Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Controlul tematic din scoli mi-a lasat un gust amar"

Timp de zece zile, inspectorii au realizat un control tematic maraton in aproape toate unitatile scolare din municipiul si judetul Braila. Din cele 135 de scoli au fost controlate 132, celelate neputind fi verificate pentru ca lipseau directorii, insa cit de curind vor fi si acestea trecute prin filtru.
Inspectorul scolar general Lilliana Tudoran a spus ca a descoperit foarte multe deficiente si ca este hotarita sa nu lase lucrurile asa. "Am vrut sa fac o radiografie a sistemului la inceput de an scolar, dar controlul tematic mi-a lasat un gust amar. In multe localitati din mediul rural scolile arata ca acum 30 de ani. La Dudesti, de exemplu, scoala arata foarte rau, putinul dat de primarie fiind folosit prost. La Titcov, scoala reabilitata in urma cu un an, usile au clantele rupte, peretii arata foarte rau, iar putul forat este stricat. Mi s-a spus ca a functionat numai o zi. Am avut surprize neplacute atunci cind m-am dus in control neanuntat, dupa inspectori. Am vrut si eu sa vad scolile si sa verific si inspectorii, insa directorii, daca nu sint controlati, nu muncesc. O problema deosebita este la Ciocile, din cauza ploilor sint probleme la fundatia scolii si aceasta se poate darima. Am descoperit si inadmisibil de multi directori absenti din scoala. Eu nu sint adepta controalelor, consider ca omul trebuie sa-si faca datoria din constiinta, insa daca nu se poate, voi face controale pina cind se va munci din constiinta sau de frica acestor controale. Stiu ca scolile nu au foarte multi bani, in special unde nu exista o relatie buna cu Primaria, dar nu trebuie bani pentru a se grebla gradina, a se stringe si arde gunoiul in mod controlat, sau pentru a se da o mina de var pe WC-urile din curtea scolii", a explicat inspectorul general Lilliana Tudoran. Dupa ce se vor scrie si centraliza aceste rapoarte de control, fiecare director va primi un calificativ si cei care vor primi nesatisfacator ar putea fi schimbati.
Oricum, din octombrie, incep concursurile pentru posturile de director, iar cei cu nesatisfacator sau satisfacator nu vor avea prea multe sanse. Intre scolile cu deficiente grave se numara si Grupul Scolar "Panait Istrati" unde, la ora 8.10, nu erau in clase nici elevii si nici cadrele didactice. Acelasi lucru s-a descoperit si la scoala din Movila Miresii unde, in plus, unele cadre didactice fusesera inlocuite de alte persoane care nu aveau nici un drept sa faca acest lucru. Scoala Racovita era plina de praf, de material didactic neactualizat si neingrijit. In concluzie, inspectorul general Tudoran a spus ca, desi au fost multe deficiente descoperite, nimic nu este de nerezolvat.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii