Contribuţiile la Sănătate au fost calculate greşit | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Contribuţiile la Sănătate au fost calculate greşit

* decizia nu poate fi aplicată până când nu va fi publicată în Monitorul Oficial * contribuţiile ce au fost calculate şi reţinute nu vor fi restituite

Aproximativ 30.000 de pensionari brăileni, ale căror venituri lunare sunt de peste 740 de lei, au fost "jecmăniţi", cu acte în regulă, în ultimele 16 luni, prin aplicarea greşită, după cum a constatat Curtea Constituţională, a actului normativ ce prevede instituirea contribuţiei de 5,5% din veniturile lunare la bugetul asigurărilor de sănătate. Mai precis, celor în cauză li s-au calculat contribuţiile la asigurările de sănătate în funcţie de cuantumul total al pensiilor şi nu doar pentru sumele ce depăşesc 740 de lei.
Astfel, Curtea Constituţională (CCR) a dat dreptate pensionarilor în problema contribuţiilor la asigurările de sănătate. Pensionarii cu pensii mai mari de 740 de lei nu vor mai plăti contribuţia la asigurările de sănătate de 5,5% pe întreaga pensie, ci doar pe diferenţa de bani care depăşeşte plafonul minim. "Cu unanimitate de voturi, Curtea a constatat ca dispoziţiile art. 259 alin.(2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătăţii, sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei", se arată în motivarea CCR. Decizia Curţii Constituţionale este definitivă.

Pensionarii rămân cu banii luaţi

Cu toate acestea, contribuţiile ce au fost calculate şi reţinute, chiar şi cu încălcarea Constituţiei, ar urma să rămână valabile şi de nerecuperat. Asta deoarece Constituţia României prevede, la articolul 147, alineatul 4 faptul că "Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor". Potrivit datelor furnizate de Casa Judeţeană de Pensii Brăila, în luna aprilie erau înregistraţi, la nivelul judeţului nostru, 34.406 pensionari care depăşesc plafonul celor 740 de lei. Totuşi, după cum ne-a informat directorul executiv al CJP Brăila, Sorin Enache, instituţia nu a înregistrat decât sporadic şi în număr mic cereri de recuperare a contribuţiilor ce au fost calculate şi reţinute, care nu pot fi rezolvate însă favorabil. "Nu am bază legală pentru a soluţiona aceste cereri, pensionarii îşi vor banii din urmă, ori decizia Curţii Constituţionale nu are efect în trecut, ci doar pentru viitor, după ce se publică în Monitorul Oficial", ne-a precizat Sorin Enache.
La o pensie de 1.000 de lei, de exemplu, după publicarea deciziilor în Monitorul Oficial se va reţine 5,5% din 260 de lei, cât reprezintă diferenţa dintre pensia totală şi plafonul de 740 de lei. Astfel, pensionarul va plăti doar 14,3 lei în loc de 55 de lei.
La nivel naţional însă, Casa Naţională de Pensii s-a confruntat cu un val imens de cereri de recalculare a contribuţiei la fondul de sănătate, mai ales după constatarea neconstituţionalităţii prevederilor Legii 95/2006. Din această cauză, conducerea instituţiei a ieşit la rampă cu un comunicat prin care promite rezolvarea din oficiu şi cu celeritate a acestei probleme: "Având în vedere avalanşa de cereri prin care pensionarii solicită încetarea reţinerii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi restituirea sumelor reţinute, cu acest titlu, din ianuarie 2011 până la zi, inclusiv actualizarea cu indicele preţurilor de consum, ţinând seama de faptul că noua modalitate de calcul al acestor contribuţii se va aplica în mod automat pentru toţi pensionarii din categoria avută în vedere, precizăm că nu este nevoie de depunerea unor cereri. După publicarea, în Monitorul Oficial, a deciziilor Curţii Constituţionale, CNPP va proceda la punerea în aplicare a dispoziţiilor acestora", se arată în comunicat.

Mii de plângeri neluate în seamă anul trecut

Până la sfârşitul anului 2010, potrivit prevederilor Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătăţii, contribuţia la bugetul asigurărilor de sănătate era datorată numai de pensionarii având venituri de peste 1.000 de lei şi se calcula doar pentru suma care depăşea cei 1.000 de lei. Totodată, acei pensionari datorau şi un impozit pe venit de 16%.
Începând cu luna ianuarie 2011, în baza OUG nr.107/2010, contribuţia la bugetul asigurărilor de sănătate (5,5%) a devenit obligatorie pentru toţi pensionarii ale căror venituri depăşesc 740 de lei. La acel moment s-a precizat că 5,5% se aplică la întregul venit, cu menţiunea că prin aplicarea acestei cote nu poate rezulta o pensie netă mai mică de 740 de lei. În ciuda acestor precizări, activitatea CJP Brăila a fost practic blocată în primele luni ale anului trecut, când câteva mii de pensionari au depus plângeri pe motiv că le-au fost diminuate pensiile ca urmare a reţinerii cotei de CASS.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro