• acestea se vor desfășura până în luna septembrie și vor viza securitatea și sănătatea în muncă pentru transportul rutier al mărfurilor periculoase • „Transporturile rutiere de mărfuri şi călători reprezintă unul dintre cele mai predispuse sectoare de activitate la accidentarea lucrătorilor”, precizează Liviu Arhire, inspectorul șef al ITM Brăila
S-a dat startul verificărilor efectuate de inspectorii ITM la firmele brăilene de transport rutier de mărfuri (cod CAEN 4941), pentru „verificarea modului în care se respectă cerințele minime de securitate și sănătate în muncă pentru transportul rutier al mărfurilor periculoase”, precizează inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila, Liviu Arhire.
Obiectivele acestei noi campanii sunt: diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea, de către angajatorii care desfăşoară activități specifice în domeniul transportului rutier de mărfuri periculoase, a prevederilor legale în domeniu; creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul SSM; eliminarea tuturor neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate.
„Transporturile rutiere de mărfuri şi călători reprezintă unul dintre cele mai predispuse sectoare de activitate la accidentarea lucrătorilor. Ținând cont de volumul mărfurilor periculoase transportate, de riscurile ridicate de accidentare a personalului implicat - care apar în timpul transportului rutier al acestora - și având în vedere faptul că aceste activități implică riscuri de producere a unor pagube importante, umane și materiale, este foarte importantă activitatea de prevenire a accidentelor în timpul transportului rutier al acestora. De asemenea, este necesară conștientizarea angajatorilor cu privire la necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul SSM”, precizează inspectorul șef al ITM Brăila.
Potrivit inspectorilor de muncă, măsurile privind securitatea angajaților trebuie să fie parte integrantă din sistemul de management al siguranţei şi calităţii din cadrul fiecărei întreprinderi implicate în transportul mărfurilor periculoase.
Acţiunile de control la firmele brăilene de transport rutier de mărfuri se vor desfășura în perioada aprilie - septembrie a.c.