Mergi la conţinutul principal
Până la finele acestui an

Controale în exploatările forestiere ale Brăilei

* acțiunea face parte din campania inițiată, la nivel național, de Inspecția Muncii * potrivit inspectorului șef al ITM Brăila, anul trecut, la nivel național, în exploatările forestiere au fost înregistrate 94 de accidente de muncă, din care 19 mortale * din fericire, la nivelul Direcției Silvice Brăila, nu au fost înregistrate accidente de muncă

 

Acțiuni de verificare a respectării modului de utilizare a echipamentelor de muncă și a tehnologiilor de exploatare în parchetele forestiere ale județului Brăila, inclusiv la transportul masei lemnoase pe drumurile județene.

Judecând după statisticile efectuate, la nivel național, de inspectorii de muncă, profesia de silvicultor pare să fie una dintre cele mai periculoase.

"Din analiza dinamicii accidentelor de muncă înregistrate pe parcursul anilor 2018-2021, a rezultat că, în aceste domenii de activitate (exploatare forestieră și transport de material lemnos - n.r.) nu numai că numărul de accidente de muncă s-a menținut la un nivel ridicat, dar a și crescut sensibil de la un an la altul. Astfel, în anul 2018, au fost înregistrate 86 de accidente de muncă, din care 15 mortale; în 2019, au fost 85 de accidente de muncă, din care 16  mortale; în 2020, 88 de accidente de  muncă, din care 17  mortale, iar în anul 2021, 94 de accidente de muncă, din care 19 mortale", a precizat inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM), Liviu Arhire.

Din fericire, la nivelul Direcției Silvice Brăila, nu au fost înregistrate astfel de accidente de muncă, în primul rând datorită suprafeței mici de păduri existente în județul nostru. Potrivit specialiștilor, lucrătorii implicați în activitățile din parchetele forestiere sunt expuși la o multitudine de riscuri profesionale.

Având în vedere situația de mai sus,, Inspecția Muncii a inclus în Programul Cadru pe anul 2022, așa-numita Acțiune de verificare a respectării modului de utilizare a echipamentelor de muncă și a tehnologiilor de exploatare în parchetele forestiere, inclusiv la transportul tehnologic al masei lemnoase pe drumurile forestiere, care îi vizează și pe silvicultorii brăileni.

Potrivit inspectorului șef al ITM Brăila, Liviu Arhire, obiectivele acțiunii care se va desfășura pe tot parcursul anului 2022 sunt următoarele: creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor din domeniul de activitate exploatare forestieră, în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea și securitatea în muncă și luarea măsurilor necesare pentru prevenirea accidentelor de muncă; diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale de către angajatorii care efectuează activități de exploatare forestieră; eliminarea neconformităților constatate în domeniul securității și sănătății în muncă în activitățile specifice ale societăților comerciale din domeniul exploatărilor forestiere.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro