Mergi la conţinutul principal

Copii fara identitate

Potrivit unei monitorizari realizate de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), sute de minori nu sint inscrisi la scoala, nu au acte de identitate si nu au un medic de familie. Practic, institutia braileana a solicitat organismelor administrativ - teritoriale rapoarte referitoare la respectarea dreptului la identitate, sanatate si educatie inca din luna martie. Dintre cele 44 de localitati, au raspuns solicitarilor DGASPC numai 20.
Potrivit datelor furnizate de DGASPC, organismele administrativ teritoriale trebuie sa intervina in cazul a aproximativ 300 de copii, carora nu le-au fost respectate aceste drepturi. "Am initiat aceasta actiune deoarece trebuie sa ne ocupam de respectarea drepturilor tuturor copiilor, nu doar a celor institutionalizati, de la apartamente si casute familiale sau de drepturile micutilor aflati la asistenti maternali profesionisti. Ca institutie, trebuie sa monitorizam respectarea drepturilor minorilor. Am identificat 76 de copii care nu au certificate de nastere, carti de identitate, aproximativ 200 nu frecventeaza nici o forma de invatamint si 22 nu sint inscrisi la medici de familie", ne-a declarat Simona Cimpoae, purtator de cuvint al DGASPC. Conducerea institutiei brailene a precizat ca a inceput demersurile pentru inscrierea la medicii de familie, pentru inregistrarile tardive ale nasterilor. Referitor la localitatile care nu au cooperat pina in prezent, reprezentantii DGASPC au spus ca vor continua actiunile deoarece autoritatile si familiile sint responsabile pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor. Daca familia nu reuseste sa asigure aceste conditii, intervine primaria din localitate, cu sfaturi in ceea ce priveste eliberarea actelor de identitate, dar si cu ajutoare financiare. Daca masurile stabilite de reprezentantii primariilor nu ajuta familiile sa iasa din impas, atunci intervin specialistii de la DGASPC. Pentru diminuarea numarului de copii care nu merg la scoala, conducerea DGASPC recomanda construirea centrelor de zi, amplasamente menite a asigura copiilor conditii decente de locuit pe timpul zilei, mese calde, dar si sprijin pentru efectuarea lectiilor. In cursul serii, minorii se intorc in familie, dar faptul ca petrec mai multe ore in aceste centre ii ajuta sa devina mai ordonati, mai disciplinati. Gazduirea intr-un centru de zi reprezinta un sprijin si pentru familie, absolvita de o parte din cheltuieli, dar si consiliata in scopul de a-si remedia situatia.

Centrele de zi - solutia pentru diminuarea numarului de copii nescolarizati

Conducerea DGASPC a precizat ca aceste centre se pot ridica pe bani europeni. Specialistii din cadrul institutiei brailene au spus ca vor acorda asistenta pentru scrierea proiectelor. Programul "Servicii comunitare de prevenire a separarii copilului de familia sa si de reintegrare in familie a copiilor" reprezinta una dintre interventiile Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copiilor (ANPDC) pentru descentralizarea serviciilor sociale la nivelul comunitatilor locale. A fost instituit prin HG nr 928/2007 pentru ratificarea acordului cadru de imprumut dintre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.
Proiectul se va derula in perioada septembrie 2008 - septembrie 2012 si are ca obiectiv crearea a 200 de centre de zi de dimensiuni mici (8-15 copii) la nivelul municipiilor, oraselor si comunelor. Vor fi finantate subproiecte care au ca obiectiv furnizarea de servicii comunitare descentralizate cum ar fi: centre de ingrijire pentru copiii aflati in situatii de risc, centre de consiliere si sprijin pentru copii si parinti, centre de asistenta si sprijin pentru readaptarea copilului cu probleme psihosociale, centre de pregatire si sprijinire a reintegrarii sau integrarii copiilor in familie, etc. De asemenea, in cadrul proiectului vor beneficia de cursuri de formare profesionala pentru serviciile nou create aproximativ 4300 de angajati. Cele 200 de centre de zi urmeaza a fi ridicate la nivelul intregii tari. In judetul Braila, mai sint inca destule localitati care nu au asemenea amplasamente. De multe ori, unitatile adminstrativ teritoriale nu au oameni pregatiti sa scrie proiecte cu finantare europeana. Conducerea DGASPC a precizat ca va acorda asistenta pentru scrierea cererilor de finantare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro