Cele mai importante contribuţii le au Franţa (17,98%), Germania (17,1%) şi Suedia (9,69%), în timp ce procentul aferent României este comparabil cu cele ale Estoniei şi Slovaciei.
Cel mai mic aport la Europeana le au Ciprul şi Malta, ambele cu mai puţin de 0,01%, potrivit europa.eu.
Biblioteca digitală Europeana este rezultatul colaborării dintre peste 1.500 de instituţii culturale europene care au contribuit cu material digitalizat. Acest proiect a fost lansat ca prototip în noiembrie 2008 şi a beneficiat iniţial de două milioane de elemente culturale disponibile online.
Scopul portalului Europeana este să permită utilizatorilor de internet să caute şi să acceseze direct, în format digital, cărţi, hărţi, picturi, ziare, fotografii, fragmente de filme şi tot felul de documente audiovizuale provenind de la instituţiile culturale europene.
Printre elementele noi, adăugate anul acesta, se numără un manuscris pe pergament în limba bulgară, datând din 1221, care este important pentru studiul istoriei acestei limbi, "Catechismusa prasty szadei", prima carte în limba lituaniană, publicată în 1547, un exemplar din 1588 al lucrării lui Aristotel "Techne retorikes", în greacă veche şi în latină, lucrări ale pictorului olandez Jan Steen din secolul al XVII-lea, operele complete ale autorilor germani Goethe şi Schiller, un film din 1907 care prezintă festivităţile organizate cu ocazia aniversării Constituţiei daneze şi o serie de fotografii datând dinaintea primului război mondial care înfăţişează mănăstirea Glendalough din Irlanda.