Anul acesta, în ierarhia judeţeană, primii trei elevi, toţi de la Colegiul Naţional "Nicolae Bălcescu", au medii foarte mari: Otilia Teodora Bîcîilă şi Miruna-Maria Dănăilă au media 10, iar Denis Turcu are 9,98. Trei copii excepţionali, care demonstrează că inteligenţa şi seriozitatea în muncă pot aduce succesul, copii pentru care performanţa este ceva absolut natural. Ei spun că nu este greu, dar cei care luptă să fie mereu cei mai buni ştiu că este deosebit de dificil să munceşti constant, să nu laşi nicio zi şi nicio disciplină cum o fi, că merge şi aşa. Cu multă modestie, cele două fete spun că nu au avut numai zece, că s-a mai întâmplat să ia şi note de nouă. "Am luat chiar şi două note de opt, dar am reuşit să-mi repar media", a povestit Otilia Bîcîilă. Ea nu are un obiect preferat, învaţă la toate şi nu i se pare greu. Îi plac şi limba şi literatura română, şi matematica, şi celelalte obiecte. Ca să se relaxeze desenează, dar nu a acordat foarte mult timp acestui hobby. Desenul a rămas pasiunea ei pentru acasă. În schimb, Miruna Dănăilă se simte atrasă de disciplinele reale. Nu ştie exact de ce îi plac, dar i se pare mult mai uşor să înveţe pentru ele decât la limba română, unde chiar simte că face un efort să înveţe. Deşi au note maxime, cele două fete nu renunţă la ieşirile cu prietenii, la muzică, la distracţii. "Ca să ai rezultate foarte bune nu trebuie să înveţi toată ziua, însă trebuie să iei învăţatul în serios, să demonstrezi că te preocupă şcoala", spune Miruna Dănăilă. Lor le place la şcoală, mai ales că profesorii nu sunt tot timpul încruntaţi, serioşi, mai fac şi glume, care destind atmosfera.
Cel de-al treilea elev din ierarhie, Denis Turcu, este un "abonat" al concursurilor, câştigă multe premii mari la fazele naţionale, dar are şi medii foarte mari la celelalte discipline. Media sa de admitere este 9,98. Lui i se pare relaxant să participe la concursuri. "Este distractiv, mai ales că după concurs urmează o noapte albă, ne distrăm, în special dacă avem rezultate bune", spune Denis Turcu. El povesteşte că mai oboseşte atunci când se pregăteşte, de exemplu, pentru olimpiada de fizică, dar ia o pauză şi mai rezolvă câteva probleme la matematică şi îşi revine. Este pasionat de fizică, astrofizică, de tot ce are legătură cu logica şi visează să ajungă student la MIT New York. "Ca să am mai multe şanse, am decis ca liceul să-l fac la Bucureşti, la Liceul Internaţional de Informatică. Acolo am mai multe avantaje, mai multe şanse să mă pregătesc intens la ce-mi place, acolo este un alt program de lucru, se lucrează mai mult pentru olimpiade", spune Denis Turcu.
În vara aceasta, cele două fete nu au planuri mari de vacanţă, vor merge cu părinţii la mare şi acolo vor cheltui premiul de la Obiectiv, sau îşi vor cumpăra haine. Denis, în schimb, are planificate două tabere, "câştigate cu matematica, bineînţeles". Va merge într-o tabără de matematică la Poiana Pinului, judeţul Buzău, "unde vor fi câteva concursuri interesante" şi într-o altă tabără în Croaţia, care va fi numai cu scop turistic.