Control judiciar. Contrabandiștii cu motorină în libertate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Control judiciar. Contrabandiștii cu motorină în libertate

* Tribunalul Brăila a admis propunerea DIICOT-Biroul Teritorial Brăila și a dispus înlocuirea măsurii arestului la domiciliu, cu măsura controlului judiciar față de opt inculpați, pentru 60 de zile * soluția s-a dispus luna trecută, iar contrabandiștii cu motorină sunt acum liberi, având totuși niște obligații impuse * anul trecut, un grup infracțional s-a format la Chiscani pentru a face contrabandă cu motorină achiziționată, cu precădere, de la navele fluviale ce aveau în echipaj cetățeni ucraineni • se lua cu 700 de lei sau 150 de euro/butoiul de 200 de litri și se revindea cu suma de 1.250 lei/butoiul * în iunie, s-a cerut arestarea față de opt inculpați, însă la Tribunalul Brăila cererea procurorilor DIICOT a fost respinsă, bărbații fiind trimiși în arest la domiciliu

 

 

 

Gruparea contrabandiștilor cu motorină ucraineană, din Chiscani, poate sta acum liniștită, în libertate! Asta pentru că cei opt membri au scăpat de măsura arestului la domiciliu, dar sunt cercetați sub control judiciar. Ei au unele obligații impuse pe care trebuie să le respecte, pentru a nu risca să ajungă în spatele gratiilor.

Anul trecut, grupul infracțional s-a format la Chiscani pentru a face contrabandă cu motorină achiziționată, cu precădere, de la navele fluviale ce aveau în echipaj cetățeni ucraineni. În iunie 2023, s-a dispus reținerea și s-a cerut arestarea față de opt inculpați suspecți în dosarul de contrabandă, însă la Tribunalul Brăila cererea procurorilor DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată șI Terorism) a fost respinsă, bărbații cercetați fiind trimiși în arest la domiciliu. Acum aceștia au scăpat și de arestul la domiciliu. “Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție -DIICOT-Biroul Teritorial Brăila. Dispune înlocuirea măsurii arestului la domiciliu, cu măsura controlului judiciar față de inculpații C. Ionuț, M. Dragoș, D. Marian, M. {tefan, M. Costel, B. L. Valentin, D. Dănuă, C. George, pe o perioadă de 60 de zile de la rămânerea definitivă a prezentei încheieri. Inculpații vor respecta următoarele obligații, pe durata măsurii: să se prezinte la organul de urmărire penală, ori de câte ori sunt chemați; să informeze de îndată cu privire la schimbarea locuinței; să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa conform programului de supraveghere; să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a judecătorului; să nu comunice inculpații între ei, precum și cu martorii. Atrage atenția inculpaților că, în caz de încălcare, cu rea-credință, a obligațiilor ce le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, este soluția dispusă la jumătatea lunii octombrie.

Reamintim că grupul infracțional specializat în contrabandă cu motorină pe Dunăre prelua marfă de la nave străine. Gruparea s-a constituit la Chiscani, anul trecut, iar procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul teritorial Brăila au reținut mai multe persoane suspecte. Butoaie cu motorină erau transportate cu barca, de la nave aflate pe Fluviul Dunărea.

 

Cum era preluat combustibilul

Din referatul întocmit de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție-DIICOT-Biroul Teritorial Brăila, se reține faptul că, la data de 17 octombrie 2022, organele de cercetare penale din cadrul Poliției de Frontieră Brăila s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, începând cu luna august 2022, unul dintre suspecți, împreună cu alte persoane domiciliate în comuna Chiscani, județul Brăila, au introdus în țară, în mod ilegal, pe fluviul Dunărea, motorină de la bordul navelor sub pavilion străin care tranzitau fluviul. Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila s-a constituit dosarul penal și a fost începută urmărirea penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă (faptele din perioada august 2022 - februarie 2023).

Butoaiele cu motorină erau preluate la o sumă modică și erau revândute la prețuri mult mai mari. “Achiziționa motorina, cu precădere, de la navele fluviale ce aveau în echipaj cetățeni ucraineni, contra sumei de 700 de lei sau 150 de euro/butoiul de 200 de litri și o revindea cu suma de 1.250 lei/butoiul”, au stabilit anchetatorii.

S-a reținut faptul că cetățenii ucraineni aflați la bordul navelor îl contactau telefonic pe inculpatul din Chiscani și îi comunicau ora probabilă la care vor tranzita sau vor ancora în zona km. fluvial 182, fluviul Dunărea, precum și câtă motorină îi puteau furniza, cantitate exprimată în numărul de butoaie, cu capacitatea de 200 litri, pe care le puteau umple. La ora stabilită, liderul împreună cu alte persoane din comuna Chiscani, jud. Brăila, se deplasau cu barca din tablă de mari dimensiuni (barcaz), încărcată cu butoaie goale, propulsată de motor, la nava ce ancora la km. flv. 182, mal drept, fluviul Dunărea, sau care tranzita zona. Contrabandiștii luau legătura cu marinarii și, folosind o pompă electrică, încărcau butoaiele cu motorină aflată în tancurile de combustibil ale respectivei nave. După încărcare și înmânarea banilor către marinarii străini, indivizii reveneau cu barcazul în care se aflau butoaiele încărcate cu motorină, propulsat de motor, la malul stâng al Dunării. Aici descărcau butoaiele pe mal, iar apoi le urcau într-o autoutilitară marca Mercedes Benz Sprinter.

Se depozitau temporar butoaiele cu motorină, în curtea unui imobil, apoi acestea erau preluate și transportate către intermediari sau direct către cumpărătorii finali.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro