Mergi la conţinutul principal

Contribuţia la sănătate pentru alocaţiile copiilor a fost anulată

Legea care prevede anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată, începând din ianuarie 2012, pentru alocaţiile copiilor, a intrat în vigoare zilele acestea, după ce documentul a fost publicat în Monitorul Oficial. Actul normativ prevede anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru copiii până la vârsta de 18 ani, precum şi pentru elevii sau studenţii de până la 26 de ani, care nu au realizat venituri din salarii, asimilate salariilor, activităţi independente, activităţi agricole, silvicultură sau piscicultură. În caz contrar, respectiv dacă aceste categorii de tineri au realizat asemenea venituri, pentru aceste sume trebuie să plătească contribuţia de sănătate.
Printre cei pentru care se anulează CASS se numără şi tinerii de până la 26 de ani care au provenit din sistemul de protecţie a copiilor şi nu au realizat venituri din categoria celor menţionate anterior.
De asemenea, beneficiază de anularea plăţii CASS soţul, soţia şi părinţii care nu au avut venituri proprii şi care se aflau în întreţinerea unei persoane asigurate, pentru venitul bază de calcul reprezentat de salariul minim brut pe ţară.
Mai beneficiază de prevederi şi deţinuţii politici, revoluţionarii, persoanele cu handicap şi bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, însă numai dacă nu au realizat alte venituri pentru care s-a datorat contribuţia. Legea mai include în categoria celor scutiţi de plată şi femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu au realizat venituri asupra cărora s-a datorat contribuţia ori au avut venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară.
Important de precizat că persoanele fizice care au efectuat plata contribuţiilor pentru care se prevede anularea au dreptul la restituirea sumelor achitate.
Procedura prevăzută de lege pentru anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate are două variante, şi anume anularea din oficiu sau în urma cererii depuse la Fisc de către contribuabilii vizaţi de măsura anulării.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro