Mergi la conţinutul principal

Controverse pe tema retrocedărilor din Concordia

Conducerea Direcţiei Administraţiei Pieţelor şi Târgurilor (DAPT) Brăila insistă asupra nulităţii absolute a tuturor actelor aferente procedurilor prin intermediul cărora terenurile din piaţa Concordiei au ajuns în proprietate privată. Principalul argument invocat de directorul instituţiei, Simona Drăghincescu, este acela că terenurile sunt proprietate publică a municipiului, statut care le asigură un regim special: sunt inalienabile, insesizabile şi imprescriptibile. Pornind de la acest fundament, sursa citată a subliniat că actele juridice încheiate cu nerespectarea prevederilor legale privind regimul juridic al bunurilor din domeniul public sunt lovite de nulitate absolută.

Drăghincescu a făcut referire, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, la un proces iniţiat de revendicatorii primelor două loturi de teren din Concordia, însumând 988 mp, retrocedate în natură printr-o decizie a fostului primar Constantin Sever Cibu, emisă în iunie 2006. "La termenul din 31 martie 2006 în întâmpinarea formulată de Primăria Brăila purtând semnătura primarului Constantin Sever Cibu, se menţionează că «solicităm instanţei să observe faptul că recurenţii (...), fără niciun temei legal solicită restituirea în natură, deşi o cerere nouă faţă de cea iniţială nu mai poate fi făcută în faţa instanţei de recurs. (...) prin apariţia şi adoptarea Legii 247/2005 nu mai cade în sarcina Comisiilor locale şi nici a instanţei de judecată efectuarea expertizelor de evaluare a imobilelor imposibil de restituit în natură». Cu alte cuvinte, la momentul 31 martie 2006, pentru Primărie solicitarea de restituire în natură a terenului de 988 mp era făcută fără temei legal, iar bunul era considerat a fi imposibil de restituit în natură şi am citat aici direct din întâmpinare. Cu toate acestea, în iunie 2006, primarul Constantin Cibu semnează decizia privind retrocedarea terenurilor în natură. Mă întreb ce anume s-a schimbat în acest scurt interval de doar câteva luni, astfel încât Primăria să-şi modifice radical poziţia în această speţă. Când a avut Primăria dreptate? În martie, când a zis că sunt bunuri imposibil de restituit în natură sau în iunie 2006, când totuşi le-a retrocedat? Mai mult, mă întreb de ce oare dosarul aferent terenului de 988 mp din Concordia privind despăgubirea în bani pe rolul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor a fost întors în plan local după care s-a făcut restituirea în natură? Rămâne, totuşi, să încerce cineva să constate în instanţă nulitatea absolută a tuturor actelor legate de restituirea în natură a terenurilor din piaţă. Poate îmi acordă domnul primar un mandat să fac această operaţiune. Nu ştiu, e o idee. Iar asta cu atât mai mult cu cât a declarat recent că este inadmisibilă restituirea în natură a unei pieţe publice", a punctat Drăghincescu.

 

24concor1 Simona Drăghincescu, directorul DAPT: "Voi semna un astfel de act abia după ce văd scris negru pe alb că s-a făcut transferul din public în privat" Municipalitatea a pierdut deja 1.300 mp din Concordia

 

În acest context, Drăghincescu a spus că nu va semna în numele instituţiei pe care o reprezintă niciun act în care terenurile ce fac obiectul retrocedării în natură au statut de bunuri publice. "Sunt foarte multe decizii contrare în procesele ce au vizat restituirea terenurilor din piaţă. Cazul nostru este însă foarte asemănător din punct de vedere juridic cu episodul retrocedării Castelului Bran în care li s-a învederat autorităţilor locale din Braşov faptul că mai întâi bunurile trebuie trecute din proprietatea publică în cea privată. Voi semna un astfel de act abia după ce văd scris negru pe alb că s-a făcut transferul din public în privat", şi-a explicat poziţia sursa citată, cu referire la recenta restituire în natură a unui lot de 235 mp din Piaţa Concordia.

Reamintim că zilele trecute, municipalitatea a fost somată de un executor judecătoresc să ducă la îndeplinire o hotărâre definitivă şi irevocabilă a instanţei brăilene care obligă municipalitatea şi DAPT Brăila "să lase reclamantului (Constantin Ţigău - n.r.) în deplină proprietate şi liniştită posesie terenul în suprafaţă de 235 mp situat în Brăila, str Ghioceilor nr. 2, judeţul Brăila". Acesta ar fi al treilea lot de teren din Concordia retrocedat în natură, iar după finalizarea procedurii DAPT va mai avea în administraţie aproximativ 3.000 mp comparativ cu cei aproximativ 4.300 mp cât a avut înainte de revendicările în instanţă. De menţionat că municipalitatea mai are un proces pe rol ce vizează restituirea unui teren de circa 300 mp situat tot în Concordia, însă pe strada Griviţa.

Reporterii "Obiectiv" au încercat să obţină un punct de vedere şi din partea fostului primar Constantin Cibu, însă acesta nu a fost de găsit la telefon.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro