• comercianţii vor fi verificaţi cu stricteţe de către inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare, ai Direcţiei de Sănătate Publică, dar şi de responsabilii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor • alimentele specifice Paştelui trebuie să corespundă în totalitate normelor în vigoare • mieii pot fi sacrificaţi doar în punctele autorizate sau în abatoare • credincioşii care vor participa la slujbele religioase ar trebui să se simtă în siguranţă, pentru că poliţiştii şi jandarmii au pregătit o serie de măsuri pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale
Direcţia Sanitar Veterinară, Direcţia de Sănătate Publică şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Brăila au început deja controalele specifice Paştelui, în magazine, pieţe, cofetării şi patiserii, pentru a depista produsele alimentare care ne pot pune sănătatea în pericol. Instituţiile vor fi sprijinite de poliţişti şi jandarmi. Pe lângă aceste controale, forţele de ordine s-au pregătit pentru misiunile ce vizează lăcaşele de cult, dar şi pentru sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Reprezentanţii DSV, DSP, CJPC, IPJ şi IJJ au vorbit despre planul de măsuri pe care l-au pregătit în colaborare, în şedinţa Colegiului Prefectural, care a avut loc miercuri. De asemenea, este prima şedinţă la care a participat Rada Sterea, în calitate de subprefect, imediat după învestire.
Gicu Drăgan, directorul executiv al DSV Brăila, a ţinut să precizeze că mieii vii se vor putea vinde la abatoarele autorizate sanitar veterinar, dar şi în locurile pentru care a fost cerută aprobare. Până în prezent, există două abatoare autorizate în municipiu, situate pe Şoseaua Baldovineşti, iar al treilea se află în localitatea Dropia, oraşul Însurăţei. “În cazuri excepţionale, sacrificarea mielilor poate fi realizată în spaţii amenajate temporar, organizate în condiţiile legii, în care se asigură supravegherea sanitară veterinară şi în care sunt respectate condiţiile legii”, a precizat Drăgan. Aceste spaţii vor funcţiona doar în perioada 22 martie - 7 aprilie, între orele 7.00 - 17.00. Punctele de sacrificare sunt la Pietroiu (Vădeni), Latinu şi Măxineni. “Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar se obţine numai la cererea directă a consumatorilor şi numai după efectuarea examenului ante şi post mortem, neputând fi livrată către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate sau autorizate sanitar veterinar”, a adăugat directorul DSV Brăila.
Brăilenii interesaţi să cumpere miei în viu pot merge la târgul de pe Şoseaua Râmnicu Sărat, pentru că Administraţia Pieţelor a transmis deja o cerere în acest sens către DSV.
Ouăle trebuie să fie transportate conform legislaţiei în vigoare şi să aibă cod de identificare a exploataţiei. “Ouăle valorificate de către producătorii particulari vor fi examinate ovoscopic de către personalul veterinar în pieţele agroalimentare. Sunt interzise de la comercializare ouăle cu coaja crăpată sau lovită, precum şi ouăle de palmipede, cum ar fi raţele şi gâştele”, a mai precizat Gicu Drăgan. De asemenea, inspectorii vor mai verifica laptele, brânzeturile şi peştele, aflate la vânzare. Nici unităţile de fabricare a produselor de panificaţie şi patiserie şi nici magazinele care vând alimente specifice Sărbătorilor Pascale nu vor scăpa de “lupa” inspectorilor sanitar-veterinari. Pieţele agroalimentare din municipiu vor fi controlate permanent, iar cele din judeţ, săptămânal. Pe lista DSV figurează, nu în ultimul rând, restaurantele care organizează mese festive de Paşte.
Responsabilii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Brăila se vor asigura că alimentele specifice Sărbătorilor Pascale sunt etichetate şi ambalate corespunzător. Concret, vorbim aici despre peşte şi conserve din peşte, carnea preambalată, ciocolată şi produse de cacao, vopsea pentru ouă, ouă şi vin. “În această perioadă, se va acorda o atenţie deosebită cercetării şi soluţionării sesizărilor şi reclamaţiilor primite din partea consumatorilor, cu preponderenţă pentru produsele specifice sărbătorilor pascale”, potrivit informării CJPC Brăila.
Comercianţii nu vor putea răsufla uşuraţi, căci vor fi controlaţi, de asemenea, şi de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică. Aceştia din urmă vor verifica dacă alimentele sunt ţinute în condiţii igienico sanitare corespunzătoare. În acest sens, sunt vizate localurile în care se organizează sărbătoarea Paştelui, unităţi care depozitează şi desfac produse alimentare tradiţionale, cofetăriile, patiseriile, unităţile de panificaţie, dar şi cantinele şi căminele de bătrâni.
Poliţiştii şi jandarmii, prezenţi în zona bisericilor
Pentru că în locurile aglomerate creşte riscul de a fi comise fapte antisociale, poliţiştii şi jandarmii brăileni au pregătit deja misiuni pentru prevenirea acestora şi pentru a se asigura că cetăţenii prezenţi la slujbele religioase sunt în siguranţă. Au fost stabilite măsurile şi dispozitivele de ordine şi siguranţă publică pentru săbătoarea Floriilor, a Paştelui ortodox şi cel catolic, potrivit cms. şef Adrian Glugă, inspectorul şef al IPJ Brăila.
Şoferii vitezomani ar trebui să se lase de obiceiul de a călca acceleraţia cât pot de tare, pentru că îşi pun viaţa în pericol prin producerea accidentelor rutiere, dar şi pentru că riscă să fie arşi la buzunare dacă sunt depistaţi de aparatele radar. De altfel, în perioada sărbătorilor, vor exista echipaje de poliţie dotate cu radare pe toate drumurile importante din municipiu şi judeţ. Ori, dacă aţi consumat alcool, lăsaţi maşina acasă şi alegeţi altă variantă de transport, deoarece poliţiştii vor intensifica activităţile pentru depistarea conducătorilor auto care se urcă la volan, deşi sunt sub influenţa băuturilor alcoolice.
Discotecile, barurile şi alte locuri de distracţie vor fi luate la “puricat” de lucrătorii de la Investigarea Criminalităţii, pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor cu violenţă. “Vom desfăşura activităţi în vederea prevenirii şi combaterii furturilor de şi din auto, a faptelor de cerşetorie, vagabondaj şi prostituţie/proxenetism, şi asigurării unui climat de siguranţă a cetăţenilor”, a mai precizat cms. şef Glugă.
Nu în ultimul rând, jandarmii vor fi, de asemenea, prezenţi în stradă şi în zona bisericilor şi mănăstirilor, pe perioada Sărbătorilor Pascale, dar şi a Izvorului Tămăduirii. “Pentru asigurarea măsurilor de ordine publică cu prilejul sărbătorii Pascale - Noaptea de Înviere, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Brăila va angrena în misiune aproximativ 120 jandarmi”, a precizat col. Vasile Moţ, şeful IJJ Brăila.