La cererea Consiliului Judeţean, ordonatorul principal de credite, Ministerul Sănătăţii a trimis, astăzi, începând cu ora 11.00, o echipă de control la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila, pentru verificarea modului subit în care tomograful din secţia de Imagistică s-a stricat de două ori într-un an. Explicaţia ar fi că la nivel de CJ a avut loc o întâlnire a factorilor de decizie şi s-a dispus plata reparaţiei CT-ului de la etaj, 220.000 euro, însă numai după o anchetă amănunţită. "Aşa cum am sesizat şi noi, CJ-ul nu exclude varianta unor defecte din fabricaţie la computerul din Imagistică. Tubul şi colimatorul s-au ars de două ori la rând, în mod inexplicabil, chiar dacă nu se depăşise perioada de exploatare maximă. Acest lucru vrea să afle şi comisia. CJ-ul a spus că ne plăteşte, dar dacă e vorba despre o defecţiune din fabricaţie, vorbind despre un CT cumpărat pe fonduri europene, prin REGIO, ne îndreptăm împotriva producătorului Philips", ne-a declarat dr. Mihail Iugulescu, directorul SJU.
De precizat că CT-ul cumpărat pe fonduri structurale avea o perioadă de garanţie de doi ani, însă proiectul prin care a fost achiziţionat era în faza de sustenabilitate, adică ar fi trebuit să fie viabil timp de cinci ani de la data finalizării implementării, undeva până în 2018.
CT-ul din UPU, în exploatare
Pe de altă parte, Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila a început tot din această dimineaţă să reia investigaţiile tip CT cu aparatul tomograf de la parterul unităţii, acela din Unitatea de Primire a Urgenţelor. Tomograful avea tubul ars, iar acesta a fost înlocuit în baza contractului de mentenanţă cu reprezentanţii firmei Siemens, cu suma de 270.000 lei. "De astăzi am început investigaţiile. S-au făcut deja 10 investigaţii şi mai urmează. Prioritate au urgenţele, după care programările cronicilor. Reparaţia de 270.000 lei a fost suportată de spital cu ajutorul CJAS-ului", ne-a declarat dr. Mihail Iugulescu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.
Menţionăm că CT-urile din spital s-au defectat unul după altul în urmă cu aproximativ o lună, iar medicii erau nevoiţi să trimită cazurile grave la Bucureşti sau la Galaţi. Alţi pacienţi, suspectaţi de accident vascular cerebral, erau internaţi în secţii, fără un diagnostic clar. Probleme erau mai ales la Neurologie şi Oncologie, unde continuarea tratamentului însemna obligatoriu pentru cronici o investigaţie tip CT. În această situaţie ajunseseră câteva sute de pacienţi.