la intrare.
Apoi discotecile brailene nu stau bine nici la capitolul siguranta clientilor, in ciuda faptului ca au contractat firme de paza care sa se ocupe de acest lucru. Perchezitia corporala sumara este facuta doar barbatilor, firmele de paza neavind angajate femei care sa controleze si clientele. Astfel, oricind arme sau substante ilicite pot fi introduse in incinta acestora, prin simpla plasare in posetele sau buzunarele femeilor.

Centrul Antidrog incearca sa previna consumul de alcool in rindul minorilor

Pornind de la premisa ca in rindul adolescentilor si tinerilor exista citeva mituri legate de consumul de alcool, ca presiunea grupului de prieteni impinge de multe ori la bautura si ca adolescentii nu stiu sa faca fata situatiilor in care trebuie sa spuna "NU" consumului de alcool, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Braila a derulat si deruleaza in continuare mai multe activitati de prevenire a acestui fenomen in scolile si liceele brailene. Printre factorii identificati de catre specialistii Centrului, care pot favoriza consumul de alcool in rindul minorilor, se numara asocierea cu colegi care consuma alcool, esecul scolar si angajametul scazut fata de scoala, absenta unor legaturi afective familiale, atitudini (credinte) favorabile consumului de alcool.
De asemenea, in cadrul unei intilniri de lucru organizata de catre Centrul Antidrog, cu sprijinul Institutiei Prefectului, cu ocazia adoptarii Strategiei Locale Antidrog, a fost ridicata si aceasta problema, chiar de un reprezentant al administratiei publice locale, luindu-se hotarirea de a se forma o echipa care sa se ocupe de sanctionarea comerciantilor care ignora legea. "La nivelul administratiei locale, factorii de decizie sint extrem de interesati de reducerea fenomenului consumului de alcool, in special in rindul adolescentilor si tinerilor. Reprezentantii Prefecturii au manifestat disponibilitate crescuta pentru prevenirea si reducerea fenomenului consumului de alcool in rindul elevilor, motiv pentru care, de curind, au fost constituite echipe de control din partea autoritatilor competente sa aplice sanctiuni agentilor comercianti care incalca prevederile legale referitoare la comercializarea de alcool si tutun minorilor", ne-a precizat Elena Nechifor, coordonatorul CPECA Braila.

Mai tot romanul pune gura pe alcool

Alcoolul este considerat un drog deoarece, odata patruns in organism, produce modificari psihice si poate genera fenomene de toleranta si dependenta. Alcoolul actioneaza predominant pe sistemul nervos, alterind functiile cerebrale complexe, cum ar fi constiinta si emotiile. Dependenta se instaleaza destul de rapid si presupune nevoia imperioasa de a bea, pentru a mentine o stare de bine sau pentru a evita simptomele de sevraj (manifestari fizice si psihice care apar la intreruperea consumului indelungat), ignorind consecintele fizice, psihice sau sociale.
Conform unui studiu realizat in anul 2004 de Agentia Nationala Antidrog, alcoolul este cel mai consumat drog din Romania. Statisticile arata ca 87% dintre romanii cu virste intre 15-64 ani au baut alcool cel putin o data in viata. Cele mai consumate bauturi sint berea, bauturile tari si vinul. Conform aceluiasi studiu, aproximativ 30% dintre cei intervievati "apeleaza" la alcool ca sa se simta bine, sa se relaxeze, ca sa uite de probleme, ca sa fie mai bine dispusi, iar locurile preferate pentru consumul de alcool sint acasa, la restaurant, in discoteca etc. De asemenea, printre riscurile asociate consumului de alcool se numara accidentele rutiere, problemele de sanatate, respingerea din partea familiei, acte antisociale, conflicte interpersonale, probleme financiare etc.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro