* mai mulți copii de la Bărăganul au pictat icoane cu sfinți și le-au vândut credincioșilor din Parohia "Sfântul Nicolae" * ei au cumpărat apoi alimente și le-au împărțit celor mai săraci copii din localitate * în localitate există două parohii ortodoxe, ambele implicate în acțiuni filantropice
Exemplu de omenie în Parohia "Sfântul Ierarh Nicolae" de la Bărăganul (Protopopiatul Însurăței) unde mai mulți copilași au realizat icoane după puterile lor - pe hârtie de bloc de desen - le-au vândut la biserică, imediat după Sfânta Liturghie, iar cu banii obținuți au cumpărat daruri pentru semenii lor aflați în nevoi.
Potrivit informațiilor transmise de Arhiepiscopia Dunării de Jos, zilele acestea, copiii de la parohia din Bărăganul, fostă Cioara-Doicești, au pictat mai multe icoane pe care le-au vândut apoi credincioșilor, în cadrul proiectului catehetic "Împărțim bucurie". Cu banii obținuți din vânzarea icoanelor, micii artiști au cumpărat alimente și alte daruri pe care le-au oferit consătenilor nevoiași, de o vârstă cu ei. "Copilașii au pictat, credincioșii au apreciat, iar noi am bucurat!", rezuma, în câteva cuvinte, acțiunea de la Bărăganul, părintele paroh Cristian Lascu, cel care a inițiat activitatea filantropică de la Bărăganul.
Parohia "Sf. Ierarh Nicolae", din comuna Bărăganul, a fost ridicată la anul 1855, fiind ctitorie a Mănăstirii Radu Vodă din București. În aceeași localitate, se află Parohia "Sfânta Treime", la fel de veche, de a cărei istorie se leagă numele vechi al comunei.
Bărăganul este una dintre cele mai vechi localități de pe teritoriul județului Brăila. Izvoarele scrise atestă existența acestui sat încă din secolul al XVII-lea, din timpul domniei lui Radu Mihnea al }ării Românești (1611-1616), când cetatea Brăilei se afla sub stăpânire turcească. Vechiul nume, "Cioara-Doicești", provenea de la familia Doicescu, proprietara moșiei pe care s-a așezat satul. Localitatea va lua denumirea de "Bărăganul" abia în anul 1965, pe vremea dictaturii comuniste.
Dacă Biserica "Sf. Ier. Nicolae" a fost ctitoria Mănăstirii Radu Vodă, Biserica "Sf. Treime" a fost construită între anii 1852-1856, de către pitarul Costache Fre și soția sa, Manda Fre, fiica lui Dinu Doicescu, proprietarul Moșiei Doicești. Tot atunci, s-a zidit și o clopotniță dotată cu patru încăperi, care erau folosite drept săli de clasă pentru copiii parohiei. La venirea Primului Război Mondial, sfântul locaș a fost transformat în spital, iar pictura și catapeteasma au fost distruse. După război, la inițiativa preotului Nicolae Radovici, biserica a fost repictată, de către I. Martirovici (între anii 1920-1922). Ulterior, în anul 1931, a fost construită tinda sfântului lăcaș, prin strădania familiei Teodor Dimache. Biserica a necesitat o nouă restaurare a picturii în anul 1976, precum și între anii 1984-1985.
Din anul 2005, a început consolidarea sfântului lăcaș. Biserica "Sf. Treime" de la Bărăganul a fost resfințită la data de 14 noiembrie 2010, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos. Cu acest prilej, lăcașul a mai primit un ocrotitor, pe Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului. În aceeași zi, a fost sfințită și {coala gimnazială nr. 1 din localitate, primind, de asemenea, hramul Sfântului Grigorie Palama. Ierarhul a donat, cu acest prilej, școlii, mai multe volume apărute în Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.