* consilierii județeni au aprobat, recent, modificarea unei hotărâri din 2018 pentru a actualiza suprafețele de teren real măsurate ale unui drum județean * este vorba despre DJ 203 R pe traseul Ulmu (DJ 203 N) - Cireșu - Batogu - Ionești - Lișcoteanca - Valea Călmățui - DN 21 * consilierul județean PNL Alexandru Bucălău a solicitat lămuriri privind modul în care se va face intabularea, pentru ca nu cumva să se ajungă la situația ca primăriile să nu mai poată interveni asupra podețelor ce fac legătura între casele oamenilor și drum * președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a explicat că se va putea realiza orice viitoare intervenție necesară, însă nu înainte de a profita de moment pentru a-l ironiza pe liberal
Un proiect aparent banal aflat pe ordinea de zi a celei mai recente ședințe ordinare a CJ Brăila a ”încins spiritele”, ajungându-se la contre între consilierii liberali și președintele instituției, Francisk Chiriac. Mai exact, modificarea unei anexe dintr-o hotărâre a CJ Brăila din 30 octombrie 2018 care viza înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate al Județului Brăila privind suprafețele de teren real măsurate ale drumului județean (DJ) 203 R pe traseul Ulmu (DJ 203 N) - Cireșu - Batogu - Ionești - Lișcoteanca - Valea Călmățui - DN 21, precum și completarea datelor de identificare în inventarul domeniului public al județului Brăila. După cum se explică în referatul de aprobare al acestui proiect, în conformitate cu o hotărâre din 2000 a Guvernului României, 26 drumuri județene au fost preluate în domeniul public al județului Brăila la vremea respectivă, însă în datele de identificare nu au fost consemnate suprafețele ocupate de acestea, ci doar lungimile și traseul pe care acestea se desfășoară. De asemenea, datele privind kilometrajul nu au fost exprimate cu acuratețe, în sensul că nu s-au specificat tronsoanele care se intersectează cu alte drumuri naționale sau județene în special în cadrul intravilanurilor localităților.
În acest context, un sector al DJ 203 R, din comuna Ulmu, nu a fost introdus în cartea funciară, fapt comunicat de către firma SC Hentza Buisness SRL care se ocupă de Expertiza tehnică plus DALI pentru ”Reabilitarea drumului județean DJ 203 R”, în baza unei hotărâri de CJ din 2019. În corespondența CJ Brăila cu Primăria Comunei Ulmu, s-a specificat faptul că sectorul necadastrat al tronsonului 1 este între Str. 1 Decembrie 1918 de la intersecția drumului județean Strada General Poetas (DJ 203 N), până la Str. Bentu.
Tot raportul ne spune că DJ 203R, aflat în domeniul public al județului Brăila și administrarea Consiliului Județean Brăila, are o lungime real măsurată rectificată de 36,9491 km, în urma documentațiilor cadastrale. Inițial, potrivit HGR s-a vorbit despre 35,530 km.
Bucălău, îngrijorat că nu se vor mai putea face viitoare intervenții
Ei bine, plecând de la toate acestea, la dezbaterea proiectului, consilierul PNL Brăila Alexandru Bucălău i-a solicitat șefului Consiliului Județean să ofere lămuriri privind modul în care se va face intabularea.
”Veți intabula dreptul de proprietate al Consiliului Județean numai pe suprafața drumului plus acostamentul de 70 cm? Sau din proprietate în proprietate? Și vă rog să se consemneze în procesul verbal”, a afirmat Bucălău.
Președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a afirmat că s-au mai purtat discuții în legătură cu acest subiect și l-a numit pe Bucălăul ”portavocea unui primar PNL”.
”Consiliul Județean intabulează doar dreptul de proprietate al Consiliului Județean pentru realizarea acestui obiectiv depus pe fonduri europene. Este vorba despre tot drumul DJ203. Pentru a face și acest drum așa cum este normal și firesc, pentru că nu a mai fost pus la punct de foarte mult timp. Dacă dumneavoastră aveți vreo neclaritate, sau vreun coleg de-al dumneavoastră, asupra intabulării dreptului de proprietate, aveți toate pârghiile pentru a acționa în instanță sau a merge către Prefectură privind legalitatea acestui proiect de hotărâre. Dar eu vă spun că nu ați face decât să blocați acest proiect. Așa cum de fiecare dată încercați, prin anumite mijloace de a pune fățiș sau nefățiș aspectele anumitor probleme. Așa că am încredere în specialiștii care au cadastrat, intabulat acest drum și mergem mai departe cu el, pentru a-l face. Eu vă spun că tot ce înseamnă proprietate a Consiliului Județean și a Județului Brăila trebuie făcută. Avem aceeași situație și pe drumul care este în momentul de față efectuat de la Gulianca - Racovița - Gradiștea - Șuțești - Ianca. Se pot face tot felul de parteneriate între UAT-uri și Consiliul Județean pentru a efectua acest obiectiv. Nu cred că mergem la dreptul de proprietate așa cum își doresc unii. Nu suntem enclavă în cadrul județului! Tot ce aparține județului Brăila trebuie cadastrat, intabulat și ajutați oamenii să își realizeze acest obiectiv”, a declarat Chiriac, vizibil iritat de intervenția PNL-istului.
Deși proiectul a fost aprobat cu votul majorității și șase abțineri din partea unora dintre consilierii județeni ai PNL, printre care și Bucălău, discuțiile pe această temă au fost reluate ceva mai târziu.
Totul a pornit în cadrul unui discurs de-al președintelui CJ în care i-a invitat pe consilierii liberali cu vechime să le ofere ”lecții” colegilor mai tineri, făcând referire voalată la Bucălău.
”Domnule președinte, v-am lăsat să văd așa, cu populismul, la ce nivel puteți ajunge. În primul rând, la proiectul de hotărâre privind drumul județean și la intabularea dreptului de proprietate al Consiliului Județean: știți foarte bine că acolo la un moment dat scrie că aveți 17/60 mp lățime. Asta înseamnă din proprietate în proprietate. Dacă dumneavoastră intabulați dreptul de proprietate asupra întregii suprafețe, primăriile nu vor mai putea face investiții cu privire la podețele celor care au în zonă acolo proprietăți și așa mai departe. Au fost foarte multe astfel de discuții de genul acesta în țară. S-au făcut drumurile iar după aceea apa venea în curțile oamenilor, pentru că aceștia nu puteau să își facă podețele respective. Eu am considerat că ar fi bine ca atât primăriile din localitățile respective și Consiliul Județean să încheie un acord în acest sens cu privire la aceste aspecte de racordare a proprietăților respective la Drumul Județean. Dumneavoastră văd că tot încercați să pasați de la unul la altul sau să dați vina pe noi, cei de la PNL, că sesizăm aceste lucruri. Datorită faptului că am bun-simț și că nu vă răspund de fiecare dată la jignirile dumneavoastră asta nu înseamnă că nu înțeleg și că nu vreau binele comunității sau al județului. Așa că vă rog frumos să încercăm să avem mai mult respect unul față de celălalt”, a continuat Bucălău.
Chiriac a susținut că nu l-a jignit niciodată pe consilierul liberal și a punctat că deși Bucălău este la primul mandat și probabil nu știe, Consiliul Județean poate realiza protocoale cu alte unități administrativ teritoriale pentru astfel de intervenții. Dar chiar și așa, șeful CJ a ținut să sublinieze că proiectul legat de acest drum cuprinde și refacerea podețelor și acostamentelor.
Chiriac a afirmat că și-ar dori ca membrii PNL din CJ să voteze proiectele așa cum își doresc și nu după anumite ordine pe care le primesc pe linie de partid.
Precizăm că și președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, a transmis recent un comunicat de presă în care a criticat starea acestui drum, acuzând faptul că în ciuda promisiunilor că va fi reabilitat cu fonduri europene, situația ar mai putea dura câțiva ani.