Mergi la conţinutul principal

Controversele „colorate" ale nominalizărilor la Oscar

Academia Americană de Film (Academy of Motion Picture Arts and Sciences, AMPAS) s-a confruntat cu critici puternice în urma selecţiei pentru premiile Oscar de anul acesta, fiind acuzată de rasism şi sexism, pentru că nu a fost reţinut niciun actor sau actriţă de culoare la principalele categorii referitoare la actori şi nicio femeie la categoriile regie şi scenariu, relatează BBC şi France Presse, citate de agerpres.ro.
Preşedinta Academiei, Cheryl Boone Isaacs, a declarat că ar dori să vadă mai multă diversitate în nominalizările la Oscar, dar în acelaşi timp a spus că este mândră de cei nominalizaţi şi că organismul de selecţie a făcut progrese în ceea ce priveşte diversitatea.
Boone Isaacs, care este primul preşedinte afro-american al Academiei, a declarat pentru Associated Press că "organizaţia este angajată să caute diversitatea de voce şi opinie".
"În ultimii doi ani, am făcut paşi mai mari decât oricând în trecut spre a deveni o organizaţie mai diversă şi globală prin admiterea de noi membri şi a unor clase mai cuprinzătoare de membri, a spus ea, adăugând că i-ar plăcea să vadă o diversitate şi mai mare în rândul celor nominalizaţi.

Oscaruri albe

După anunţarea nominalizărilor, oamenii şi-au exprimat nemulţumirea folosind hashtag-ul "OscarsSoWhite" (Oscaruri atât de albe).
S-a pus mult accentul pe filmul biografic „Selma" despre Martin Luther King, regizorul Ava DuVernay şi principalul protagonist David Oyelowo lipsind de pe lista nominalizărilor.
Această frescă despre lupta pentru drepturile civile din SUA, realizată într-un moment în care demonstraţii uriaşe denunţă în întreaga ţară violenţele poliţiei, ale căror victime se estimează că sunt oameni de culoare, obţine totuşi un scor excepţional de 99% comentarii pozitive, mai multe chiar decât "Boyhood" (98%), scrie AFP.
Dar preşedinta Academiei a declarat că aprecierea pentru Selma a fost reflectată prin nominalizarea la categoria Cel mai bun film, care a fost aleasă de către toţi membrii academiei.
Ea a adăugat că, în timp ce Academia a continuat să facă eforturi pentru a deveni mai diversă, este necesar ca întregul sector să facă acelaşi lucru.
Este a doua oară din 1998 când pe lista nominalizărilor la Oscar nu este reţinut niciun actor sau actriţă de culoare.

Cine exagerează de fapt?

Aceasta se datorează unei lipse de diversitate în rândul membrilor Academiei însăşi, albi în proporţie de 93% şi cu vârstă medie de 63 de ani în proporţie de 77%. Aceasta nu este reprezentativ pentru lumea reală, a declarat Tom ONeil, fondatorul site-ului Goldderby.com, de referinţă în domeniul predicţiilor privind premiile în cinematografie în Statele Unite.
Alţii apără, totuşi, Academia, subliniind că membrii săi au ales o femeie afro-americană pentru a conduce consiliul său de administraţie sau că actori de culoare precum Forest Whitaker, Jennifer Hudson, Octavia Spencer sau MoNique au fost recompensaţi cu Oscaruri în anii trecuţi.
Tom Nunan, producător şi profesor la şcoala de teatru, film şi televiziune de la Universitatea California, din Los Angeles, a amintit, de asemenea, că „Twelve Years a Slave" (12 ani de sclavie), al regizorului britanic de culoare Steve McQueen, un film despre sclavia în Statele Unite ale Americii, a câştigat anul trecut statueta pentru cel mai bun film, cea mai bună actriţă în rol secundar pentru rolul interpretat de actriţa de culoare Lupita Nyongo şi pentru cel mai bun scenariu, din nouă nominalizări primite.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro