* Iorgu Ionescu, zis "Talanu", cel care conducea grupul infracțional specializat în contrabanda cu țigări , destructurat în 2012 de DIICOT, a început cu bine anul 2018 * condamnatul a beneficiat de liberarea condiționată, după intrarea în vigoare a legii privind compensarea pentru executarea pedepsei în condiții necorespunzătoare, iar în urmă cu câteva zile a plecat din Penitenciarul Brăila, unde era încarcerat * în 2015, “Talanu” a fost condamnat la 8 ani închisoare, el fiind liderul unei grupări infracționale care se ocupa cu traficul cu țigări aduse cu barja pe Dunăre
Libertate pentru interlopul Iorgu Ionescu, zis "Talanu". Ajuns în spatele gratiilor încă din anul 2012, când a fost arestat, brăileanul care conducea un grup infracțional specializat în contrabanda cu țigări aduse cu barja pe Dunăre, destructurat de DIICOT, a obținut liberarea condiționată. Condamnat la 8 ani închisoare, contrabandistul a stat câțiva ani la “mititica” dar acum este liber. Zilele trecute, “Talanu” a fost pus în libertate de Penitenciarul Brăila, după ce instanța a admis liberarea condiționată. “Admite propunerea comisiei de liberare condiționată din cadrul Penitenciarului Brăila”, este soluția dată de Judecătoria Brăila, la data de 8 ianuarie, față de Iorgu Ionescu. Cererea de liberare a fost formulată în baza legii nr.169/2017 - legea privind compensarea pentru executarea pedepsei în condiții necorespunzătoare, după cum se arată pe site-ul instanței. Anterior, condamnatul a mai făcut două încercări, în octombrie și noiembrie, în speranța că va scăpa de închisoare, însă judecătorii i-au spus “Pas”. Acum a fost însă norocos.
Nu este singurul din gruparea de contrabandiști, care a cerut liberarea condiționată. Omul său de bază, Stepan Arabadzhy, care a primit o pedeapsă tot de 8 ani închisoare, a formulat și el cerere de eliberare condiționată, tot în baza legii 169/2017, însă instanța nu i-a permis să plece din pușcărie. Din grupare făceau parte mai multe persoane, toate fiind condamnate la pedepse cu închisoarea. Contrabandiștii care au primit condamnări mai mici au executat deja pedepsele și au fost puși în libertate la termen.
Țigaretele aveau un traseu bine stabilit, pe Dunăre
În noiembrie 2012, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Galați au finalizat ancheta și au trimis în judecată membrii grupului infracțional, în total 12 persoane, acuzate că făceau trafic cu țigări cu barja pe Dunăre. După ce rețeaua a fost destructurată, au fost indisponibilizate în total 381.112 pachete țigări diverse mărci. Anchetatorii au arătat că, sub coordonarea inculpaților Ionescu Iorgu, zis "Talanu", care avea 47 de ani, lider al lumii interlope din Brăila, și Arabadzhy Stepan, zis "Stiopa", membrii grupării au obținut beneficii financiare substanțiale, prin introducerea și comercializarea în mod ilegal pe teritoriul României de țigarete provenind din Republica Moldova și Ucraina. Țigările erau introduse în țară pe cale navală, pe fluviul Dunărea, fiind disimulate în barje de transport materii prime industriale, care tranzitau județele Tulcea și Galați, iar la limita dintre județul Brăila și Ialomița erau descărcate în bărci de mare viteză. Erau apoi depozitate în imobile ale inculpaților și ulterior distribuite pe teritoriul României. La un singur astfel de transport, prin ascunderea într-un locaș special dintr-o navă, au fost introduse pe teritoriul României aproximativ 170.000 pachete de țigări mărcile "M.T", "Plugarul", "Doina" și "Temp", având aplicate timbre de accizare ale Republicii Moldova. Pe 13 iunie 2012, învinuiții au introdus în țară 200.000 pachete cu țigări. Prejudiciul cauzat bugetului de stat, prin sustragerea de la plata taxelor vamale, este de peste 1,5 milioane de euro.
După destructurarea grupării, în urma unor descinderi ale DIICOT, Ionescu Iorgu și Arabadzhy Stepan au ajuns în spatele gratiilor, ei fiind arestați preventiv de la data de 15 iunie 2012. Procurorii DIICOT au efectuat atunci 18 percheziții domiciliare, pe raza municipiilor Brăila și Galați, precum și în județul Ialomița, la imobile și la două ferme aparținând membrilor grupării. În urma acestor percheziții, la sediul DIICOT au fost conduse 25 de persoane. Cercetările au fost efectuate cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră Galați, Biroul de Combatere a Criminalității Organizate Galați, Inspectoratul de Poliție Județean Galați, IPJ Brăila, precum și al lucrătorilor din cadrul Jandarmeriei Galați.
La închisoare
Condamnările finale pentru inculpații din gruparea ”Talanu” au venit în septembrie 2015, de la Curtea de Apel Galați. Dacă în primă instanță contrabandiștii scăpaseră cu pedepse mai ușoare, în urma apelului formulat de procurori și inculpați la instanța superioară totul s-a schimbat, iar anii de închisoare s-au înmulțit.
Ionescu Iorgu, cel care era șeful grupării de contrabandiști, a primit o pedeapsă de 8 ani închisoare, mai mare cu doi ani față de cea din primă instanță. Vești proaste a primit și Stepan Arabadzhy, partenerul său de afaceri, care a încasat tot 8 ani de pușcărie. Curtea de Apel Galați a admis apelurile declarate de Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție - DIICOT - Serviciul Teritorial Galați. În rejudecare, contrabandistului șef, Ionescu Iorgu, i-a fost majorată pedeapsa, de la 5 ani și 6 luni închisoare la 7 ani și 6 luni închisoare, pedeapsa principală aplicată pentru comiterea infracțiunii de contrabandă. Instanța superioară a dispus ca inculpatul "Talanu" să execute pedeapsa principală cea mai grea, 7 ani și 6 luni închisoare, sporită la 8 ani închisoare. Și în cazul lui Arabadzhy Stepan judecătorii au majorat pedeapsa, inculpatul urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 7 ani și 6 luni închisoare, sporită la 8 ani închisoare. Alți doi membri ai grupării infracționale, inculpații Cheoru Nicolae și Morogan Costel, au rămas cu pedepsele aplicate de Tribunalul Galați, fiind vorba de câte 3 ani închisoare. Vasile Angelo Cristian a primit 4 ani închisoare, la fel și inculpatul Pascu Florin Ionuț. Contrabandistul Orășanu Dumitru a rămas cu pedeapsa din prima instanță, adică 3 ani închisoare, iar în cazul lui Gurău Mitică s-a redus pedeapsa de la 3 ani închisoare la 1 an și 8 luni închisoare și s-a dispus suspendarea condiționată a pedepsei. Inculpatul Drăghici Remus Cristian a fost condamnat la 5 ani și 1 lună închisoare, iar Caraman Andrei Daniel la 5 ani și 6 luni închisoare. La începutul lunii aprilie 2015, contrabandiștii primiseră pedepsele la Tribunalul Galați, unde a ajuns dosarul după ce DIICOT a dispus trimiterea în judecată. "Talanu" fusese condamnat la o pedeapsă sporită de 6 ani închisoare, iar Arabadzhy Stepan primise inițial 5 ani și 4 luni închisoare.
Instanța a dispus ca membrii grupării infracționale să plătească, în solidar, către A.N.A.F. - Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați suma totală de 5.330. 323 lei cu titlu de despăgubiri civile, plus dobânzile și penalitățile de întârziere aferente.