Mergi la conţinutul principal

Contre în CLM pentru nesimțiții care aruncă gunoi în locuri neamenajate

* consilierii municipali PNL au criticat, recent, modul în care sunt folosite echipaje ale Poliției Locale pentru a păzi zone unde se aruncă frecvent deșeuri, deși nu este permis * liberalul Sorin Ioniță a afirmat că angajarea de guarzi ar fi fost o soluție mai ieftină decât folosirea polițiștilor locali astfel * o parte dintre membrii CLM au punctat că o rezolvare ar reprezenta-o montarea de pubele în acele spații * primarul Marian Dragomir este de părere că singura opțiune o reprezintă amenzile și educarea cetățenilor să nu mai procedeze așa

 

Modul în care municipalitatea folosește de multe ori echipaje ale Poliției Locale pentru a-i speria pe cetățenii care obișnuiesc să arunce gunoiul în zone nepermise, nu reprezintă o soluție reală a problemei pentru consilierii municipali PNL și PND. În cadrul celei mai recente ședințe ordinare a CLM Brăila, consilierul liberal Sorin Ioniță a profitat de prezența în sală a directorului Poliției Locale, Georgică Tănase, pentru a semnala că, din punctul său de vedere, polițiștii locali sunt folosiți ineficient, la costuri mult prea ridicate pentru administrație.

Acesta a dat ca exemplu faptul că zi de zi, o perioadă îndelungată de timp echipaje ale Poliției Locale au stat și au păzit zona Șoseaua Dig Brăila - Galați, pentru a interveni și a da amenzi în cazul în care brăilenii aruncau deșeuri acolo. Primarul Marian Dragomir a precizat că în prezent zona respectivă nu mai este păzită, însă liberalul a insistat pe ideea dacă nu ar fi mai bine să se angajeze câțiva guarzi pentru așa ceva, care să fie plătiți cu salarii mult mai mici decât cele ale polițiștilor locali.

“Eu cunosc faptul că într-o perioadă de timp a fost nevoie de intervenția Poliției Locale, pentru că acolo, știți cu toții, exista un contract de concesiune al unui agent economic care nu și-a respectat clauzele contractuale. S-a reziliat acel contract, s-a igienizat zona respectivă. A fost nevoie de o intervenție constantă a Poliției Locale pentru ca acei cetățeni obișnuiți să arunce gunoaie peste tot, oricând și oriunde să fie descurajați, iar dacă nu înțeleg acest lucru să fie și amendați. În această perioadă eu am informații că nu se mai execută verificare pe acele porțiuni, ci a întregii zone de acolo. Domnul director Tănase ne poate detalia care este situația în momentul de față”, a declarat Dragomir.

Tănase a precizat că dacă ar angaja guarzi pentru acest lucru ar avea probleme la aplicarea sancțiunilor contravenționale, deoarece aceștia nu pot să o facă.

“Deci fără polițiști locali nu puteam lua măsuri împotriva celor care de regulă depuneau deșeuri acolo. Prezența noastră a fost benefică. În sensul că, după cum ați observat nu s-au mai depus deșeuri în ultima vreme. Postul a fost ridicat și redirecționat apoi către alte zone unde se pretează. Din păcate, educația unora este precară. Nu vă pot da o situație exactă a amenzilor, dar cel puțin 20 - 30 de sancțiuni sunt numai în zona respectivă. Suma probabil că este în jur de 8.000 lei, să zicem”, a intervenit la rândul său șeful Poliției Locale Brăila.

Ioniță a insistat însă pe ideea că în felul acesta salariile polițiștilor locali care păzesc zonele respective costă mai mult decât banii pe care Primăria îi încasează prin amenzi. Mai mult, acesta a precizat că un guard poate oricând telefona la Poliție și un echipaj să se deplaseze în situații de urgență pentru a aplica amenzi dacă este cazul.

 

Pubele vs. amenzi și educație

 

La rândul său, consilierul municipal PND Bogdan Botea i-a atras atenția primarului Marian Dragomir că nu va câștiga niciodată “războiul” cu cei care aruncă gunoi în spații neamenajate, astfel că, din punctul său de vedere, o soluție ar reprezenta-o tocmai amenajarea acelor zone pentru a evita aspectul neplăcut și poluarea.

“Nu era mai bine să amplasați în aceste locuri unde se aruncă frecvent gunoi, ca să evităm poluarea, niște puncte de colectare? Pentru că oricât ați păzi, oricâte amenzi s-ar da este un război pierdut din punctul meu de vedere. Uitați-vă pe Strada Viilor, la intersecția cu Mircea Mălăeru, în continuare se aruncă gunoi. Este ireductibilă problema. Și e valabil în multe zone. Acolo unde se aruncă frecvent gunoi, ca să evităm poluarea orașului, montați niște containere și să trecem pe pierderi. Pentru că altfel se poluează. Acele deșeuri intră în sol cu timpul. Să îi tot fugărim așa, ce rezolvăm?”, a declarat Botea.

Primarul Marian Dragomir însă a precizat că în unele locuri chiar s-au amplasat pubele însă problema nu poate fi rezolvată decât prin aplicarea de amenzi și dezvățarea celor care procedează astfel încetul cu încetul.

“Obligația noastră, a tuturor, este să ne ducem gunoiul la tomberon, ori în ziua în care se face colectarea, ori la inerte. Ei bine, foarte mulți dintre cetățenii Municipiului Brăila  sunt amendați de Poliția Locală. Și sunt! Anul trecut am avut peste doi cetățeni prinși în flagrant, PE ZI, vă imaginați care este ritmul de aruncare a gunoiului pe domeniul public?! Oamenii aceștia trebuie să înțeleagă că nu le putem amenaja containere la fiecare colț de stradă. La un moment dat, ca și în orașele din Europa, trebuie să ne civilizăm, nu să avem containere peste tot”, a conchis Dragomir.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro