Mergi la conţinutul principal

Contre în CJ la stabilirea preţurilor pentru injecţii şi CD-uri practicate de Spitalul Judeţean

• consilierii judeţeni PNL au criticat, în cadrul ultimei şedinţe ordinare a CJ Brăila din 2019, preţurile pentru unele servicii practicate de Spitalul Judeţean de Urgenţe în 2020 • aceştia au propus micşorarea tarifelor pentru CD-urile de la Imagistică, dar şi pentru injecţii  de la 25 lei, respectiv 20 lei, la 5 lei sau chiar 1 leu • propunerea PNL-iştilor a fost respinsă, însă majoritatea din CJ a fost de acord cu amendamentul preşedintelui Francisk Chiriac: 10 lei pentru fiecare dintre cele două servicii • la finalul şedinţei, problemele din SJU au “agitat spiritele” iscând un scandal monstru între membrii CJ, astfel că liberalii au părăsit sala

 

Consilierii judeţeni s-au arătat nemulţumiţi de unele preţuri practicate de Spitalul Judeţean de Urgenţe Brăila în 2020. Mai exact, în cadrul ultimei şedinţe ordinare a CJ Brăila din 2019, membrii PNL au criticat acest aspect, în momentul dezbaterii unui proiect privind stabilirea taxelor şi tarifelor reprezentând venituri proprii ale Consiliului Judeţean Brăila şi ale instituţiilor publice subordonate acestuia, pentru anul fiscal 2020. Profitând de prezenţa în sală a managerului spitalului, Delia Răşnoveanu, liberalii, în frunte cu consilierul Marian Sârbu, şi-au exprimat nemulţumirea privind faptul că pentru eliberarea unui CD în urma unei examinări la Imagistică pacienţii trebuie să plătească 25 lei, în timp ce pentru o banală injecţie trebuie să achite 20 lei. Sârbu chiar a venit cu un amendament privind scăderea acestor costuri la 5 lei, însă ulterior discuţiile au degenerat şi acesta şi-a rectificat amendamentul propunând ca pentru cele două servicii pacienţii să plătească doar 1 leu. Varianta nu a fost acceptată însă de consilierii PSD şi de aliaţii acestora, însă a provocat totuşi o micşorare de preţuri. Mai exact, preşedintele CJ Brăila, Fracisk Chiriac a venit cu un amendament privind stabilirea la 10 lei a costurilor pentru cele două servicii. Variantă aprobată de cei mai mulţi dintre consilieri, însă nu chiar de toţi, unii preferând să se abţină, cum este cazul consilierului independent Marian Căpăţînă.

 

Fundamentarea preţurilor şi explicaţiile oferite de reprezentanţii SJU

 

“Am să cer diminuarea tarifelor pentru două servicii. Unul este eliberarea rezultatului la Imagistică, care este 25 lei în condiţiile în care CD-ul nu depăşeşte 1 leu la chioşc. Şi a doua este tariful pentru o injecţie. Să faci astăzi o injecţie în Spitalul Judeţean te costă 20 lei, în condiţiile în care materialul sanitar, adică seringa plus acul, costă în farmacie - nu vorbesc de ceea ce face spitalul achiziţii, pentru că acolo ar trebui să fie mai ieftină -, 0,40 de bani. Pentru amândouă serviciile solicităm reducerea tarifului de la 25 lei pentru un CD/DVD la 5 lei şi de la 20 lei la o injecţie, la 5 lei. Nu spun că acest CD ar trebui făcut de fiecare dată când se face o investigaţie imagistică. Adică mă duc, îmi fac astăzi un CT, după care, chiar dacă plec din spitalul ăsta şi mă duc în alt spital, eu de acolo nu am rezultate de la imagistică. Şi ar trebui să fac un alt CT, pe care nu am voie să îl fac, sunt costuri suplimentare şi aşa mai departe. Deci consider că acest CD ar trebui introdus ca şi cost în costul imagisticii. Nu ar trebui tarif special, tarif separat. Dar dacă tot există, solicităm reducerea lui la 5 lei. Iar o injecţie tot la 5 lei. Indiferent ce lămuriri ne dă doamna manager, asta este solicitarea noastră”, şi-a anunţat Sârbu amendamentele.

Râşnoveanu a precizat că tariful pentru injecţii este cel decontat de Casa de Asigurări, mai mult, că preţul pentru CD-ul de la Imagistică este valabil abia la scrierea celui de-al doilea sau al treilea disc, deoarece primul este gratuit şi ajunge la pacient după prima examinare sau la externare. Sârbu a insistat pe ideea că spitalul nu eliberează niciun CD şi că de multe ori pacienţii sunt anunţaţi că nu există CD-uri.

Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a intervenit şi a afirmat că tarifele sunt fundamentate anual, în condiţiile în care Curtea de Conturi solicită ca tariful minimal să fie cel decontat de Casa de Asigurări de Sănătate.

“Pe lângă seringă şi ac se calculează şi prestaţia omului care execută acea injecţie. Mai sunt şi alte materiale folosite în momentul când faci injecţia. Referitor la CD, v-a explicat doamna manager că tuturor pacienţilor care sunt internaţi în spital li se dă CD-ul gratuit. Cei care vin cu plată trebuie să plătească această sumă. Dacă dumneavoastră consideraţi că 25 lei este prea mult şi vreţi 5 lei CD-ul, nu am niciun fel de problemă. Dar toţi aceşti bani intră în veniturile proprii ale spitalului. Aţi întrebat cumva cât costă CD-ul la o clinică privată?”, a declarat Chiriac.

După alte lungi contre privind diferenţele de servicii şi costuri dintre spitalul judeţean şi cele private, dar şi o intervenţie de-a consilierului judeţean PNL Dănuţ Lungu, care a insistat pe ideea că 20 lei poate fi o sumă mare pentru unii pacienţi, în cele din urmă reprezentanţii spitalului judeţean au avut ocazia să explice cum s-a făcut fundamentarea preţurilor.

“Vorbim despre servicii nedecontate de către Casa de Asigurări de Sănătate. Deci serviciile acestea, respectiv toate injecţiile pe care le-am fundamentat acolo, sunt efectuate la orice oră din zi şi din noapte. Nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate şi a trebuit să înfiinţăm anumite puncte, pentru care nu există surse de finanţare în bugetul de venituri şi cheltuieli. Aşa cum ştim de mai mult timp, serviciile nedecontate de Casa de Asigurări conduc la situaţia financiară în scădere a spitalului, motiv pentru care apelăm la sprijinul Consiliului Judeţean. Pentru serviciile decontate în Ambulatoriu, atunci când un pacient se prezintă la cabinetul din ambulatoriu, Casa de Asigurări de Sănătate decontează acea valoare pe investigaţie. Şi atunci, pentru că nu putem să fundamentăm un tarif care înseamnă atât materiale sanitare, curent, energie electrică, pentru toate costurile directe şi indirecte, am luat exact aceeaşi valoare decontată de Casa de Asigurări de Sănătate pentru serviciile din Ambulatoriu”, a explicat directorul economic al SJU Brăila.

După această intervenţie, liberalul Marian Sârbu a insistat pe ideea că dacă  nimeni nu obligă CJ Brăila să fixeze costurile pentru cele două servicii la valoarea de 20 lei, atunci amendamentul său este ca atât CD-ul cât şi injecţia la spital să coste 1 leu.

Consilierul judeţean independent Marian Căpăţînă a venit la rândul său cu o altă explicaţie, încercând să demonstreze de ce spitalul are nevoie totuşi de aceşti bani.

În cele din urmă, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a supus la vot amendamentele propuse de Sârbu, însă acestea au fost respinse. Ulterior, Chiriac a venit la rândul său cu un amendament privind stabilirea unui tarif de 10 lei pentru cele două servicii, care a fost şi aprobat.

Chiar şi aşa, menţionăm că la votul proiectului amendat au existat şi consilieri care s-au abţinut, printre care şi Marian Căpăţînă.

 

Liberalii au părăsit sala de şedinţe

 

Subiectul problemelor din spitalul judeţean a continuat să “încingă spiritele” în rândul consilierilor judeţeni la ultima şedinţă ordinară din 2019, astfel că la rubrica “alte probleme” a izbucnit un scandal monstru care s-a lăsat cu părăsirea sălii de şedinţe de către unii membri ai CJ Brăila. Pe scurt, liberalul Mario Da'Ros a informat plenul consiliului că a primit un telefon de la un prieten internat la oncologie, care i-a reclamat un episod problematic ce s-ar fi petrecut în spitalul judeţean. PNL-istul a precizat că pacientul se simţea rău şi a rugat o infirmieră să îi aducă un recipient în care să verse, iar aceasta i-ar fi adus o sticlă de plastic tăiată la jumătate.

“Nu a putut să vomite în recipientul acela şi a vomitate pe el. S-a supărat infirmiera şi la apelul soţiei a spus: «dacă nu vă convine, duceţi-vă la paleativă». Am vrut să vă aduc la cunoştinţă chestiunea asta, pentru că eu cred în omul ăsta, că nu are niciun interes să mă mintă”, a spus Da'Ros.

Chiriac a precizat ca de acum înainte, atunci când consilierii fac astfel de declaraţii, să spună numele şi prenumele celor implicaţi, data şi ora când s-a întâmplat incidentul. Ei bine, după această sesizare, consilierul judeţean Cătălin Iordache a insitat pe ideea că i se pare că a început campania electorală, subliniind că el nu crede că Da'Ros a primit un telefon aşa cum acesta a afirmat. PND-istul a punctat că până acum se vorbea despre lucrurile de la SJU în întregul lor, însă pentru că, probabil, acum lucrurile sunt ceva mai în regulă acolo, sunt amintite în plenul CJ cazuri izolate precum cel indicat de liberal. Ulterior, acesta a început un atac la adresa PNL-iştilor, a Guvernului liberal, nemulţumit de măsurile luate de noul Executiv, astfel că, după o serie de acuzaţii şi critici venite din ambele tabere pe ton ridicat, liberalii au decis să părăsească sala de şedinţe.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro