Contract de solidaritate: angajatorii primesc bani, tinerii câştigă un loc de muncă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Contract de solidaritate: angajatorii primesc bani, tinerii câştigă un loc de muncă

Statul încearcă să stimuleze încadrarea în muncă a tinerilor supuşi riscului marginalizării sociale, oferind avantaje financiare angajatorilor. Noua formă a acestei stimulări este un contract de solidaritate: angajatorii primesc lunar o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de 1.000 lei, până la expirarea duratei acestui contract. Banii vor proveni din bugetul asigurărilor pentru şomaj. La rândul lor, tinerii marginalizaţi social au un câştig: un loc de muncă.
Contractul de solidaritate se încheie între Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Brăila şi tânăr pe o perioadă de cel puţin un an, maximum 3 ani. Condiţia esenţială este ca persoana angajată să aibă cel mult 25 de ani. Cine este mai exact această persoană cu risc de marginalizare socială? Este un tânăr şomer, cu vârsta cuprinsă între 16 şi 26 de ani, înregistrată la AJOFM Brăila şi care se încadrează în una dintre următoarele categorii: se află în sistemul de protecţie a copilului sau provine din acest sistem; are dizabilităţi; nu are familie sau a cărui familie nu îi poate asigura întreţinerea; are copii în întreţinere; a executat una sau mai multe pedepse privative de libertate; este victimă a traficului de persoane.
Revenind la contractul de solidaritate, AJOFM Brăila precizează că, în situaţia în care perioada pentru care a fost încheiat acesta expiră, însă tânărul rămâne în continuare angajat, angajatorul respectiv numit „angajator de inserţie" primeşte lunar „o sumă în cuantum de 50% din indemnizaţia de şomaj cuvenită conform legii, pe care tânărul ar fi primit-o dacă raporturile de muncă ar fi încetat la acea dată, din motive neimputabile persoanei", precizează agenţia într-un comunicat de presă. Aceşti bani se acordă angajatorului pe perioada menţinerii raporturilor de muncă, dar nu mai mult de 2 ani.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro