Mergi la conţinutul principal

Controale în hoteluri și restaurante. ITM a dat amenzi de 29.000 de lei

• în trimestrul I-III al anului, inspectorii de muncă brăileni au verificat 60 de angajatori din HORECA, iar pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă au aplicat peste 80 de amenzi • obiectivele campaniei au vizat, printre altele, identificarea pericolelor și combaterea riscurilor prezente în mediul de muncă

 

Nereguli constatate de inspectorii de muncă brăileni în trimestrul I-III 2023, cu ocazia campaniei desfășurate la nivel național pentru verificarea respectării prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM).

Inspectoratul Teritorial de Munca Brăila a finalizat Acțiunea de verificare și control a respectării prevederilor SSM în domeniile: hoteluri și alte facilități de cazare (Cod CAEN 55) și restaurante și alte activități de servicii de alimentație (Cod CAEN 56), care face parte din Programul Cadru de Acțiuni al Inspecției Muncii și care s-a desfășurat pe parcursul trim. I - III 2023. Activitatea agenților economici în domeniul turismului și al serviciilor de alimentație publică acoperă, la nivel național, o gamă largă de activități diferite incluzând hotelurile, restaurantele, serviciile fast - food, cantinele, cafenelele, cofetăriile etc. Un număr important de angajați din țara noastră își desfășoară activitatea în acest domeniu”, a precizat, într-un comunicat, inspectorul șef al ITM Brăila, Liviu Arhire

Potrivit sursei citate, în urma campaniei, a fost controlat un număr de 60 de angajatori brăileni din municipiu și județ, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate 83 de sancțiuni contravenționale în cuantum total de 29.000 de lei.

Obiectivele campaniei au vizat: creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților care muncesc în hoteluri, restaurante, servicii fast - food, cantine, cafenele și cofetării în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă; identificarea pericolelor și evaluarea (combaterea) riscurilor prezente în mediul de muncă; identificarea echipamentelor de muncă, în special cele sub incidența ISCIR - lifturi, centrale de producere a apei calde, precum și alte echipamente care pot prezenta în exploatare riscuri pentru lucrători (arsură termică, explozii, incendiu etc) cum ar fi: hote, aragaze, butelii; verificarea modului de instruire a lucrătorilor.

„Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila își reafirmă angajamentul de a monitoriza în mod continuu și riguros respectarea prevederilor legale și de a interveni ori de câte ori este necesar pentru a asigura un mediu de lucru conform standardelor în vigoare”, a mai precizat sursa citată.

Potrivit Inspecției Muncii, activitatea desfășurată de lucrătorii angrenați în domeniul amintit este influențată în mod decisiv de mai mulți factori: mulți lucrători sunt sezonieri care nu au timp să se adapteze la această activitate; sunt angajați lucrători tineri care nu sunt obișnuiți cu lucrul și nu și-au dezvoltat încă abilitățile necesare; instabilitatea angajamentului forței de muncă slab calificată; rulajul forței de muncă; suplinirea lipsei de personal prin angajarea lucrătorilor de altă naționalitate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro