Mergi la conţinutul principal

Copacii bătrâni și uscați din Brăila, folosiți pentru încălzire în sezonul rece

* consilierii municipali au aprobat recent un proiect privind acordarea de lemne pentru încălzire către mai multe instituții ce desfășoară activități de binefacere sau de utilitate publică * este vorba despre material lemnos provenit din toaletările și doborârile de arbori realizate în Municipiul Brăila * cu această ocazie, consilierul municipal PNL Petrică Popa a sesizat problema indicatoarelor de circulație, de multe ori astupate de vegetație

 

Municipalitatea a luat decizia de a oferi o parte din lemnul rezultat în urma toaletărilor și doborârilor de arbori din oraș, către mai multe instituții care desfășoară activități de binefacere, de utilitate publică sau servicii publice. Scopul este unul simplu: asigurarea încălzirii pe timp de iarnă. Discutăm despre material lemnos provenit din toaletările și doborârile de arbori ca urmare a gradului de îmbătrânire avansat sau a stării fitosanitare precare, realizate în scopul asigurării măsurilor privind siguranța persoanelor.

Potrivit acestui proiect, aprobat în cadrul unei ședințe recente a Consiliului Local Municipal Brăila, predarea-primirea materialului lemnos se va face pe bază de proces verbal. Direcția de Asistență Socială (DAS) Brăila și entitatea beneficiară vor desemna câte o persoană responsabilă cu predarea, respectiv recepția materialului lemnos. Costurile privind transportul lemnelor cad în sarcina beneficiarului. Aceștia au obligația să ridice materialul până la finalul sezonului rece 2022-2023, mai precis până pe 31 martie 2023. În caz contrar, prevederile încetează pentru beneficiarul care nu și-a îndeplinit această obligație.

Din anexa atașată proiectului aflăm că 100.000 kg vor merge către Asociația ”Centrul Cultural Comunitar Anton Pann”, 10.000 kg către Serviciul de Utilitate Publică de Administrare și Gospodărire Locală (SUPAGL), 25.000 kg către Liceul Tehnologic ”Panait Istrati” Brăila și 30.000 kg către SC Administrația Piețelor și Târgurilor (APT) SA, care administrează Grădina Zoologică.

În raportul de specialitate se precizează că la nivelul Municipiului Brăila se realizează acțiuni de toaletare a arborilor ”cu scopul menținerii sănătății, longevității și asigurării măsurilor privind siguranța persoanelor care pot fi afectate de ruperile și desprinderile arborilor și elementelor acestora, ca urmare a gradului de îmbătrânire avansat sau a stării fitosanitare precare. În vederea valorificării materialului lemnos obținut în urma toaletării copacilor, acesta poate fi folosit pentru încălzire pe perioada sezonului rece”.

 

Astfel de ajutoare se acordă anual

Materialul lemnos este colectat, cântărit și transportat inițial de către Serviciul de Utilitate Publică ”Seroplant” Brăila la depozitul din Calea Călărașilor nr. 246, din cadrul fostei Unități militare nr. 567. Ulterior este predat DAS Brăila.

În raportul proiectului mai este subliniat că pe parcursul anului 2021 au fost acordate 100 tone de lemne de foc către Asociația Centrul Cultural Comunitar ”Anton Pann”, 10 tone lemne de foc către SUPAGL Brăila și 30 tone de lemne de foc către Grădina Zoo (SC APT). De altfel, acestea sunt cantitățile solicitate de entitățile menționate și pentru asigurarea încălzirii pe perioada sezonului rece 2022 – 2023. Asociația ”Anton Pann” a cerut lemne pentru încălzirea locuințelor persoanelor defavorizate, aflate în evidența sa, SUPAGL are nevoie pentru încălzirea adăpostului pentru câini fără stăpân din Unirea și a depozitului de deșeuri inerte, Liceul ”Panait Istrati” a solicitat 25.000 kg pentru încălzirea personalului care asigură paza Autodromului de pe Str. Mircea Mălăeru nr. 82, în timp ce SC APT a solicitat lemne pentru încălzirea animalelor de la Grădina ZOO.

Aceeași sursă informează că în sezonul rece trecut, cinci persoane/familii au beneficiat de ajutoare de urgență. Li s-a acordat o cantitate totală de 5.000 kg de lemne de foc. De altfel, potrivit legislației în vigoare, în astfel de cazuri, cei nevoiași pot beneficia de cel mult două ori pe perioada sezonului rece de o cantitate de 1.000 kg lemne de foc pentru încălzirea locuinței.

În inventarul DAS Brăila, la 3 august 2022, se afla un stoc de aproximativ 1.295 tone material lemnos.

Proiectul a fost aprobat în unanimitate.

 

Problema arborilor care obturează semnele de circulație

Profitând de moment, la rubrica ”alte probleme”, consilierul județean PNL Brăila Petrică Popa a solicitat ca la toaletarea arborilor din oraș, angajații ”Seroplant” să intervină și în cazurile unde vegetația obturează semafoarele și indicatoarele.

”Am votat la punctul 16 de pe ordinea de zi toaletarea arborilor care au crengi rupte și pot periclita viața cetățenilor. Doamna viceprimar (n.r. – viceprimarul Doinița Ciocan a fost inițiatorul proiectului), vă rog să dispuneți și toaletarea arborilor care ecranează semafoarele”, a semnalat Popa.

Consilierul nu a primit niciun răspuns din partea autorităților la momentul respectiv în legătură cu problema ridicată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro