Mergi la conţinutul principal
Război total cu acuzaţii despre nereguli, audit influenţat politic şi presiuni

Control «cu cântec» la CJ Brăila

• un audit al Camerei de Conturi Brăila desfăşurat în perioada 24 aprilie - 16 iulie la Consiliul Judeţean, care vizează activitatea CJ şi a instituţiilor subordonate în 2017 a “pus pe jar” scena politică locală • liberalii brăileni acuză că preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac ar pune presiune pe unii dintre angajaţii instituţiei prin intermediul unei pensionare, Dobriţa Cosmescu, fost auditor public extern, care încă activează nestingherită în cadrul corpului de control • consilierul judeţean PNL Ovidiu Nechita a făcut o vizită inopinată la CJ, în sala în care îşi desfăşoară activitatea inspectorii Curţii de Conturi, pentru a demonstra că pensionara încă este acolo şi că are acces la informaţii din interior • de cealaltă parte, Cosmescu s-a apărat şi a precizat că nu semnează decât pentru documentele la care a lucrat până când a ieşit la pensie în data de 18 iunie şi că a obţinut acordul preşedintelui CJ Brăila pentru a mai veni în instituţie • Chiriac i-a acuzat la rândul său pe liberali că pun presiune pe auditori, în mod ilegal

 

Un nou “proiectil” în războiul politic dintre consilierii judeţeni PNL şi preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a “explodat” recent ca urmare a unui control al Curţii de Conturi aflat în plină desfăşurare. Mai exact, auditul Camerei de Conturi Brăila a început pe 24 aprilie, se va încheia pe 16 iulie şi vizează activitatea Consiliului Judeţean şi a instituţiilor subordonate pe anul trecut. Ei bine, liberalii brăileni, în frunte cu liderul Alexandru Dănăilă şi consilierul judeţean Ovidiu Nechita, ne-au semnalat faptul că pe lângă doi auditori oficiali, din corpul de control al CC, în prezent, mai face parte (mai mult sau mai puţin legal) şi o pensionară - Dobriţa Cosmescu, fost auditor public extern. Aceasta a ieşit la pensie în data de 18 iunie, însă cu acordul preşedintelui Consiliului Judeţean, încă mai contribuie la audit, spre nemulţumirea PNL-iştilor care susţin că femeia ar avea ca temă de la Chiriac să pună presiune pe unii dintre angajaţii Consiliului. Aceştia s-au referit în special la cei de la auditul propriu al instituţiei, interesul fiind acela de a se lua anumite decizii legate de unele controale ale căror rezultate diferă de cele ale Curţii de Conturi. Mai mult, PNL-iştii sunt de părere că prin prezenţa pensionarei în corpul de control se permite posibilitatea scurgerii de informaţii cu caracter secret de serviciu şi că, în eventualitatea unor contestaţii, faptul că la acest raport a contribuit o persoană care nu mai avea dreptul să o facă, poate conduce la nulitate absolută a verificărilor şi astfel, orice neregulă depistată să nu mai conteze.

Pentru a ne demonstra că la auditul CC de la Consiliul Judeţean participă şi persoane neautorizate şi că lucrurile nu sunt tocmai în regulă, liberalul Nechita i-a rugat pe redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” să îl însoţească joi, 21 iunie, într-o vizită în biroul auditorilor. Cu această ocazie, Dobriţa Cosmescu care era prezentă în Camera 406 a Consiliului s-a apărat şi a precizat că nu face nimic ilegal, ci doar termină lucrările pentru perioada în care a activat ca membru al corpului de control, dar până la data pensionării. Aceasta a specificat că putea scrie şi de acasă partea ei de lucrare, dar a primit acordul preşedintelui CJ Brăila de a veni alături de fostele sale colege pentru a-şi finaliza documentaţia, astfel încât să le poată ajuta, volumul de muncă fiind foarte mare. Chiar şi aşa, Cosmescu a insistat pe ideea că nu va semna raportul final, ci doar părţile la care a lucrat în cadrul auditului. Deranjată de controlul inopinat al consilierului judeţean şi de faptul că a fost fotografiată, aceasta l-a chemat acolo pe directorul Camerei de Conturi Brăila, Ion Ungureanu, dar şi pe vicepreşedintele CJ Brăila Ionel Epureanu, însă ambii au refuzat să facă vreun comentariu.

Contactat ulterior, preşedintele CJ Brăila Francisk Chiriac s-a arăta extrem de nemulţumit de modul în care a procedat consilierul PNL, punctând că pentru o asemenea “vizită” trebuia să ceară acordul său, în calitate de ordonator principal de credite, dar şi să anunţe conducerea Camerei de Conturi. Chiriac i-a acuzat pe PNL-işti că ei sunt cei care fac presiuni asupra controlului extern, lucru pe care îl va sesiza organelor abilitate.

 

«Controlul» lui Nechita şi dialogul cu auditorii Camerei de Conturi

Consilierul judeţean PNL Ovidiu Nechita a telefonat la redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” şi i-a invitat, joi, 21 iunie să îl însoţească în cadrul unei vizite inopinate la biroul în care funcţionează auditul Camerei de Conturi de la CJ, pentru a demonstra că lucrurile nu sunt tocmai în regulă acolo. Acesta a mers la Camera 406 (Compartimentul Amenajarea Teritoriului şi Urbanism, Planificare Urbană), la ora 13:00, unde se aflau cei doi auditori ai Camerei de Conturi Brăila, fostul director al instituţiei şi ex-auditorul Dobriţa Cosmescu. Nechita le-a transmis celor doi inspectori ai CC că este consilier judeţean şi membru în Consiliul de Administraţie de la Muzeul Brăilei “Carol I” şi că încearcă să verifice câteva documente pentru care a fost îndrumat de managerul Ionel Cândea la corpul de audit. Cum cea care a răspuns prima a fost chiar pensionara Dobriţa Cosmescu, Nechita a început să îi pună întrebări legate de prezenţa sa acolo, despre calitatea în care i se adresează şi odată ce aceasta a recunoscut că este pensionară, lucrurile au degenerat rapid ajungându-se la acuzaţii de ordin personal din partea liberalului. Cosmescu a insistat pe ideea că a venit în continuare la lucru cu acordul preşedintelui CJ Brăila, pentru a-şi termina partea sa din raport, la care a contribuit până în data de 18 iunie, când s-a pensionat, dar că nu ea s-a ocupat de Muzeu. După o serie de contre şi nemulţumiri ale auditorilor privind faptul că li s-a făcut fotografii, Cosmescu a decis să iasă afară din birou, însă nu înainte de a telefona la Ion Ungureanu preşedintele Camerei de Conturi Brăila şi la vicepreşedintele CJ Brăila Ionel Epureanu, pe care i-a chemat acolo, considerând că Nechita a comis un abuz. După ce Cosmescu a părăsit biroul, Nechita li s-a adresat celor doi auditori: “Am un reproş să vă fac. În momentul în care o persoană este la pensie, nu are ce căuta în echipa dumneavoastră. Ca idee. Acum, dumneavoastră trageţi concluziile dacă este sau nu este ok. Motivul pentru care domnul (n.r. - redactorul “Obiectiv”) a fost invitat aici, este tocmai pentru faptul că oameni care nu mai au treabă cu documentele sunt în continuare în cadrul Consiliului Judeţean şi pot lua hotărâri”.

Redactorul “Obiectiv” a fost rugat, ulterior, să iasă afară din birou şi i s-a solicitat să nu difuzeze fotografiile în care se vedea componenţa corpului de control de la CJ, motiv pentru care am decis să prezentăm fotografiile într-o formă în care imaginea auditorilor, dar şi a persoanei acuzate de liberali, rămâne ascunsă.

Ulterior, şi-au făcut apariţia la Camera 406, pe rând, Ungureanu, precum şi vicele Epureanu, însă niciunul nu a dorit să facă vreun comentariu privind cele reclamate de consilierul judeţean. Discuţiile în spatele uşilor închise au durat mai bine de două ceasuri.

 

Cosmescu susţine că are tot dreptul să lucreze la partea sa din raport

Pe holul instituţiei, afară din camera în care funcţionează Auditul de la CJ Brăila, redactorii noştri au reuşit să obţină un punct de vedere de la Dobriţa Cosmescu. Aceasta a afirmat că deşi a ieşit la pensie în data de 18 iunie, a solicitat şi a primit acordul de la preşedintele CJ Brăila să îşi continue treburile rămase neîncheiate alături de colegele sale, dar cu precizarea că nu semnează raportul final, ci doar lucrările la care a luat parte până la data pensionării.

“Eu nu mai reprezint Curtea la ora actuală, dar ca simplu cetăţean pot să vorbesc. Nicio problemă. Eu nu am rămas decât cu acordul domnul preşedinte. I-am spus: «Domnule preşedinte, îmi permiteţi să ajut colegele la lucrările noastre colaterale?» Cu verificarea eu am terminat. Nu mai verific eu! S-a verificat deja. S-a terminat. Doamnele vor scrie ce au constatat. Dar avem foarte multe lucrări. Domnul preşedinte mi-a spus: «Doamnă, eu nu mă bag pe dumneavoastră. Rămâneţi până la sfârşit». Vă daţi seama că nu rămâneam altfel. Domnul consilier judeţean a vrut să fotografieze prezenţa mea? De ce nu a mers la şeful acestei instituţii să întrebe? Vedeţi ce înseamnă... Pe noi ne omoară ura, duşmănia. Ce are dânsul cu prezenţa mea aici? Nu înţeleg! Nici nu îl cunosc! Nicio problemă, lucrez de acasă. Eu mă simt curată. Am rămas pentru că domnul preşedinte mi-a permis. Cum să vă zic, auditurile noastre sunt foarte complexe după normele europene şi sunt multe lucrări din acestea secundare. Nici nu am semnat execuţia şi planificarea care s-au făcut până în 18 iunie. Dar documentele le scoatem la sfârşit şi sunt o groază. Normal că trebuie să le semnez dacă am făcut parte. Dar eu nu mai semnez raportul final. (...) Dacă nu trebuie să mai vin, nu mai vin. Vă daţi seama că asta e muncă patriotică. O fac de dragul colegilor şi a instituţiei. Asta e tot! Parcă aş fi nu ştiu ce infractor şi nu ştiu ce am furat”, a afirmat Cosmescu, revoltată.

Precizăm că pe parcursul discuţiilor din spatele uşilor închise la CC, pe holurile instituţiei şi-a făcut apariţia şi directorul economic al CJ Brăila, Drăguţa Dan, care i-a luat apărarea Dobriţei Cosmescu, precizând că aceasta nu lucrează decât pe documente care vizează perioada în care a activat în cadrul Camerei. “Eu pot să garantez că documente suplimentare după ieşirea doamnei Cosmescu la pensie nu s-au dat şi nici nu s-au solicitat de către dumneaei”, a declarat Dan.

Întrebat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” cum comentează situaţia la ieşirea din birou, Ion Ungureanu şeful Camerei de Conturi Brăila a a punctat: “Nu vă supăraţi, noi avem un serviciu de informaţii. Eu nu am dreptul să dau declaraţii”.

 

Nechita şi Dănăilă acuză că pensionara nu mai are ce căuta la Audit

Nechita s-a arătat consternat de faptul că Dobriţa Costescu a primit acceptul preşedintelui CJ Brăila de a lua parte în continuare la lucrările auditului în condiţiile în care s-a pensionat, considerând că în spatele deciziei sunt interese cel puţin dubioase.

“Doamna afirmă că are acceptul preşedintelui Consiliului Judeţean şi că va veni în continuare ca să rezolve problemele de la Curtea de Conturi. Pe mine m-a dus cu gândul că această persoană cu siguranţă va duce la îndeplinire ceea ce i-a cerut preşedintele Consiliului Judeţean. De ce spun asta? Nu mi se pare normal ca un preşedinte de Consiliu Judeţean să ceară unui angajat al altei instituţii, mai ales unui corp de control de la Curtea de Conturi, să vină în continuare ca să rezolve problemele instituţiei, atât timp cât aceasta a ieşit la pensie. Cu stupoare am constatat că doamna are laptopul acolo, că lucrează pe el în continuare şi inclusiv dumneaei afirmă că va semna în continuare documentele pentru că aşa i-a cerut preşedintele Consiliului Judeţean. Eu consider că o discuţie adminsitrativă în acel birou nu trebuia să aibă loc de faţă cu acea persoană care a ieşit la pensie. De exemplu, eu m-am dus acolo să întreb de probleme instituţionale pe membrii corpului de control, dar nu am putut să discut de prima dată cu dumnealor pentru că doamna a intervenit, ca şi cum ar fi fost şefa de echipă. Considera că este îndreptăţită să răspundă în continuare pentru această echipă. Cel puţin asta este impresia pe care mi-a lăsat-o mie”, a declarat Nechita, precizând că prezenţa Dobriţei Cosmescu la audit este ilegală din moment ce s-a pensionat.

La rândul său, preşedintele PNL Brăila, consilierul judeţean Alexandru Dănăilă a afirmat că situaţia este şi mai complicată în condiţiile în care la raportul de audit lucrează o persoană care nu mai face parte din Camera de Conturi Brăila. Acesta susţine că dacă se dorea ca Dobriţa Cosmescu să îşi termine lucrările, contractul său de muncă putea fi prelungit legal oricând.

“Din ceea ce cunosc eu, Curtea de Conturi face verificări periodice la toate unităţile administrativ - teritoriale, inclusiv la CJ Brăila. Iar rapoartele lor sunt obligatoriu de dus la îndeplinire. În primul rând, procedural, o astfel de situaţie în care o persoană pensionată care nu mai are contract de muncă cu instituţia ce verifică CJ Brăila, care nu mai are obligaţii faţă de această instituţie, nu mai are obligaţia respectării unor proceduri interne. Şi asta poate reprezenta o posibilă sursă prin care să fie scurse anumite informaţii cu caracter secret de serviciu, sau informaţii cu privire la date cu caracter personal al persoanelor care sunt implicate în acest control. Este o vulnerabilitate. Şi procedural cred că reprezintă un motiv pentru nulitatea absolută a constatărilor pe care îl vor face cei de la Curtea de Conturi pentru Consiliul Judeţean”, a declarat Dănăilă, explicând că în cazul unei contestaţii a raportului auditului, faptul că o persoană din afară a contribuit la scrierea documentelor ar putea constitui un motiv temeinic pentru a anula documentul şi totodată a face total insignifiante eventuale probleme descoperite.

“Noi vom face oricum o sesizare în sensul ăsta şi la Bucureşti, ca să vedem care este punctul de vedere al celor din conducerea naţională şi aşteptăm răspunsul. Dar mi se pare un mod greşit de abordare. Cei care sunt la pensie trebuie să îşi vadă de pensia lor liniştiţi, nu să vină să facă presiuni asupra angajaţilor de la Consiliul Judeţean. Pentru că din informaţiile pe care le am, această doamnă încearcă să facă presiuni tocmai cu sprijinul preşedintelui Consiliului Judeţean, asupra unor angajaţi de la Consiliu. Şi dacă se dovedeşte a fi aşa, din nou este o chestiune foarte gravă! Doar că doamna nu mai poate fi trasă la răspundere că nu mai e angajat, deci nu mai are ce căuta acolo. Iar dacă doamna a spus că nu semnează la sfârşit deşi scrie documentul, înseamnă că este exact ca la statul paralel. Nu tot PSD-ul blamează statul paralel că vin hotărârile şi rechizitoriile gata scrise? Păi, acum ce facem?! Vine documentul de control gata scris şi îl semnează alţii, nu?”, a conchis Dănăilă.

 

Chiriac: «Mi s-a spus că nu s-a întâmplat niciodată într-o misiune a Curţii de Conturi să vină un consilier şi să pună presiune asupra lor»

Gestul consilierului judeţean PNL Brăila Ovidiu Nechita de a merge neanunţat la biroul unde activează inspectorii Curţii de Conturi care auditează CJ, nu a picat deloc pe gustul preşedintelui Francisk Chiriac. Acesta a afirmat că nu s-a procedat deloc corect. Mai întâi ar fi trebuit anunţată conducerea Curţii de Conturi, apoi trebuia să i se ceară acordul preşedintelui CJ Brăila în calitate de ordonator principal de credite, eventual discutat cu managerul Muzeului, dacă documentele pe care Nechita dorea să le vadă aveau legătură cu această instituţie. Chiriac a recunoscut că i-a dat acordul fostului auditor Dobriţa Cosmescu să vină în continuare în instituţie, însă nu consideră că a făcut nimic anormal, în condiţiile în care doamna respectivă a susţinut că mai avea de lucru la încheierea documentelor pe care le-a realizat în timpul controlului, până la pensionare.

“Da, mi-a cerut acordul pentru a încheia documentele pe care le-a verificat până în data când să iasă la pensie. Trebuia să îşi încheie raportul. Femeia asta făcea acolo, că doar nu era la brutărie să îşi ia pâine. Dar este şi cu acordul conducerii Curţii de Conturi. Este un lucru normal şi firesc. E ca şi cum eu, mâine, ies la pensie şi mai am nişte documente de semnat, adică să le las în ordine. Nu vi se pare firesc?”, a declarat Chiriac.

Acesta a adăugat că va verifica foarte bine regulamentul de funcţionare al CJ Brăila pentru a vedea dacă Ovidiu Nechita avea dreptul în calitate de consilier judeţean să meargă la membrii auditului fără să îi solicite acordul şi dacă nu, va lua măsuri. Acesta a precizat că a solicitat şi un punct de vedere de la Curtea de Conturi de la nivel naţional privind acest episod şi că aşteaptă să vadă cum se va încheia. Cât despre acuzaţiile PNL-iştilor că s-ar folosi de pensionară pentru a pune presiune pe angajaţii CJ Brăila, în special pe cei de la Auditul propriu al instituţiei, Chiriac a negat, punctând că cei care fac presiune sunt tocmai PNL-iştii prin astfel de acţiuni.

“Să scăpăm de cine? Eu nici nu ştiu ce controlează doamna. Habar nu am! Controlează documentele Consiliului Judeţean. De cine să scap eu? În primul rând, eu n-am discutat cu doamnele de acolo decât o dată sau de două ori. Am întrebat dacă au tot ce le trebuie şi dacă documentele sunt aduse de angajaţi în regulă? Nu fac eu nicio imixtiune. Se pare că domnul consilier Nechita iar este într-o lume euforică a lui, paralelă, în care eu doresc să dau pe nu ştiu cine afară. Oricum, din câte am fost şi eu informat dimineaţă, nici măcar nu a controlat doamna asta Muzeul. Că se pare că acolo e «lupta». Nu ştiu dacă domnul consilier Nechita are voie - şi am să mă uit pe regulament -, să intre cu alte persoane peste un control al Curţii de Conturi, cerând nişte documente ale Muzeului, el fiind în Consiliul de Administraţie. Cred că acesta este un abuz! Nici măcar eu, ca preşedinte nu am trecut peste controlul Curţii de Conturi şi am anunţat dacă mă primesc să stau de vorbă cu dânsele. Lucrurile cred că au depăşit o anumită doză de normalitate. Aştept cu nerăbdare informarea de la Curtea de Conturi Brăila şi în funcţie de ea o să vedem dacă vom merge mai departe cu aceste lucruri. Sunt nişte abuzuri din punctul meu de vedere. Mai ales că este un organism de control. Trebuie să lăsăm aceste doamne să îşi facă datoria de a controla, exact cum au făcut-o şi anul trecut, nu să punem presiune pe ele! Să ajungem în nebunia asta să credem că preşedintele Consiliului Judeţean dă ordine Curţii de Conturi de la Brăila deja e prea departe! Eu sunt preşedintele CJ Brăila nu preşedintele Camerei de Conturi din Brăila. Chiar credeţi că oamenii ăştia execută ordine fără nicio noimă, fără parte de legalitate. Dar cine sunt eu? Zeus?”, a declarat Chiriac.

Sursa citată a mai adăugat că i se pare un abuz din partea lui Nechita să blocheze timp de două ore activitatea Curţii de Conturi şi a făcut precizarea că din punctul său de vedere tocmai liberalii care strigă că se încalcă legea sunt cei care fac acest lucru.

“Mi s-a spus că nu s-a întâmplat niciodată într-o misiune a Curţii de Conturi să vină un consilier şi să pună presiune asupra lor, ci au fost lăsaţi să îşi controleze documentele conform legii. Nici măcar nu a avut un mandat al ordonatorului principal de credite. Pentru că până la urmă este o treabă administrativă, nu politică. Sesizarea se pare că se va face şi mai departe. Să vedem cum va răspunde domnul consilier Nechita care consideră că stăpâneşte acest judeţ, dar de fapt, mai tare îl agită. Eu nu fac un mare haz. Asta denotă caracterul şi ceea ce îşi doreşte domnul consilier Nechita să facă în Consiliul Judeţean. O să îi fac birou separat. Mai ales că, potrivit regulamentului, el nu are voie decât în camera consilierilor nici măcar să intre prin birourile angajaţilor. Nu intru eu, ca preşedinte! Imixtiune şi presiune asupra funcţionarilor publici din Consiliul Judeaţan! E şi mai rău acum!”, a mai adăugat Chiriac.

Întrebat dacă Dobriţa Cosmescu s-a mai prezentat la lucru după “vizita” lui Nechita, Chiriac a precizat că stă în biroul propriu şi că nu ştie ce fac cei de la Curtea de Conturi.

“Era o misiune de audit. Dacă veneaţi cu o sesizare trebuia sesizarea făcută la Camera de Conturi, luat directorul şi mers împreună cu acesta la Consiliul Judeţean unde era înştiinţat ordonatorul principal de credite că domnul consilier Ovidiu Nechita doreşte nişte informaţii. Documente ale Muzeului. Acestea pe care le controlau doamnele. Sesizarea trebuia făcută la Muzeu. După ce doamnele controlau acele documente, se întorceau automat la Muzeu şi erau puse la dispoziţia domnului consilier. Asta este regula. Dumneavoastră aţi mers pe ideea presiunii şi pentru a încerca de a face un subiect tabu. Dar vom vedea cum va ieşi. Eu cred că anumite subiecte trebuie închise din start. Şi cred că domnul Nechita are anumite informaţii false pe care i le dă auditul. Eu nu vreau să dau afară pe nimeni din Consiliul Judeţean. E o comisie de disciplină. Se face o analiză. E o procedură destul de complicată. Eu cred că domnul Nechita vrea să îşi facă el publicitate. Dar acum cred că îşi face publicitate cu Camera de Conturi. Vom vedea cum va ieşi”, a conchis Chiriac.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro