Mergi la conţinutul principal

Copii de vinzare

Pare de necrezut, dar in mileniul III, in judetul Braila, fete de 12 - 13 ani sint maritate de parinti in schimbul unor sume de bani, de multe ori derizorii. Se intimpla in comunitatile de romi din Viziru, Sutesti, Gradistea, Visani si, mai cu seama, Insuratei, acolo unde nici o autoritate publica ori organizatie guvernamentala nu a reusit inca sa implementeze un proiect serios, care sa conduca la o schimbare de mentalitate. Nu e de mirare, astfel, ca in Insuratei, peste 100 de copii nu stiu ce este aceea scoala, desi au trecut binisor de virsta la care trebuia sa-si cunoasca pentru prima oara invatatoarea.

Casatorii la clasa a II-a

Cu toate ca mariajele timpurii sint ilegale si contraindicate sanatatii, exista inca destul de multe cazuri in care adultii dispun de viata minorilor, casatorindu-i de la virste fragede in schimbul unor sume de bani. Conducerea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului (DGASPC) considera ca acest obicei reprezinta o incalcare grava a drepturilor copiilor, parintii in cauza facindu-se vinovati de exploatarea copiilor, mai ales in situatia in care fac si intelegeri financiare pentru mariajul minorilor.
Localitatea Insuratei figureaza in evidentele DGASPC cu nu mai putin de 115 copii nescolarizati. Multi dintre ei provin din familii cu parinti analfabeti sau semianalfabeti care se confrunta cu saracia. Reprezentantii institutiilor de invatamint au precizat ca majoritatea celor care nu mai vin la scoala sint romi. Comunitatea beneficiaza de sprijinul unui mediator scolar si, de curind, de cel al unui profesor de limba romani. Din spusele mediatorului scolar Mihaita Orzan, familiile care sint in aceasta situatie vorbesc cu greu si cu reprezentanti ai unor organizatii ale comunitatii de romi, multe dintre acestea preferind acelasi mod de viata, fara copii scolarizati, fara slujbe, cu casatorii aranjate pentru minori, in schimbul a diferite sume de bani. Din discutiile purtate cu reprezentantii comunitatii, nu a existat o colaborare eficienta intre institutii pentru diminuarea numarului de probleme sociale, pentru prevenirea abandonului scolar si a derularii unor programe pentru responsabilizarea adultilor in privinta modului in care isi cresc copiii, astfel incit sa le poata oferi o sansa de integrare in societate si nu de a-i casatori de mici, potrivit traditiilor comunitatii de romi.
Referitor la grava situatie in care adultii fac intelegeri contra cost pentru a-si casatori copiii de la virste foarte mici, reprezentantii Aliantei pentru Unitatea Romilor Braila au precizat ca aceasta practica traditionala contravine oricaror norme ale unui stat de drept si afecteaza negativ dezvoltarea armonioasa a minorilor. "Va pot spune ca mentalitatea se schimba cel mai greu. In cadrul tuturor proiectelor derulate din 2001 pina-n prezent am incercat sa diminuam rata abandonului scolar si numarul casatoriilor timpurii. Am actionat mai mult in comunitatile de la Viziru, Sutesti, Gradistea, Visani, dar nu am avut suficienti oameni care sa intervina si sa lucreze si cu celelalte comunitati. La Sutesti, am avut situatii cind am reusit sa oprim casatorii ale unor copii de clasa a II-a", ne-a declarat Sandel Grosu, presedinte al Aliantei pentru Unitatea Romilor Braila.
In ceea ce priveste orasul Insuratei, reprezentantii romilor au spus ca abia de acum inainte se vor derula mai multe programe pentru remedierea problemelor sociale si au pus accentul pe colaborarea dintre institutii. "Comunitatea de la Insuratei este una dintre cele asupra carora nu ne-am aplecat suficient, pentru ca nu am avut nici resurse umane. De curind, au fost repartizati in aceasta localitate un profesor de limba romani si un mediator scolar. Este un inceput. Nu putem intra in comunitate intr-un mod abuziv, cu buldozerul, ca sa remediem niste probleme. E nevoie de timp. Familiile cu care trebuie sa lucram nu au educatie, mai ales cele de spoitori sint foarte indaratnice, au cultura saraciei, a supravietuirii si au mentalitate de asistat. De altfel, acest mod de a gindi se regaseste la nivelul intregii tari, oamenii asteapta ca altcineva sa le rezolve problemele, sa se lupte pentru drepturile lor. Un alt aspect pe care as vrea sa-l subliniez este ca educatia nu se poate face fara bani. Fondurile structurale sint o sansa, intr-adevar. Va spun sincer ca nu am avut curaj pina acum sa gestionam atitia bani, dar acum avem mai multi oameni si vom putea scrie mai multe proiecte, inclusiv la Insuratei, unde exista acum macar doi oameni cu care sa lucram. Intentia mea este sa realizez o retea de persoane specializate, care sa lucreze ca o echipa. Nu vom avea rezultate daca nu vom colabora si cu Inspectoratul Scolar Judetean, cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, cu Inspectoratul Judetean de Politie", a subliniat Sandel Grosu.

8 autorizatii de casatorie in 2008

Cu toate ca reprezentantii Aliantei pentru Unitatea Romilor Braila au discutat si cu familii care voiau sa-si casatoreasca minorii din clasa a doua, conducerea DGASPC a precizat ca a avut in lucru doar cazuri de casatorii dintre minore si adulti. In acest an, institutia braileana a eliberat 8 autorizatii de casatorie pentru minore si aceasta deoarece in majoritatea cazurilor, fetele erau insarcinate si a fost luata in calcul situatia in care copiii sa se nasca in familii legal constituite. Bineinteles, marea problema ramine cea legata de modul in care minora isi poate creste copilul. Avind in vedere faptul ca nu toate informatiile au fost centralizate de factorii din comunitate, reprezentantii DGASPC au precizat ca vor colabora atit cu reprezentantii Aliantei pentru Unitatea Romilor Braila pentru scrierea de proiecte sociale, cit si cu primariile si cu scolile care se confrunta cu abandonul scolar si cu situatii de casatorii timpurii.
Reamintim ca in orasul Insuratei sint nu mai putin de 115 copii nescolarizati, potrivit unui raport al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Foarte multi dintre copii provin din familii cu parinti analfabeti. In cazul familiilor de romi, copiii devin victime ale unor mentalitati arhaice si asa se face ca micuti de 12 ani ajung sa fie copii "marfa", deoarece parintii acestora ii casatoresc de mici in schimbul unor sume de bani. In acest oras exista nu mai putin de doua centre de zi si doua casute de tip familial, amplasamente care nu exista in alte comunitati din judet. Cele 4 amplasamente ridicate cu bani europeni gazduiesc aproximativ 60 de copii, dar numarul minorilor care au nevoie de sprijin pentru o dezvoltare armonioasa este mult mai mare. Ca autoritatile nu au actionat in echipa si ca nu au avut programe comune pentru diminuarea abandonului scolar si a numarului de casatorii timpurii din familiile rome, a fost un lucru evident. Primarul comunitatii, Ionel Gheorghe, a recunoscut ca nu a avut relatii prea strinse cu scoala si, la rindul sau, Sandel Grosu, reprezentantul Aliantei pentru Unitatea Romilor Braila, spune ca nu a colaborat in mod deosebit cu Primaria. De altfel, chiar reprezentantii Departamentului de Asistenta Sociala din cadrul Primariei au precizat ca ar fi de acord sa mareasca numarul de copii asistati in cadrul amplasamentelor speciale, dar tocmai familiile care au nevoie nu pot beneficia de masuri de sprijin deoarece minorii nu merg la scoala sau devin copii "marfa". In conditiile in care casatoria cu un minor si cu atit mai mult cea dintre doi minori sint contraindicate, inca sint destule cazuri in care adulti inconstienti dispun de viata copiilor lor in schimbul unor sume de bani si le distrug sansa de avea o dezvoltare fireasca de la o virsta frageda.

CASETA

Casatoriile timpurii fortate de adulti in schimbul foloaselor materiale sint cazuri de exploatare a copiilor

Reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului au precizat ca mariajele aranjate de adulti pentru copii in schimbul obtinerii de foloase materiale sint cazuri de exploatare a copiilor, parintii riscind sa fie decazuti din drepturi pentru faptul ca nu respecta interesul superior al minorilor. "In principiu, intii discutam cu familia si abordam calea consilierii. Daca parintii nu inteleg care le sint atributiile atunci putem recurge la masuri mai dure precum decaderea din drepturi mai ales pentru ca este afectata grav dezvoltarea armonioasa a copilului. De altfel, legea nr. 288/2007 pentru modificarea si completarea Codului Familiei, prevede faptul ca mariajul dintre minori trebuie sa se realizeze cu autorizarea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC). Noul act normantiv prevede ca virsta minima de casatorie este de 18 ani, dar pentru motive temeinice minorii care au 16 ani se pot casatori cu incuviintarea parintilor, a tutorilor, dupa caz, in baza unui aviz medical si cu autorizarea institutiei noastre. Daca unul dintre parinti este decedat sau se afla in imposibilitatea de a-si manifesta vointa, incuviintarea celuilalt parinte e suficienta. Daca nu exista nici parinti, nici tutore care sa poata incuviinta casatoria, este necesara incuviintarea persoanei sau a autoritatii care a fost abilitata sa exercite drepturile parintesti. Noi, ca institutie, eliberam acea autorizatie fara de care casatoria nu poate avea loc doar in urma realizarii unei anchete sociale. Practic, se realizeaza o evaluare a minorilor din punct de vedere social, psihologic, verificam daca mariajul este in interesul copilului, discutam cu familia sau cu reprezentantii legali", ne-a declarat Simona Cimpoae, purtator de cuvint al DGASPC Braila.

CASETA

"Pe la 12 - 13 ani marita fetele si primesc bani pentru ele"

Chiar daca face parte tot din comunitatea roma, Mihaita Orzan, mediatorul scolar din Insuratei, nu poate spune ca discuta foarte usor cu familiile care refuza sa se integreze in societate si care incalca drepturile copiilor. Mihaita Orzan a declarat reporterilor nostri ca sint doar citeva familii cu care se poate discuta, cei mai multi refuzind orice forma de comunicare. "Pe la 12 - 13 ani marita fetele si primesc bani pentru ele. Intre 15 si 20 de milioane de lei vechi. Cu acesti bani traiesc citeva luni. Daca ar fi mai bogati ar primi bani mai multi, dar asa, nu pot cere mai mult de 20 de milioane de lei vechi. Ar fi bine ca macar pe baieti sa-i lase la scoala de arte si meserii. La ei este obiceiul ca fetele sa faca cel mult patru clase, iar baietii opt, fiindca nu se poate ca fata sa fie mai desteapta decit barbatul. Asa ca nu le lasa la scoala. Cit sint mici le pun la munca, apoi le marita si primesc bani in schimbul lor. In unele familii tot este bine ca discuta, accepta unele sugestii, dar in alte familii pur si simplu nu ma asculta. Parca vorbesc singur. La inceput nici unii nu voiau sa stie de mine. Imi spuneau gagiu (n.r. strain) apoi le-am explicat ca sint tigan ca si ei si, cu timpul, au inceput sa aiba incredere in mine. Dar cu unii tot nu pot sa comunic, chiar daca incerc sa-i conving de o luna de zile sa ma asculte", a povestit Mihaita Orzan. (Cristina DOSULEANU)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro