Controversele directorului de la Spitalul Judeţean | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Controversele directorului de la Spitalul Judeţean

Preşedintele organizaţiei municipale PNL Brăila, Cătălin Boboc, se declară indignat de numirea Rodicăi Sin la conducerea Spitalului Judeţean, la a treia tentativă înregistrată în ultimele două săptămâni, de a-l înlocui pe managerul Ştefan Mihăilescu, membru PNL. Interesant este că deşi a negat că ar fi membru al vreunui partid politic, Sin se pare că este în scripte membru PNL, după cum au confirmat lideri ai PNL Constanţa, care au admis că aceasta n-a mai dat pe la partid cu anii, mai ales după ce a fost instalată de liberali în fruntea Spitalului Judeţean Constanţa. Liberalii brăileni se dezic însă de Sin şi o consideră complet nepotrivită pentru a ocupa un astfel de post, cu trecutul său profesional pe care ei îl apreciază ca discutabil: "Numirea doamnei Rodica Sin în funcţia de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila reprezintă un gest iresponsabil, la care se fac părtaşi Ministerul Sănătăţii şi pesediştii brăileni. Rodica Sin vine de la Constanţa, unde, formal vorbind, este membru PNL; practic, nu este decât unul dintre acei cameleoni care se plimbă din partid în partid, în căutarea unui loc călduţ. Colegii de la Constanţa mi-au spus că nu au habar despre aventura brăileană a doamnei Sin şi că aceasta nu a fost niciodată un membru reprezentativ în organizaţie. Potrivit informaţiilor primite, ea a fost suspendată din funcţia de director economic al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, ca urmare a unor nereguli înregistrate la diverse licitaţii. Mi-e greu să înţeleg cum s-a pricopsit Brăila cu un astfel de om instalat în funcţia de director".


Boboc a mai spus că, după opinia sa, ar fi fost corect ca înainte de a începe activitatea la Brăila, Rodica Sin să prezinte rezultatele anchetei de la Constanţa, care o vizează personal, dacă aceasta a fost finalizată: "Dacă cercetările nu s-au încheiat, atunci este de neînţeles cum la conducerea Spitalului Judeţean Brăila ajunge o persoană asupra căreia încă planează suspiciuni de nereguli la licitaţii şi proastă administrare a banului public. Nu cred că s-au terminat potenţialii manageri de spital locali şi că era nevoie de cineva din afară, cu un trecut incert. La fel de arbitrare sunt şi criteriile pe baza cărora a fost aleasă doamna Sin. Preşedintele CJ spune că «i-a plăcut» şi într-o oră numirea a fost semnată. O astfel de funcţie ar trebui ocupată pe bază de competenţă şi experienţă, nu pentru că placi cuiva, care are pârghii să te promoveze. Fostul manager al spitalului, Ştefan Mihailescu, a fost îndepărtat doar pentru că nu «i-a plăcut» domnului Stancu şi nu pentru slabele sale performanţe. El a fost demis pentru a aduce în loc o persoană contestabilă profesional. Oare domnul Stancu chiar a epuizat toţi oamenii valoroşi din Brăila şi am ajuns să importăm toţi traseiştii din alte judeţe?"


În final, Boboc a opinat că decizia de a o aduce pe Rodica Sin, cu o astfel de carte de vizită profesională, la conducerea Spitalului Judeţean Brăila, reprezintă o nedreptate şi o sfidare la adresa corpului medical local.


Pe de altă parte, Rodica Sin neagă apartenenţa politică la PNL sau orice alt partid, recunoscând însă faptul că a beneficiat de o "recomandare" din partea PNL Constanţa, în momentul accederii sale în funcţia de director economic al Spitalului Judeţean Constanţa, pe care a deţinut-o în perioada 2006 - martie 2009. "Aşa cum am declarat ieri, nu sunt membru PNL, am avut o recomandare la momentul când m-am prezentat pe postul de director economic la Spitalul Judeţean Constanţa. Nu a fost sprijin politic, aş putea spune că aici la Brăila există sprijin politic, deşi nu sunt membru PSD. Tot ce mi-am propus să fac aici este strict profesional, eu sunt economist de carieră", ne-a declarat Rodica Sin. Sursa citată a adăugat că nu a fost solicitată să semneze vreo adeziune la PSD, de când a venit la Brăila.

"Dacă se va dovedi că acele contracte au fost făcute în defavoarea instituţiei, voi da, la momentul respectiv, răspunsuri"

Cât priveşte plecarea sa de la Spitalul Judeţean Constanţa, în martie 2009, despre care presa locală a relatat la acel moment că ar fi fost vorba despre o suspendare din funcţie pe o perioadă de o lună, din cauza datoriilor mari şi a unor nereguli la organizarea licitaţiilor, Rodica Sin a precizat că şi-a prezentat demisia, odată cu schimbarea managerului general. Potrivit informaţiilor prezentate la acea dată în mass-media constănţeană, fostul manager, Ioan Tofolean, şi-a dat demisia din funcţie, iar gestul său a fost urmat de alţi trei directori, respectiv cel de îngrijiri, directorul medical, dar şi cel de cercetare. Ceilalţi doi rămaşi în funcţii, directorul administrativ Florian Streinu şi directorul economic, Rodica Sin, au fost suspendaţi după ce noul manager, dr. Ion Niculescu, a descoperit datorii de miliarde, dar şi mai multe nereguli în ceea ce priveşte licitaţiile făcute până acum. "Probabil că şi atunci a fost preluată greşit o informare a d-lui manager, nu s-a făcut suspendarea din funcţie, este o hotărâre a mea de a pleca din cadrul Comitetului Director, când a venit noua echipă de conducere. Mi se pare absolut normal ca noul manager care vine să-şi formeze propria lui echipă şi să-şi atingă obiectivele pe care le doreşte", susţine Rodica Sin. Contactat telefonic, dr. Ion Niculescu ne-a precizat că, la rândul său, a demisionat de la conducerea Spitalului Judeţean Constanţa din data de 1 iulie, din cauza gravelor nereguli pe care le-a constatat în derularea unor contracte, pe care se afla şi semnătura fostului director economic, Rodica Sin, însă a confirmat că aceasta a plecat prin demisie. "Multe lucruri erau în neregulă, fel de fel de contracte făcute clar în defavoarea spitalului", ne-a declarat dr. Niculescu. De partea cealaltă, actualul manager interimar al Spitalului Judeţean Brăila susţine că a realizat o serie de proiecte care au adus venituri unităţii constănţene şi că toate documentele pe care le-a semnat au fost verificate de organele de control. "Dacă se va dovedi că acele contracte au fost făcute în defavoarea instituţiei, voi da, la momentul respectiv, aceste răspunsuri. Dar cu certitudine pot spune că acest lucru nu s-a întâmplat. Între 2007-2008, au fost verificări timp de 5 luni de la Direcţia de Finanţe, pentru că eu rulam pe lună 100 miliarde lei. Au făcut sesizare către ANRMAP (n.red. Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice), care avea competenţă pe achiziţii şi a verificat toate licitaţiile. Nu au dat decât un avertisment pentru că Serviciul aprovizionare nu a afişat pe site câştigătorul unei licitaţii. Am avut verificări de la Curtea de Conturi, unde am descărcare de gestiune, de la Direcţia de Finanţe, unde am un raport cu recomandări pentru nişte obiective care trebuie reglementate şi îndreptate, dar nu flagrante, nu penale. Au verificat toată perioada 2005-2008", a precizat Rodica Sin.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro