Mergi la conţinutul principal
“Tabelul de constrângere al lui Biderman” și pandemia

Controlul psihologic al populației în 8 pași

* în urma unor studii efectuate în anii ’50, au fost identificate principalele metode de constrângere psihică, folosite pentru prima dată de armatele chineze și coreene * Albert Biderman a sintetizat aceste metode ca fiind “tabelul de constrângere al lui Biderman * metodele au fost preluate și de armata americană și folosite în anii 2000 pe prizonierii închiși la Guantanamo * ele și-au dovedit eficiența, putând fi folosite chiar și în prezent la scară largă * în pandemia Covid-19, care de doi ani, controlează umanitatea, se pot identifica cu ușurință aceste metode coercitive, aplicate pe populația planetei

 

Încă din 1957, Albert Biderman, sociolog, a finalizat un studiu despre cum se obține cedarea psihică de la prizonierii de război. Studiile au avut la bază interviuri cu prizonieri de război americani, deținuți în timpul Războiului din Coreea, Biderman concluzionând la final că aceștia fuseseră supuși unor torturi psihologice de către forțele chineze sau coreene.

Conform lui Biderman, acestea sunt metode care pot aliena o persoană, îi pot smulge toată încrederea/stima de sine și pot înlătura orice rezistență. El a numit această tactică „tabelul de constrângere al lui Biderman”.

În 1973, Amnesty International a confirmat că “tabelul de constrângere” reprezintă, chiar și în prezent, “instrumentele universale de tortură și constrângere”.

La începutul anilor 2000, aceste metode au fost folosite inclusiv de armata americană pentru a interoga prizonierii închiși la Guantanamo. Documente ce au ieșit la iveală în 2008, în urma unor anchete a Congresului American, dezvăluie că în anul 2002, militari americani au fost special instruiți în baza “tabelului de constrângere al lui Biderman” pentru a obține “rezultatele scontate” în interogarea prizonierilor de război închiși la baza din Guantanamo.

Psihiatrul american Robert Jay Lifton a făcut, de asemenea, studii pe “metodele chinezești” în urma cărora a apărut, la vremea respectivă, termenul de “reforma gândului”, cunoscut astăzi ca “spălare de creier”.

Există în total opt pași, și aceștia sunt:

 

1. Izolarea, marginalizarea

Izolarea elimină resursele și capacitatea de a rezista în lipsa lucrului în echipă. Există prea multă menajare de sine și frică de consecințe. O astfel de persoană devine dependentă de chinuitorul său; cu cât economia este mai distrusă, cu atât mai mult, oamenii, care suntem victimele întregului proces de constrângere, vor deveni dependenți de autorități.

 

2. Monomania explicațiilor

Vă predispun să vă concentrați în mod dirijat numai pe subiectele selectate, eliminând orice alte nuanțe. Chiar și astăzi, radioul și televiziunea nu vorbesc despre altceva mai obsesiv ca despre coronavirus și doar dintr-o singură perspectivă. Orice informație care este incompatibilă cu narativa aceasta oficială este eliminată. Cenzura elimină tot ceea ce poate nuanța perspectiva și nu lasă să fie credibilă decât linia propagandei. Opoziția sau negația este pedepsită. Umilirea unei persoane prin a-i interzice circulația liberă îi pulverizează rezistența psihică mult mai mult decât dacă omul și-ar fi dat voluntar și asumat consimțământul. În final, cedăm psihic și suntem totuși de acord, pentru că ne este frică de consecințe.

 

3. A provoca intenționat epuizare și slăbirea nervilor

Când oamenii cedează fricii de nesiguranță, fricii de a-și pierde slujba și fricii de ceea ce se va întâmpla în viitor, slăbesc sufletește și fac risipă de energie, iar apoi nu mai pot rezista.

 

4. Amenințări

Toată lumea trebuie să poarte mască sau va fi amendat. Toată lumea trebuie    să păstreze distanța sau primește consecința. Amenințările creează un sentiment de nesiguranță, teamă și disperare a oamenilor. Rezistența critică și fermă pare prea dificilă sau aproape imposibilă.

 

5. Relaxări ocazionale

Relaxarea temporară a regulilor, este la fel ca atunci când dresezi un câine. Este recompensat pentru executarea comenzilor. O astfel de alternare (una caldă/una rece) nu permite oamenilor să se obișnuiască cu normalitatea cerințelor stricte anterioare, pentru a se adapta la ele și i se induce ideea că e ceva temporar și nu un abuz tiranic definitiv. Este amăgit cu recompense mici și mai ales cu promisiuni - săptămâna viitoare va fi mai bine etc.

 

6. Arată atotputernicia și atotștiința

Vă controlăm și este inutil să luptați cu autoritatea legii. Ești într-o închisoare planetară și nu ai cum să te opui regulilor. Și, de asemenea, nu ai șanse ca să scapi. Deci rezistența este inutilă: trebuie să te supui.

 

7. Umilirea

A fi nevoit să ieși afară în fața oamenilor cu masca pe față este foarte umilitor. Poate că mulți dintre noi ne-am obișnuit, dar acum un an nimeni nu ar fi fost de acord cu așa ceva.

 

8. Cererea a ceva lipsit de sens și lipsit de importanță

Cu cât o cerere este mai banală și mai stupidă, și va trebui să fim de acord cu ea, cu atât ni se pierde stima de sine. Oamenii își pierd atunci respectul de sine; se pierde demnitatea și devenim servili. Acest lucru începe de la școală, când profesorul cere adesea de la copii supunere fără sens. Continuă să se manifeste, apoi când intervine poliția, guvernul cu mici abuzuri, iar acest lucru îl sfâșie lăuntric treptat pe om, îi rupe echilibrul său și îl face o creatură foarte trădătoare și obedientă.

 

Prin aceste manipulări, oamenii devin treptat depersonalizați și mulți își anulează propria manifestare a liberului arbitru și devin confuzi, obedienți. Este o programare psihologică; este o pervertire a naturii umane care îl transformă pe om într-un sclav obedient care așteaptă ca proprietarul să-i poruncească. Și orice om care nu problematizează și nu ripostează: „Nu fac asta, e sub demnitatea mea”, va ajuta la crearea unui nou sistem fascist. Aceia puțini, care vor riposta, care vor gândi altfel, care se vor exprima altfel, care se vor răzvrăti, care vor căuta să arate altfel mulțimilor lucrurile altfel, oricum altfel decât majoritatea este obișnuită, îi vor deranja pe cei mai mulți care deja trăiesc într-un confort mental înrădăcinat. Aceștia, vor ataca oricum le va veni la îndemână: fizic, verbal, scris, denigrând, manipulând, doar pentru că altul sau alții dintre cei care văd totul altfel, a deranjat astfel “confortul liniștii”  mulțimii marcate de obediență!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro