* primarul Marian Dragomir a dorit ca inspectorul școlar general, Cătălin Canciu (consilier municipal PNL) să îi răspundă la câteva întrebări în legătură cu testele rapide care s-au făcut în școlile din Brăila, elevilor și profesorilor * cum Canciu a explicat că procedura este gestionată de DSP Brăila, edilul-șef nu a ratat ocazia să îl ”înțepe” pe consilier, evidențiind că din poziția de ”conducător al destinelor învățământului brăilean” ar fi trebuit să îi poată oferi răspunsuri clare la astfel de întrebări
Încă un episod tensionat între primarul Marian Dragomir și inspectorul școlar general Cătălin Canciu, de această dată pe tema testelor rapide care se fac în școli. În cadrul celei mai recente ședințe ordinare a CLM Brăila, edilul-șef a criticat măsurile Guvernului PNL și a intervenit pentru a solicita câteva răspunsuri de la Canciu (consilier municipal liberal), pe tema testelor care se fac în școlile din municipiu.
”Am citit în data de 7 februarie 2021 pe site-ul Ministerului Educației că peste 1.380.000 de teste rapide au fost distribuite pentru testarea elevilor și profesorilor. Vreau să întreb câte astfel de teste au fost distribuite în Municipiul Brăila, în Județul Brăila, și câți elevi și profesori au fost testați până în prezent? Deoarece suntem într-o situație în care se pare că cineva a cheltuit banii pe teste, în condițiile în care Primăria Municipiului Brăila a fost refuzată în a i se livra testele cu titlu gratuit, dar testele pe bani, cumpărate de Guvern, sunt bune acum! Pentru ei, bineînțeles. Iar noi discutăm despre reducerea efectelor și protejarea oamenilor, în special a elevilor și profesorilor. Eu vreau să întreb așa: din cele 1.380.000 de teste, câte au fost livrate în județul Brăila? Câte în Municipiul Brăila? Și câte au fost folosite deja până în prezent pentru testarea rapidă a elevilor și profesorilor? Este o întrebare care privește interesul general al locuitorilor Municipiului Brăila și nu aș vrea să îi dați niciun fel de tentă politică. Domnule inspector școlar, chiar cred că ar trebui să fiți pregătit să îmi răspundeți la această întrebare, pentru că este și atributul dumneavoastră”, a declarat Dragomir.
Cum Cătălin Canciu a explicat că gestionarea problemei testelor este în curtea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila, precizând că de acolo ar putea veni răspunsurile la întrebările edilului-șef, acesta nu a ratat ocazia de a veni cu o serie de înțepături. Primarul a subliniat că omul care conduce ”destinele învățământului brăilean”, în opinia sa, ar trebui să cunoască date concrete pe acest subiect.
”Dar nu v-ați interesat câte teste au fost? Adică, totuși, conduceți destinele învățământului din Brăila momentan! Cred că ar fi fost de prim interes pentru dumneavoastră să aveți o discuție cu domnul director Ciochină și să vă spună: «domnule inspector școlar, în Municipiul Brăila au fost alocate x teste, direcționăm către școli y teste, astfel încât să înceapă testarea rapidă a elevilor și profesorilor care au anumite simptome». Eu cred că din punct de vedere al faptului că dumneavoastră coordonați acum activitatea învățământului, trebuia să fiți primul interesat și nu să așteptați până când, la un moment dat, o să vă contacteze domnul director Ciochină. Era nu doar interesul dumneavoastră, în calitate de conducător al destinului învățământului, ci al cetățenilor din Municipiul Brăila, al elevilor, al profesorilor!”, a continuat Dragomir.
Canciu a afirmat că a vorbit cu directorul DSP Brăila și că l-a întrebat atunci dacă există posibilitatea de a fi testați toți elevii care au simptome și cei ai căror părinți își dau acordul, iar răspunsul a fost unul afirmativ la momentul discuției.
”Dumneavoastră acum vreți să mă certați, nu? (...) Dacă vreți o cifră, o putem afla împreună. Îl sunăm pe domnul director și vedem exact”, a mai adăugat Canciu.
Edilul-șef a refuzat oferta inspectorului, afirmând că în acest caz va afla singur informațiile solicitate, dar cu precizarea că a considerat că inspectorul școlar general va avea răspunsuri concrete pe acest subiect important.