În deschidere este programată o lucrare despre cronoterapie, presiunea pulsului, variabilitatea TA - parametri noi pentru prognosticul HTA şi implicaţiile terapeutice, susţinută de prof. dr. Mircea Cinteză, apoi vor fi prezentate elemente noi privind riscul cardiovascular în HTA, de către dr. Elisabeta Bădilă, din Bucureşti. Programul mai cuprinde lucrări referitoare la funcţia vasculară, rigiditatea şi îmbătrânirea vasculară, implicaţii în HTA, şi la hipertensiunea renovasculară, prezentate de dr. Roxana Darabont, respectiv de prof. dr. Carmen Ginghină, din Bucureşti. O altă temă anunţată în program este cea referitoare la clasele de medicamente antihipertensive în strategia terapeutică actuală, ce va fi susţinută de prof. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu de la Iaşi, lucrare urmată de o prezentare de caz a dr. Cristian Stătescu, tot de la Iaşi.
În partea a doua a lucrărilor este anunţată o comparaţie între ghidurile HTA britanice şi nord americane, cu similitudini şi diferenţe, pe care o va face prof. dr. Mircea Cinteză. În continuare sunt programate lucrările despre HTA şi ischemia miocardică, respectiv HTA şi afectarea cerebrovasculară, mecanisme şi tratament, prezentate de prof. Leonida Gherasim şi conf. Cristina Tiu, de la Bucureşti. Subiectul despre terapia HTA, controverse şi realităţi va fi prezentat de conf. dr. Florin Mitu de la Iaşi, urmat de o prezentare de caz, a dr. Elisabeta Bădilă de la Bucureşti.
În ultima parte a cursului este programată lucrarea HTA şi rezistenţa la insulină, diabetul zaharat şi obezitate - mecanisme şi implicaţii terapeutice, prezentată de prof. Minerva Muraru, de la Bucureşti, apoi va fi abordat subiectul despre diuretice şi tratametul HTA: riscuri, dovezi, atitudine practică, de către dr. Bogdan Minescu de la Brăila şi dr. Mihaela Suceveanu de la Covasna. Urmează o lucrare despre hipertensiunea la vârstnic, particularităţi şi controverse terapeutice, prezentată de prof. dr. Daniela Bartoş, apoi o prezentare de caz a dr. Radu Sascău din Iaşi. În încheiere se va încerca să se găsească un răspuns la întrebarea "Există un bolnav hipertensiv universal?", fiind prezentate terapiile specifice nişelor din HTA, de către prof. Mircea Cinteză. Finalul cursului este destinat discuţiilor şi concluziilor despre controverse şi soluţii în HTA.