ContraEditorial | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

ContraEditorial

Rareori am simtit mai multa bucurie citind un articol despre mine ca vineri dimineata. Dl. Mircea Doaga a publicat, in acea zi, in Obiectiv-Vocea Brailei, un editorial cu titlul: "Slab, dar onest", spunind in esenta ca nu am avut o activitate remarcabila in Camera Deputatilor, dar, recunosc deschis, ce am facut - si, mai ales, ce nu am facut - din decembrie 2004 pina astazi. Pe scurt, sint slab ca parlamentar, dar cinstit. Iar dl. Doaga concluzioneaza ca daca nu se va trece la votul uninominal, eu ma voi strecura din nou pe liste, intr-un alt judet, continuind sa maninc banii contribuabilului roman.
Ca sint un parlamentar slab - nu este de negat. Nu fac trafic de influenta - si am ramas la acelasi apartament la etajul al noualea in Bucur Obor. Nu cer "contributii" de la oameni de afaceri, carora le promit contracte din fonduri publice - si am circulat doi ani cu un "Megan" de care nu am stiut cum sa scap in vara aceasta. Nu formulez interpelari, proiecte de legi si amendamente cu dedicatie - si, ca urmare, am in conturi mai putin de jumatate din economiile pe care le aveam cind m-am angajat cancelar la Guvernul Romaniei. Nu fac parte din nici o gasca - si, ca urmare, nu am nici o functie in Camera. Asa privind lucrurile, sint intr-adevar mult mai putin eficient ca Gheorghe Funar, campionul interpelarilor si initiativelor legislative, care depune cite 100-120 de amendamente la un singur proiect de lege, numai pentru a incetini procesul legislativ. Sint, intr-adevar, foarte slab in comparatie cu acei parlamentari care isi construiesc vila in timpul mandatului sau isi schimba masinile la fiecare doi ani. Recunosc ca dl Doaga a vazut corect situatia. Nu sint din grupa celor "tari si duri".
Totusi, este un punct in care dl. Doaga nu stie atit de multe incit sa puna un diagnostic corect. Este vorba de prezenta la vot. Nu am lipsit de la nici un vot important din plenul Camerei sau din plenul camerelor reunite. Dar majoritatea timpului in primii doi ani de mandat am petrecut-o la sediul partidului, in calitate de presedinte al departamentului de coordonare politica a PSD. In acel departament s-au elaborat toate - dar toate - documentele politice importante ale partidului in perioada ianuarie 2005 - februarie 2007. Raportul la Congresul din aprilie 2005; noul statut adoptat in aprilie 2005, care a introdus competitia libera pentru posturile importante din partid; Strategia de postaderare a Romaniei; toate motiunile simple si de cenzura depuse de PSD in acea perioada; toate campaniile de interpelari (intr-un partid serios, acestea se planifica) la adresa fostilor ministri ai sanatatii, finantelor si agriculturii; Raportul de 500 zile ale guvernarii de dreapta; Strategia de raspuns la atacul coalitiei de dreapta privind schimbarea presedintilor Camerei si Senatului; Campania de colectare a peste 700.000 de semnaturi pentru introducerea votului uninominal; refacerea celor peste 450 de organizatii locale distruse dupa racolarile liberalilor si democratilor din vara anului 2006 (din fericire, in Braila, este exact pe dos, liberalii si democratii vor sa vina la PSD); Strategia de consultare publica in partid, care a dus la referendumul intern din toamna anului 2006; documentele politice ale PSD pentru intilnirile PES de la Strasbourg si Bruxelles, si multe altele...Sa nu spuneti ca aceste lucruri nu sint legate de Braila. O simpla amenintare cu motiunea de cenzura a devalorizat leul cu 10%, a dublat inflatia lunara si a majorat deficitul comercial cu 300 de milioane de euro. Sute de mii de oameni cu credite in euro vor fi amenintati cu incapacitatea de plata. Cind lucrezi in politica, trebuie sa stii exact ce faci.
Departamentul pe care l-am coordonat nu a fost un simplu executant. M-am opus politicii de aliante promovate de unii in vara anului 2005 (cu democratii, impotriva tuturor). M-am opus preconizatei aliante cu PRM, care ne-a luat mai mult decit matusa Tamara in sondaje. M-am opus numirii lui George Maior ca sef al SRI. M-am opus reintroducerii mandatului de patru ani la conducerea partidului, fiind partizanul mandatului de un an, mai ales in aceasta perioada foarte tensionata, care distruge credibilitatea publica a multor lideri de partide. M-am opus atitudinii forfotite in cazul condamnarii comunismului. M-am opus anexarii PSD la PC in cazul motiunii din Senat impotriva ministrului justitiei. M-am opus anexarii PSD la remorca liberalilor in cazul suspendarii presedintelui Basescu. M-am opus pendularii continue intre Basescu, Tariceanu, Voiculescu, uitind ca ne-au trimis in Parlament votantii PSD, nu ai liberalilor, democratilor sau peremistilor. Toate aceste documente exista, desi nu sint publice. Ca urmare, in februarie 2007 departamentul pe care il conduceam a fost desfiintat.
Iar in privinta prezentei la Braila - ce pot sa spun? In perioada februarie 2005 - octombrie 2006, am fost cel mai prezent parlamentar din ambele camere in propria circumscriptie. Am venit foarte frecvent la Braila, dar nu participam neinvitat la conferintele de presa ale partidului si nici nu dadeam curs la nunti, botezuri si cumetrii care par sa faca opinia in unele cercuri ale societatii brailene. Am fost insa de nenumarate ori la Galati pentru a negocia cu"Mittal Steel" preluarea Laminorului Braila (nereusit) si pentru a reesalona datoria Laminorului (reusit). Am instruit peste 20 de primari pe programele structurale, in special GAL, la elaborarea caruia lucrasem. Am vizitat peste 20 de intreprinzatori din judet in repetate rinduri, pentru a-i ajuta la elaborarea planurilor de afacere, dezvoltarii firmelor, cooperarii cu firme din tara si din strainatate. Cu un succes variabil, dar aceasta este o alta poveste, cum ar spune Rudyard Kipling. Am fost de patru ori la Comisariatul de transporturi din Bruxelles pentru a-i convinge sa includa in TEN (Transeuropean network) derivatia de autostrada Drajna-Braila-Galati si sa ridice clasificarea podului Braila-Macin din grupa national - nefinantabil, in grupa national - finantabil (ceea ce ar permite autoritatilor locale din Braila sa fie eligibile pentru fonduri europene rambursabile si nerambursabile).
Sint singurul parlamentar PSD care nu are nici o functie in organizatia de partid locala. Sint singurul parlamentar PSD care nu a fost delegat la Congresul din decembrie 2006 si care nu si-a putut depune candidatura pentru o functie de conducere. Sint printre putinii parlamentari care nu au fost delegati in nici o deplasare in strainatate - cu exceptia participarilor obligatorii la Comisia Mixta Romania - UE (Strasbourg, Bruxelles, Helsinki) si a misiunii presedintiei britanice a UE pentru supravegherea alegerilor locale din Irak (Anglia, Basra).
Intr-adevar - slab. Nu ma descurc.
Il asigur pe dl. Doaga ca nu voi candida in alt judet. Dar, dupa articolul domniei sale, s-ar putea sa candidez pentru o functie electiva in Braila. Sint sigur ca brailenii vor aprecia mult mai mult un politician slab (in sensul dlui Doaga), dar onest, decit un dur, care la doua vorbe spune trei prostii si patru minciuni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro