• derulată la nivel național, campania la care participă și inspectorii de muncă brăileni se va derula până la finele acestui an • motivul acțiunii: transporturile rutiere interne reprezintă unul dintre cele mai predispuse domenii de activitate la accidentarea lucrătorilor • în 2021, spre exemplu, au fost înregistrate 257 de accidente de muncă, cu 12 accidentați mortal
Campanie națională inițiată de Inspecția Muncii în domeniul transporturilor rutiere interne de marfă și călători privind respectarea, de către angajatori și lucrători, a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă. Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM) au demarat, deja, acțiuni de control în domeniu, iar campania se va desfășura până la data de 31 decembrie, precizează conducerea ITM Brăila.
„Motivarea acțiunii: transporturile rutiere interne de mărfuri și călători reprezintă unul dintre cele mai predispuse domenii de activitate la accidentarea lucrătorilor. În anul 2021, în acest sector de activitate s-au înregistrat 257 lucrători accidentați (12 accidentați mortal și 245 cu incapacitate temporară de muncă). O pondere semnificativă în numărul accidentaților în muncă o reprezintă numărul celor care s-au accidentat în timpul operațiunilor de încărcare/descărcare marfă. Prevenirea accidentelor este o problemă pentru care trebuie identificate și implementate soluții”, precizează inspectorul șef al ITM Brăila, Liviu Arhire.
Obiectivele campaniei sunt: identificarea, de către angajatori, a riscurilor asociate operațiunilor de încărcare/descărcare, transport călători și stabilirea măsurilor preventive necesare; reducerea numărului de accidentați în accidente de muncă, în sectorul transporturilor rutiere de mărfuri și de călători; respectarea, de către angajatori/transportatori, a instrucțiunilor privind verificarea tehnică a autovehiculelor înainte de plecarea în cursă.
Principalele cauze care au determinat, în anii trecuți, producerea accidentelor de muncă în acest domeniu de activitate sunt: manipularea manuală a maselor; căderile de la înălțime (de obicei în timpul urcării sau coborârii cabinei/remorcii, sau pe cheiurile de încărcare/descărcare); căderi la același nivel; depășirea numărului maxim admis de călători, în funcție de tipul autovehiculului.