Copii, gropari la cimitir | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Primul dosar penal pentru exploatarea prin muncă a minorilor

Copii, gropari la cimitir

* în urma unei sesizări telefonice, inspectorii de muncă brăileni au depistat doi minori, de 13 și 14 ani, care săpau o groapă în Cimitirul ”Sf. Maria” * bărbatul care i-a plătit să facă acest lucru, un brăilean de 41 de ani, are acum dosar penal și riscă între 3 luni și 2 ani de închisoare * potrivit Codului Muncii, este interzis să angajezi minori cu vârste sub 15 ani, fapta comisă constituind infracțiune * în altă ordine de idei, aproape 200 de angajatori controlați în luna octombrie de inspectorii de muncă au primit amenzi de circa 100.000 de lei * au fost vizați angajatori din comerț, agricultură, exploatare forestieră, transporturi, construcții, pază, instalații sanitare, coafură, baruri, poștă și curierat

 

Bilanț încărcat al inspectorilor de muncă brăileni în luna octombrie a.c., când au reușit să verifice aproape 200 de angajatori - firme de stat și particulare - aplicând sancțiuni de circa 100.000 de lei. Luna octombrie a marcat, totodată, o premieră absolută în activitatea Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila: pentru prima dată, inspectorii de muncă au identificat doi minori care prestau activitate în beneficiul unui brăilean, persoană fizică, și nu oriunde, ci într-un cimitir al municipalității. Flagrantul s-a petrecut în ziua de 22 octombrie a.c., iar suspectul are acum dosar penal.

Potrivit inspectorului șef al ITM Brăila, Liviu Arhire, în ziua de 22 octombrie 2021, instituția pe care o coordonează a fost sesizată telefonic de către o persoană binevoitoare care se afla, în acel moment, la Cimitirul ”Sf. Maria”, de la Podul Brăiliței. Respectiva persoană a precizat că, în cimitir, se află doi minori care sapă o groapă în care urma să fie înmormântat un decedat, iar acest lucru i s-a părut strigător la cer.

În urma sesizării telefonice primite de la o persoană fizică, am solicitat sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Brăila și ne-am deplasat la Cimitirul ”Sf. Maria”, unde am constatat că, într-adevăr, cele sesizate se confirmă. Au fost identificați doi minori, unul de 13 și celălalt de 14 ani, care prestau o activitate în beneficiul unei persoane fizice, fapta constituind infracțiune, conform art. 265 și următoarele din Legea nr. 53/2003 republicată (Codul Muncii)”, ne-a precizat inspectorul șef al ITM Brăila, Liviu Arhire.

Suspectul, în vârstă de 41 de ani, le-a promis celor doi minori câte 100 de lei pe zi, ca să muncească ilegal în folosul său, respectiv să sape o groapă în care urma să fie înmormântată o persoană decedată, în condițiile în care, potrivit legii, este interzis să angajezi minori cu vârsta sub 15 ani. Potrivit ITM, bărbatul de 41 de ani se înțelesese cu familia defunctului să sape groapa de la mormânt, iar acesta, la rândul său, apelase la ajutorul celor doi minori. În particular fie spus, în luna octombrie s-au înregistrat cele mai multe decese de la debutul pandemiei, iar în cele șapte cimitire administrate de SUPAFCL Brăila sunt numai 15 gropari care abia dacă au făcut față solicitărilor.

Fapta comisă de bărbatul de 41 de ani, indiferent din ce motiv, constituie infracțiune, iar pedeapsa este închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă. Conducerea ITM Brăila a sesizat, deja, Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, în legătură cu flagrantul de la Cimitirul ”Sf. Maria”, iar cazul va fi instrumentat de procurori.

Potrivit Codului Muncii, minorii sub 15 ani nu pot fi admiși la muncă, iar cei cu vârste cuprinse între 15 și 16 ani pot fi angajați legal dar numai cu acordul părinților. Programul de lucru nu poate depăși, însă, 6 ore pe zi, iar minorii nu pot fi obligați să presteze ore suplimentare pentru angajator sau să lucreze noaptea. Minorii cu vârste între 16 și 18 ani pot fi angajați legal, dar tot pentru un program de 6 ore pe zi, cu salariu plătit integral.

În continuare, se acordă prioritate acțiunilor de comunicare a scrisorilor de informare către angajatorii care prestează activitate în domeniile susceptibile de utilizare a muncii nedeclarate sau subdeclarate și verificarea modului de respectare a Legii nr. 55/2020, pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei Covid-19. Ori de câte ori primim sesizări telefonice, chiar și anonime, în legătură cu o presupusă faptă gravă legată de relațiile de muncă, verificăm la fața locului, mai ales atunci când este vorba de muncă nedeclarată”, a mai spus inspectorul șef al ITM Brăila. Jandarmii brăileni sunt nelipsiți de la acțiunile inspectorilor de muncă, pentru că reprezentanții firmelor controlate nu sunt întodeauna binevoitori sau dispuși să coopereze.

În altă ordine de idei, continuă campania împotriva muncii ”la negru”. Aproape 200 de angajatori brăileni au fost controlați ”la sânge” în luna octombrie a.c., în scopul prevenirii muncii nedeclarate (”la negru”) sau subdeclarate și pentru respectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei Covid-19. Doar patru firme au scăpat fără sancțiuni.

Astfel, potrivit comunicatului remis de inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila, Liviu Arhire, în luna octombrie 2021 inspectorii de muncă din cadrul instituției pe care o coordonează au desfășurat acțiuni de control la 191 de angajatori care desfășoară activități pe teritoriul județului Brăila în următoarele domenii: comerț, agricultură, exploatare forestieră, transporturi, construcții, pază și protecție, instalații sanitare, coafură și activități de înfrumusețare, baruri, poștă și curierat. În urma controalelor efectuate de inspectorii ITM Brăila, au fost aplicate nu mai puțin de 187 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 98.000 de lei (51.000 lei pentru nereguli în ceea ce privește relațiile de muncă - RM și 47.000 lei pentru nereguli privind securitatea și sănătatea în muncă - SSM).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro