Copii exploataţi pentru alocaţie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Copii exploataţi pentru alocaţie

* în aceleaşi condiţii inumane mai locuiesc un băieţel de un an şi jumătate şi fratele său de 6 ani * Protecţia Copilului a dispus plasamentul micuţului la un asistent maternal profesionist * în cursul acestei săptămâni, alţi doi copii cu vârste sub 2 ani au fost luaţi de reprezentanţii direcţiei, dintr-o cocioabă din Chercea * în toate aceste cazuri, aşa-zisele mame, care nasc copii pe bandă rulantă, nu vor să renunţe la minori pentru că pierd alocaţia

Un bebeluş de numai 14 zile a fost luat în această săptămână de către reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Brăila dintr-o baracă neîncălzită. Mama, Adriana Andrei, în vârstă de 26 de ani, este în evidenţele DGASPC de mult timp, femeia având încă trei triplete cu handicap aflate în sistemul de protecţia copilului, precum şi alţi doi minori, pe care-i creşte în condiţii inumane. Când echipa de la Direcţia pentru Protecţia Copilului a ajuns la faţa locului, pe Str. Ancorei nr. 10, a decoperit o scenă de coşmar: sugarul era hrănit dintr-o sticlă în care fusese balsam pentru rufe, iar fraţii săi, cu vârste de un an şi jumătate, respectiv 6 ani, făceau cu greu faţă frigului şi foamei. Copiii stăteau înghesuiţi în baraca de 1,5 metri pe 2,5 metri, încropită din tot felul de resturi de materiale, singurul mobilier fiind un pat şi o masă, fără căldură sau lumină. Frigul care s-a făcut simţit tot mai puternic în ultimele zile l-a afectat pe micuţul de un an şi jumătate, care abia mai putea respira din cauza răcelii. Unica sursă sigură de venit a familiei o reprezintă alocaţia minorilor, la care se mai adaugă uneori câştigul pe care reuşeşte să-l aducă, din munca cu ziua, concubinul femeii. Totuşi, copiii sunt ajutaţi de către Biserica "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil", care le trimite hrană şi îmbrăcăminte. Deoarece Adriana a refuzat iniţial să dea de bună voie sugarul, ştiind că astfel pierde şi alocaţia, reprezentanţii DGASPC i-au propus să se mute împreună cu copiii la bunica acestora, care locuia în Radu Negru. Ziua următoare însă, la vizita de monitorizare, echipa DGASPC a constatat că femeia se întorsese în baraca de pe strada Ancorei. În aceste condiţii, conducerea DGASPC a dispus plasamentul bebeluşului la un asistent maternal profesionist. "Mama nu a fost sinceră cu noi, deşi i-am spus să ne anunţe dacă se schimbă ceva. Bunica maternă a primit o locuinţă socială la km 10, ca urmare a demersurilor făcute de DGASPC către Direcţia Serviciilor Publice. Mama acestor copii a refuzat să se ducă la Km 10 pentru că nu sunt condiţii. L-am preluat ieri pe bebeluş şi acum este în plasament la un asistent maternal profesionist. Ne-a fost foarte greu să identificăm un asistent maternal profesionist, am identificat o doamnă care mai are un copil în plasament şi care deţine resurse să-l primească", a precizat Simona Cimpoae, directorul adjunct al DGASPC Brăila.

Născut în şifonier

Adriana este nemulţumită de locuinţa socială repartizată de Primărie la km 10, pe motiv că acolo nu are condiţii. "Ce să fac acolo, nu sunt geamuri, nu este sobă, se îmbolnăvesc copiii, sunt departe de doctor şi până vine salvarea, eu ce fac?", se lamenta femeia. Ea preferă să rămână în baraca unde s-a adăpostit de ceva timp şi speră că un vecin o va ajuta să-şi instaleze o sobă. Deşi pare greu de crezut, condiţiile în care trăieşte acum femeia cu copiii săi reprezintă un confort sporit faţă de "locuinţa" în care se adăpostea iarna trecută şi care nu era altceva decât... un şifonier aruncat în curtea blocului. Acolo l-a adus pe lume pe micuţul care are acum un an şi jumătate şi tot acolo a supravieţuit împreună cu băieţelul mai mare, pe care spune că l-a dat anul acesta la şcoală. Mama susţine că a făcut de-a lungul anilor dosare pentru a obţine o locuinţă, dar până acum nu a rezolvat nimic. Adriana obişnuia să se mai adăpostească la mama sa, care locuia în Radu Negru şi care are în grijă alţi doi nepoţi ai unei fiice plecate în străinătate. Bunica a primit recent locuinţă socială la km 10, însă Adriana refuză să se mute acolo cu copiii, astfel încât problema este încă departe de a fi rezolvată. Femeia a locuit în urmă cu mai mulţi ani în blocul de pe strada Ancorei, împreună cu soacra pe care o avea la vremea respectivă, dar au pierdut locuinţa pentru că nu au mai avut bani să plătească cheltuielile de întreţinere. De atunci, Adriana s-a instalat în curtea interioară a blocului, mai întâi în şifonier, apoi în baracă, aducând pe lume mai mulţi copii, fiecare având tată diferit.

Fabrici de făcut copii

Cazul din strada Ancorei nu este, din păcate, singular. Săptămâna aceasta, odată cu instalarea vremii reci, echipele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Brăila au avut de-a face cu mai multe situaţii dramatice, în care au fost nevoite să intervină de urgenţă pentru a salva copii aflaţi în condiţii de risc. Astfel, cu numai o zi înainte de preluarea bebeluşului, reprezentanţii direcţiei au mai acţionat în Chercea, unde au găsit doi copii, unul de 9 luni, celălalt de 2 ani, trăind într-o mizerie de nedescris. Bolnavi, înfometaţi şi aproape îngheţaţi, copiii au fost lăsaţi în grija bunicii de către mama care a plecat din localitate. "Copiii trăiau în condiţii care nu pot fi descrise. Unul dintre copii a avut şi o intervenţie chirurgicală. Minorii au fost preluaţi, duşi la spital pentru a se realiza investigaţii medicale. A fost identificat un asistent maternal profesionist care să-i preia pe amândoi", a precizat Simona Cimpoae, directorul adjunct al DGASPC Brăila.

În plus, DGASPC mai are pe rol la instanţă o sesizare privind preluarea pe cale de ordonanţă preşedinţială a unui copil cu vârsta mai mică de o lună, a cărui familie locuieşte la km 10. "Mama nu conştientizează care sunt nevoile lui şi refuză să stabilim o măsură de protecţie pentru copil, de aceea ne-am adresat instanţei. Mama este în evidenţele direcţiei, mai are un copil de 1 an şi 3 luni, abandonat în Spitalul Judeţean şi încercăm să găsim un asistent maternal profesionist şi pentru fetiţa aceea", a spus Simona Cimpoae.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro