Mergi la conţinutul principal

Controale la benzinării. Nereguli pe bandă rulantă la stațiile de carburanți

* în perioada 10-16 martie, ITM a verificat zeci de benzinării cu sute de salariați, aplicând nu mai puțin de 64 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 80.000 de lei * un singur angajator a primit 40.000 de lei amendă pentru două cazuri de muncă nedeclarată ("la negru") * la nivel național, inspectorii de muncă au aplicat amenzi de 2.210.400 lei, din care 185.000 lei pentru sancționarea a 11 cazuri de "muncă la negru"

 

Controalele la stațiile de carburanți din municipiu și județ, inițiate de inspectorii de muncă brăileni, s-au finalizat cu 64 de amenzi contravenționale de circa 80.000 de lei.

Inițiată de Inspecția Muncii și pusă în aplicare de inpectoratele teritoriale de muncă din toată țara - în perioada 10-16 martie a.c. - Campania națională de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM) și al relațiilor de muncă (RM) de către angajatorii care desfășoară activități la stațiile de distribuție carburanți auto (cod CAEN 4730) a ajuns la final, iar rezultatele sunt mai mult decât îngrijorătoare.

Potrivit inspectorului șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM), Liviu Arhire, inspectorii de muncă au desfășurat controale atât în domeniul sănătății și securității în muncă (SSM), cât și în domeniul relațiilor de muncă (RM), constatându-se mai multe neconformități pentru care au fost aplicate zeci de snacțiuni contravenționale.

"În domeniul SSM au fost identificate 23 de unități economice cu un număr de 463 de angajați. Neconformități constatate: angajatorul nu a luat măsuri pentru refacerea semnalizării de securitate și sănătate la locul de muncă, inclusiv pentru locurile unde pot apărea atmosfere explozive; angajatorul nu a efectuat testarea psihologică pentru personalul care lucrează în tura de noapte și lucrul la înălțime; angajatorul nu a completat documentul privind evidența zonelor cu risc ridicat și specific din unitate cu măsurile stabilite în urma evaluării riscurilor pentru aceste zone; angajatorul nu a asigurat semnalizarea limitei de viteză în incinta instalației monobloc tip SKID, prin montarea unui panou de dimensiuni adecvate, suficient de vizibil; angajatorul nu a acordat operatorilor SKID echipamente individuale de protecție din material care nu produce descărcări electrice; angajatorul nu a asigurat accesul lucrătorilor la fișele cu date de securitate ale agenților chimici periculoși prezenți la locul de muncă, puse la dispoziție de furnizori", ne-a informat inspectorul șef al ITM Brăila.

La așa avalanșă de nereguli constatate, amenzile au fost pe măsură: 41 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 15.000 de lei.

În domeniul relațiilor de muncă (RM) inspectorii de muncă brăileni au efectuat, în aceeași perioadă, nu mai puțin de 29 de controale la angajatori care-și desfășoară activitatea în stațiile de distribuție carburanți. Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 23 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 64.300 lei. În timpul controalelor, au fost identificate două persoane care desfășurau muncă nedeclarată ("la negru"), dispunându-se măsura întocmirii și înregistrării contractului individual de muncă. Totodată, angajatorul a fost sancționat contravențional cu o amendă de 40.000 de lei și i s-a dispus măsura intrării în legalitate.

La nivel național, pentru neconformitățile depistate în cadrul campaniei desfășurate în perioada 10-16 martie 2022, inspectorii de muncă au aplicat 2.276 de sancțiuni, din care 1.766 avertismente și 510 amenzi în valoare totală de 2.210.400 lei, din care 185.000 lei pentru sancționarea a 11 cazuri de muncă nedeclarată. Pentru remedierea neconformităților constatate în domeniul relațiilor de muncă (RM), au fost dispuse 1.685 de măsuri, iar în domeniul securității și sănătății în muncă au fost dispuse 1.823 de măsuri, cu termene de îndeplinire precise. Inspectorii de muncă au dispus, totodată, șase sistări de echipamente de muncă și sistarea activității unui angajator, proprietar al stației de carburanți.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro