În ierarhia admiterii la liceu, pe primele două locuri sunt două fete cu media zece. Bianca Iamandi şi Teodora Şerbănescu, de la Şcoala "Mihai Eminescu".
Bianca Iamandi consideră că secretul succesului său este munca, realizată cu sprijinul părinţilor, profesorilor, studiul intensiv. "Trebuie să munceşti mult, să faci sacrificii, dar acum, când am văzut rezultatele, nu aş schimba nimic din ceea ce am făcut. Satisfacţia este mare şi merită efortul", a spus Bianca Iamandi. Ea a lucrat la şcoală la limba română cu profesoara Elvira Manea, iar la matematică a fost îndrumată de profesorul Ciprian Ştefănescu. Părinţii au sprijinit-o şi cu meditaţii în particular, în clasa a VIII-a, pentru olimpiadă în semestrul I şi pentru Evaluarea Naţională în semestrul II. "La limba română am vrut un loc mai bun la olimpiadă şi de aceea am mers şi la pregătire. Nu am muncit degeaba pentru că am reuşit să iau locul III pe judeţ. Dimineaţa mergeam la şcoală, veneam acasă la două, mă relaxam o oră apoi începeam să învăţ. Uneori stăteam până târziu, ca să mă asigur că sunt bine pregătită pentru a doua zi", a povestit Bianca. Cea mai mică notă a ei în cei patru ani de gimnaziu a fost nouă. Cel mai mult îi plac: limba română, franceza şi engleza, dar şi matematica. Ea a ales să urmeze Colegiul "Murgoci", specializarea matematică-informatică, bilingv engleză.
Tot cu media zece va intra la liceu şi o altă elevă de la "Eminescu", Teodora Şerbănescu. Ea a studiat limba şi literatura română cu Ana Coman, iar şi la matematică a fost îndrumată de Nicolae Cătălin Stănică. Şi ea a făcut meditaţii în particular, dar spune că fără muncă, ambiţie şi noroc nu poţi avea rezultate foarte bune. "Trebuie să ai şi noroc pentru că îţi trebuie inspiraţie, şi nici profesorul corector să nu fie exagerat de exigent. Matematica îmi place cel mai mult, iar aici trebuie să lucrezi, să faci exerciţii. Dar şi engleza mi-a plăcut grozav", a declarat Teodora Şerbănescu. Ea va urma Colegiul "Bălcescu", specializarea matematică-informatică. Programul ei respecta acelaşi tipar ca şi al colegei: venea acasă, mânca, se relaxa puţin, apoi începea să-şi facă lecţiile pentru ziua următoare. Lucra mai mult în perioadele în care mergea la olimpiade. La informatică a fost de patru ori la faza naţională, iar la matematică a obţinut rezultate bune la faza judeţeană.
"Am învăţat singură, acasă şi dacă nu ştiam ceva întrebam profesorul la clasă"
Cea de-a treia elevă din ierarhie este tot de la "Eminescu", Diana Bădărău. Ea are media de admitere 9,99, la fel ca şi următoarele cinci fete. Ea a studiat la limba română cu Ana Coman, iar la matematică i-a fost profesor Nicolae Cătălin Stănică. Nu a făcut pregătire în particular, pentru că atunci când nu înţelegea ceva profesorii de la clasă îi explicau. A avut o singură medie 9.00 la educaţie fizică, în primul semestru în clasa a V-a. "Am reuşit să obţin note mari pentru că am fost perseverentă şi am fost stimulată de olimpiade, mai ales fazele naţionale. La limba română şi matematică am mers în fiecare an la faza judeţeană, în clasa a V-a am fost la Educaţie tehnologică, iar în clasa a VIII-a la fizică pentru că îmi place foarte mult. Îmi place matematica, fizica şi cred că o să mă descurc la specializarea matematică-informatică intensiv informatică", a spus Diana. Ea va alege Colegiul "Bălcescu".
Pe locul patru în ierarhie este eleva de la Plopu, Diana Mucea. Şi ea spune că munca şi ambiţia asigură calea către succes. În patru ani ea a schimbat trei profesori şi la matematică, şi la limba română. În ultimul an a studiat la română cu Adriana Moisoiu, iar la matematică i-a predat Gabriela Mihalache. Pentru a fi sigură că va avea rezultate foarte bune la Evaluare, şi ea a făcut pregătire în particular la matematică. La limba română a învăţat doar cu ajutorul profesorului de la clasă. A participat la numeroase concursuri de matematică în patru ani, anul acesta la "Identităţi" şi la "Ruralmath", la care a luat menţiuni. Cu toate acestea, obiectul ei preferat este istoria. Va urma Colegiul "Murgoci", specializarea ştiinţe sociale.
Şi Teodora Gogu de la "Murgoci" a reuşit o medie de admitere 9,99. Ea a studiat la limba română cu Tatiana Bercariu, iar la matematică cu Nazeli Boicescu. S-a pregătit în particular la ambele discipline. "Am învăţat constant pentru că am mers la olimpiade şi în ultima perioadă înainte de examen nu am avut nevoie de pregătire intensivă. Am participat la multe olimpiade şi concursuri şi am avut rezultate bune, în special la limba română. Am ales specializarea matematică-informatică bilingv engleză, pentru că am înţeles de la profesori că te formează mai riguros", spune Teodora. Ea a mai spus că nu a învăţat pentru note, ci pentru performanţă, pentru olimpiade, şi notele au venit de la sine. Programul ei respectă acelaşi tipar: şcoală, masă, relaxare scurtă, teme. În rest citeşte, şi ce i se recomandă prin programă, dar şi alte cărţi, recomandate de profesoara de limba română. Acum urmează să citească "Amintirile unei fete cuminţi" de Simone de Beauvoir.
Ioana Iconaru de la Şcoala "Cuza" are şi ea media de admitere 9.99. A studiat la română cu Maria Frunză şi la matematică a avut-o profesoară pe Rodica Cenca, dar a făcut şi pregătire particulară la ambele discipline. "Mă gândesc la viitor, vreau să-mi fie bine şi de aceea învăţ. Am fost întotdeauna conştiincioasă. Dimineaţa merg la şcoală, vin apoi acasă, mănânc, şi până seara fac teme. În unele zile aveam şi pregătiri. Am participat şi la olimpiade, concursuri unde am luat menţiuni, premii III", a spus Ioana. Ea a optat pentru Colegiul "Murgoci", specializarea filologie, bilingv engleză.
Roberta Olteanu de la "Bălcescu" va intra şi ea la liceu cu media 9.99. A ales tot "Bălcescu", specializarea matematică-informatică. Ea studiat cu profesorii Camelia Budan la română şi cu Viorel Botea la matematică. A mers şi ea la olimpiada de matematică şi pentru asta a făcut pregătire la şcoală. În particular nu s-a pregătit. Cel mai mult îi plac matematica şi chimia.
Georgiana Tudor de la Şcoala "Vasile Alecsandri" tot cu media 9.99 intră la liceu. A avut aproape numai medii maxime în cei patru ani de gimnaziu şi a reuşit să ia note de zece la Evaluare, chiar dacă a schimbat profesorii şi la limba română şi la matematică. În ultimul an a studiat cu Georgeta Decuseară la limba română pentru că profesoara cu care a învăşat trei ani, Ioana Mitu a ieşit la pensie. La matematică a fost şi mai greu. În clasa a V-a şi a VI-a a schimbat profesorul în fiecare an, iar în clasele a VII-a şi a VIII-a a studiat cu Marin Enache. Deşi a schimbat profesorii, ea a reuşit la Evaluare fără pregătire particulară. "Am învăţat singură, acasă, şi dacă nu ştiam ceva întrebam profesorul la clasă. Am mai fost şi la fosta mea profesoară de limba română şi am reuşit. Am fost şi la olimpiade, la limba română la faza naţională în clasa a VI-a, iar în clasa a VIII-a am luat premiul II pe judeţ", a spus Georgiana. Ei îi plac ştiinţele umaniste, aşa că va merge mai departe la la "Murgoci", la filologie bilingv engleză.
Toţi aceşti copii au fost premiaţi, ieri, de cotidianul "Obiectiv". Primele două eleve au primit câte 200 de lei. Celelalte şase au primit câte 150 lei, unul din aceste premii fiind oferit de Simona Drăghincescu. Fetele s-au arătat foarte bucuroase de recompensele primite, premiile oferite de noi întregind satisfacţia de a fi în topul ierarhiei judeţene de la admitere.