Contrabandiști greu de judecat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Dosarul «Contrabandă cu motorină pe Dunăre». Doi ani și jumătate de la startul procesului și niciun verdict

Contrabandiști greu de judecat

judecata în dosarul în care sunt 13 inculpați acuzați pentru constituirea unui grup infracțional organizat și contrabandă cu motorină pe Dunăre este într-o continuă pauză • dosarul este în curs de judecată la Tribunalul Brăila din data de 24 aprilie 2020, când a fost primul termen în proces, însă de atunci amânările au tot curs, fie din cauza lipsei inculpaților sau martorilor, lipsă apărare sau pentru studierea înregistrărilor audio • ultima amânare a fost la sfârșitul săptămânii trecute, pe 18 noiembrie, când s-a stabilit un nou termen de judecată pentru anul viitor, pe 13 ianuarie, după cum se arată pe site-ul instanței • în octombrie 2019, procurorii DIICOT le-au organizat un flagrant membrilor grupării lui Vasilică Puia, din Gropeni, inculpații fiind acuzați că au introdus în România în mod ilegal, de la o navă aflată sub pavilion sârbesc, cantitatea de 4.000 de litri de motorină

 

Verdictul în dosarul «Contrabandă cu motorină pe Dunăre» se mai lasă așteptat. Au trecut doi ani și jumătate de când a început judecata în acest dosar aflat pe rolul Tribunalului Brăila, primul termen fiind stabilit pentru 24 aprilie 2020. Dosarul în care sunt judecați 13 inculpați pentru constituirea unui grup infracțional organizat a fost înregistrat pe rolul instanței după ce au fost respinse excepțiile invocate în cauză și s-a constatat legalitatea rechizitoriului procurorilor. S-a dat startul judecății, dar amânările au curs una după alta, fie din cauza lipsei inculpaților sau martorilor, lipsă apărare sau pentru studierea înregistrărilor audio. Și pandemia COVID a oprit procesele aflate pe rol, chiar la primul termen de judecată în dosarul “Contrabandă cu motorină pe Dunăre” venind și prima amânare, fiind dispusă suspendarea judecății din cauza stării de urgență. S-a reluat judecata începând cu luna mai 2020, însă tot nu s-a ajuns la vreo soluție în acest caz.

Acum s-a ajuns la termen de judecată stabilit pentru anul viitor, pe 13 ianuarie, după o nouă amânare în data de 18 noiembrie, după cum se arată pe site-ul instanței.

 

Ce au stabilit procurorii DIICOT

Reamintim că, în noaptea de 2 spre 3 octombrie 2019, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism  (DIICOT) - Biroul Teritorial Brăila le-au organizat un flagrant membrilor grupării lui Vasilică Puia, din Gropeni, în zona kilometrului fluvial 194 al Dunării.

Inculpații preluaseră și introduseseră în România în mod ilegal, de la o navă aflată sub pavilion sârbesc și care se deplasa pe ruta Izmail (Ucraina) - tranzit România-Serbia, cantitatea de 4.000 de litri de motorină într-un număr de 20 de butoaie metalice, potrivit comunicatului de presă emis atunci de DIICOT. Polițiștii au fost nevoiți să utilizeze armamentul din dotare, pentru că indivizii nu s-au supus somațiilor. Apoi, în cursul zilei de 3 octombrie 2019, au fost puse în executare un număr de 21 de mandate de percheziție atât la domiciliile inculpaților, cât și la persoanele care cumpărau motorina provenită din contrabandă.

Procurorii au stabilit că grupul și-a început activitatea infracțională din luna mai a anului 2019, pe raza județului Brăila, iar pe timpul tranzacțiilor ilegale digul de la Gropeni era închis cu o barieră și cu lacăt, aceasta fiind una dintre măsurile pe care și le luau inculpații pentru a nu fi prinși în flagrant. Scopul principal era obținerea unor importante foloase materiale prin preluarea de la navele care circulau pe fluviul Dunărea, introducerea în țară în mod ilegal, transportul, depozitarea și valorificarea unor importante cantități de carburanți. Motorina era vândută către terțe persoane, majoritatea agricultori și posesori de autovehicule sau TIR-uri, cu circa 4 lei per litru. Ulterior, banii erau împărțiți între persoanele implicate. Au fost aduse la audieri 46 de persoane, dintre care 6 au fost reținute pentru 24 de ore.

În urma anchetei de amploare, dosarul contrabandei cu motorină pe Dunăre a ajuns la 8 inculpați, toți ajungând în spatele gratiilor, în arest preventiv. Ultimul arestat a fost Iulian Crețu, zis “Burtă”, cândva tovarăș bun cu Titi Sgîrcitu și recidivist. În momentul flagrantului organizat de DIICOT, în noaptea de 2 spre 3 octombrie 2019, tânărul a reușit să fugă. Astfel, deși era emis mandat pe numele său, acesta nu a fost săltat de procurori odată cu ceilalți șase inculpați, Puia Vasilică, Alexandru Tudorel, Fluturaș Ionel, Lefter Marius Cătălin, Dumbravă Ionuț și Vlad Sorin. Inițial, cel de-al șaptelea inculpat, polițistul de frontieră Andrei Angheluță, a fost pus sub control judiciar, iar pe la finele lunii octombrie instanța a schimbat măsura în arest preventiv.

Ulterior, Tribunalul Brăila a înlocuit măsura arestului preventiv față de cei 8 inculpați, respectiv Alexandru Tudorel, Andrei Angheluță, Crețu Iulian, Dumbravă Dănuț, Fluturaș Ionel, Lefter Marius, Puia Vasilică, Vlad Sorin, iar aceștia s-au mutat în arest la domiciliu, apoi s-a dispus măsura controlului judiciar, iar anul trecut s-a renunțat și la această măsură.

Procesul se află totuși în curs la Tribunalul Brăila, însă, la acest moment, nu se știe când va veni verdictul în acest dosar și dacă va fi vorba sau nu despre vreo pedeapsă cu închisoarea. Cu siguranță va mai dura până se va da vreo soluție în dosarul “Contrabandă cu motorină pe Dunăre”.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro