Mergi la conţinutul principal

Controale ITM la firmele de curierat din Brăila

• acestea se vor derula până la finele anului și vor avea în vedere respectarea prevederilor legale de securitate și sănătate în activitatea de manipulare manuală/mecanizată a coletelor și corespondenței • acțiunea are ca scop diminuarea riscului de accidentare în timpul manipulării coletăriei

 

Controale derulate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila pe tot parcursul anului la firmele de curierat, pentru respectarea prevederilor legale de securitate și sănătate în activitatea de manipulare manuală/mecanizată a coletelor și corespondenței (cod CAEN 5320).

Acțiunea este necesară, ca urmare a dezvoltării activității de curierat rapid și are ca scop diminuarea riscului de accidentare în timpul activităților de manipulare coletărie și corespondență. În perioada de pandemie și ulterior acesteia serviciile de livrare de coletărie și corespondență prin intermediul firmelor de profil a crescut considerabil. Această activitate are la bază o logistică ce se regăsește la locurile de depozitare și sortare, respectiv utilaje de transport și transfer colete și corespondență complexe. În acest context, considerăm necesară verificarea respectării prevederilor de securitate și sănătate în muncă privind organizarea acestei activități și utilizarea acestor utilaje”, precizează inspectorul șef al ITM Brăila, Liviu Arhire.

Potrivit ITM Brăila, transportul de marfă este unul dintre sectoarele de activitate în care se produce un număr semnificativ de accidente de muncă (locurile 3 și 4 din ultimii ani), deseori ajungându-se la deces. O pondere mare în numărul accidentaților în muncă o au lucrătorii care se accidentează în timpul operațiunilor de încărcare/ descărcare la sediul firmelor sau pe traseul de coletărie. În acest context, activitatea de prevenire a acestor accidente de muncă este o problemă care trebuie să primeze, având în vedere numărul de vehicule și de utilaje implicate, diversitatea acestora, tonajul de marfă transportat în fiecare an și avântul luat de activitatea de livrare la domiciliu.

„O mai bună coordonare a activității de prevenire în domeniul securității și sănătății în muncă, realizată de angajatorii implicați, precum și de lucrătorii care au diferite sarcini de muncă și care acționează conform instruirii primite, este punctul de plecare esențial pentru a preveni accidentele de muncă, atât pentru angajatori, cât și pentru personalul societăților de curierat”, a mai precizat sursa citată.

Obiectivele acțiunii desfășurată de ITM Brăila la firmele de curierat sunt următoarele: diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative ce derivă din nerespectarea prevederilor legale de către angajatorii și angajații din acest domeniu; creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă; realizarea și implementarea evaluărilor de risc, de către angajator, privind securitatea şi sănătatea lucrătorilor în timpul activităților de manipulare, coletărie și corespondență; întocmirea  planului de prevenire şi protecție de către angajator, bazat pe evaluarea riscurilor; elaborarea de  instrucţiuni  proprii pentru completarea şi/sau aplicarea reglementărilor de securitate şi sănătate în muncă, ținând seama de particularitățile activităților și ale locurilor de muncă aflate în responsabilitatea lor; asigurarea, de către angajator, a instruirii suficiente şi adecvate  în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru toți lucrătorii angrenați în activitatea de manipulare a coletelor/ corespondenței, atât la locul de depozitare și sortare,  pe parcursul desfășurării logistice cât și în cazul transferului coletelor și corespondenței; verificarea consemnării instruirii în fișa de instruire individuală a lucrătorilor; implementarea de măsuri ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme, pentru menținerea stării de sănătate a angajaților.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro