Mergi la conţinutul principal

Contrabandiştii cu motorină pe Dunăre petrec vara în arest la domiciliu

la sfârşitul lunii mai, magistraţii Tribunalului Brăila au prelungit măsura preventivă, astfel că 8 dintre cei 13 inculpaţi în dosar vor sta în arest la domiciliu până la sfârşitul lunii iulie • alţi inculpaţi sunt cercetaţi sub control judiciar • în octombrie anul trecut, procurorii DIICOT le-au organizat un flagrant membrilor grupării lui Vasilică Puia, din Gropeni, inculpaţii fiind acuzaţi că au introdus în România în mod ilegal, de la o navă aflată sub pavilion sârbesc, cantitatea de 4.000 de litri de motorină • dosarul este în curs de judecată la Tribunalul Brăila

 

Mai mulţi inculpaţi din dosarul «Contrabandă cu motorină pe Dunăre» au “încasat” două luni de arest la domiciliu. În urma deciziei recente a instanţei, opt bărbaţi au primit vestea că vor petrece vara în arest la domiciliu. Inculpaţii din dosar vor sta acasă până la sfârşitul lunii iulie, timp în care trebuie să ţină cont de anumite reguli impuse, pentru a nu risca să ajungă în spatele gratiilor. Alţi inculpaţi din dosar sunt cercetaţui sub control judiciar. În octombrie, procurorii DIICOT le-au organizat un flagrant membrilor grupării lui Vasilică Puia, din Gropeni, inculpaţii fiind acuzaţi că au introdus în România în mod ilegal, de la o navă aflată sub pavilion sârbesc, cantitatea de 4.000 de litri de motorină. Dosarul este înregistrat pe rolul Tribunalului Brăila, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 10 iulie.

Decizia privind prelungirea arestului la domiciliu pe o perioadă de 60 de zile, faţă de inculpaţi, s-a luat la sfârşitul lunii mai, de către Tribunalul Brăila. După cum se arată pe site-ul instanţei, judecătorii au dispus menţinerea măsurii preventive faţă de opt inculpaţi. În lista celor acuzaţi sunt următorii: Alexandru Tudorel, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, contrabandă calificată, în formă continuată; Andrei Angheluţă, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la contrabandă calificată, în formă continuată, participaţie improprie la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic, divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice; Creţu Iulian, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, contrabandă calificată, în formă continuată; Dumbravă Dănuţ, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, contrabandă calificată, în formă continuată; Fluturaş Ionel, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, contrabandă calificată, în formă continuată; Lefter Marius-Cătălin, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, contrabandă calificată, în formă continuată; Puia Vasilică, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, contrabandă calificată, în formă continuată, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice; Vlad Sorin, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat,  contrabandă calificată, în formă continuată.

În plus, instanţa a menţinut măsura controlului judiciar luată faţă de alţi doi inculpaţi, respectiv Fluturaş Daniel, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, contrabandă calificată, în formă continuată, şi Ţiripa Marcel, cercetat pentru infracţiunile de constituirea unui grup infracţional organizat, contrabandă calificată, în formă continuată.

Magistraţii au impus inculpaţilor Fluturaş Daniel şi Ţiripa Marcel respectarea mai multor obligaţii, pe durata măsurii. Ei nu au voie să plece din ţară şi trebuie să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi, precum şi la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila – Biroul Supraveghere Judiciară, conform programului de supraveghere. Inculpaţii din dosar nu au voie să comunice între ei. În caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor ce le revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive.

 

Judecată în curs, după o pauză din cauza stării de urgenţă

 

Dosarul în care sunt judecaţi 13 inculpaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat a fost înregistrat pe rolul instanţei, asta după ce au fost respinse excepţiile invocate şi s-a constatat legalitatea rechizitoriului procurorilor S-a stabilit primul termen pentru 24 aprilie, numai că pandemia Covid a dus la amânarea cauzei şi suspendarea procesului. Între timp, situaţia proceselor a revenit la normal.

Reamintim că, în noaptea de 2 spre 3 octombrie, procurorii DIICOT-Biroul Teritorial Brăila le-a organizat un flagrant membrilor grupării lui Vasilică Puia, din Gropeni, în zona kilometrului fluvial 194 al Dunării. Inculpaţii preluaseră şi introduseseră în România în mod ilegal, de la o navă aflată sub pavilion sârbesc şi care se deplasa pe ruta Izmail (Ucraina) - tranzit România-Serbia, cantitatea de 4.000 de litri de motorină într-un număr de 20 de butoaie metalice, potrivit comunicatului de presă emis de DIICOT. Poliţiştii au fost nevoiţi să utilizeze armamentul din dotare, pentru că indivizii nu s-au supus somaţiilor. Apoi, în cursul zilei de 3 octombrie, au fost puse în executare un număr de 21 de mandate de percheziţie atât la domiciliile inculpaţilor, cât şi la persoanele care cumpărau motorina provenită din contrabandă. Procurorii au stabilit că grupul şi-a început activitatea infracţională din luna mai, anul trecut, pe raza judeţului Brăila, iar pe timpul tranzacţiilor ilegale digul de la Gropeni era închis cu o barieră şi cu lacăt, aceasta fiind una dintre măsurile pe care şi le luau indivizii pentru a nu fi prinşi în flagrant. Scopul principal era obţinerea unor importante foloase materiale prin preluarea de la navele care circulau pe fluviul Dunărea, introducerea în ţară în mod ilegal, transportul, depozitarea şi valorificarea unor importante cantităţi de carburanţi. Motorina era vândută către terţe persoane, majoritatea agricultori şi posesori de autovehicule sau TIR-uri, cu circa 4 lei per litru. Ulterior, banii erau împărţiţi între persoanele implicate. Au fost aduse la audieri 46 de persoane, dintre care 6 au fost reţinute pentru 24 de ore.

În urma anchetei de amploare, dosarul contrabandei cu motorină pe Dunăre a ajuns la 8 inculpaţi, toţi ajungând în spatele gratiilor, în arest preventiv. La începutul lunii martie, Tribunalul Brăila a înlocuit măsura arestului preventiv faţă de cei 8 inculpaţi, cu arest la domiciliu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro