Mergi la conţinutul principal

Contraste nedorite în Piața H. Botev

* cândva loc de promenadă pentru mii de brăileni, locația suferă ca aspect, în ciuda spațiilor verzi îngrijite * borduri uitate, o canalizare plină cu gunoi aduc un prejudiciu de imagine Pieței H. Botev

 

Cândva, acest perimetru urban era zona comercială de lux a Brăilei, prin magazinele sale de confecții, textile, încălțăminte, porțelanuri etc. Comercianții erau și ei renumiți prin profesionalism și amabilitate. Nu lipseau nici unitățile de alimentație publică (cofetării, restaurante) sau de prestări servicii etc, iar Piața H. Botev, cunoscută și sub (re)numele de Romarta, emblemă a comerțului românesc, completa fericit gama foarte diversă de magazine de pe strada Mihai Eminescu, culminând cu Magazinul Universal “Dunărea”. Cu timpul, lucrurile și vremurile s-au schimbat, apărând complexul comercial Romarta Nouă din apropierea Primăriei. După 1990 s-a ales praful de aceasta, iar str. Mihai Eminescu nu mai este locul de promenadă al miilor de brăileni, care socializau prin acel dute-vino neîntrerupt între Ceas și Bulevard, ori simțindu-se bine sau în restaurantele, patiseriile, grădinile de vară, cofetăriile etc – și ele celebre, atunci.

Azi, Piața H. Botev este fără animația de odinoară, iar acest fapt nu este nicidecum o scuză pentru o serie de “inadvertențe” care nu fac cinste orașului.

Este adevărat, spațiile verzi, florile și micuța fântână arteziană animă zona; perimetrul din jurul statuii marelui revoluționar bulgar este bine îngrijit, însă, din păcate, ce este de apreciat se oprește aici.

La băltoaca din stația de tramvai și locul de refugiu făcut zob, se adaugă niște borduri uitate de ani de zile pe spațiul verde; pe trotuar zace, căzut la pământ și legat cu lanțul, un pupitru abandonat acum 10 ani (!) de către o firmă cu “extrageri norocoase”, iar câțiva metri mai încolo, un cămin de canalizare este plin cu gunoi și o anvelopă auto. “Sunt probleme și cu buda asta așa-zis ecologică, care emană un miros pestilențial atunci când nu este vidanjată la timp”, ne declara nemulțumit un cunoscut inginer auto pensionar. “Ce să mai spun? Am sesizat aceste aspecte, acum câțiva ani, unui parlamentar brăilean, însă degeaba. Și mai vrem să fim orașul turistic number one, pe țară…”.

Așa ne dorim cu toții, și poate că acel parlamentar “interpelat”  va interveni (știe, domnia sa, unde), pentru ca Piața H.Botev să fie în totalitate o zonă civilizată și plăcută, inclusiv pentru cine se află în vizită sau în trecere prin Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro