• Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila i-a trimis în judecată pe Aurel Grămadă şi Lenuţa Pitrop, care au comercializat peste 4.000 de pachete de ţigări provenite din contrabandă • cei doi concubini au fost “filaţi” vreme de trei ani, iar convorbirile telefonice le-au fost interceptate • poliţiştii au găsit la domiciliul contrabandiştilor un caiet cu evidenţa financiară, numere de telefon ale “partenerilor de afaceri” şi menţiuni explicite privind mărcile de ţigări comercializate ilegal • inculpaţii foloseau limbaj codificat: “pâini” # pachete de ţigări, “ţăran” # ţigări “Plugarul”, “pâine albă” # ţigări “Ashima”
Contrabandişti de top “filaţi” de poliţişti ani la rând şi daţi pe mâna judecătorilor.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au finalizat cercetările şi au dispus, zilele acestea, trimiterea în judecată a inculpaţilor Aurel Grămadă, în vârstă de 55 de ani, şi Lenuţa Pitrop, de 48 de ani, anchetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă. Cei doi sunt acuzaţi că au păgubit Fiscul cu suma de 47.390 lei reprezentând taxe vamale, TVA şi accize, după ce au comercializat nu mai puţin de 4.100 pachete de ţigări de contrabandă. Grămadă şi Pitrop au declarat că au achiziţionat cantităţi mult mai mici de ţigări decât cele puse pe seama lor şi că nu au ştiut că acestea provin din “activităţi ilicite”. Anchetatorii au audiat nu mai puţin de 16 martori pentru finalizarea cercetărilor. Totodată, procurorul de caz a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de mama, sora şi nepotul lui Aurel Grămadă, aceştia urmând a fi anchetaţi pentru complicitate la contrabandă. Trei brăileni audiaţi în dosarul contrabandiştilor vor fi anchetaţi acum pentru mărturie mincinoasă.
Afaceri ilegale cu mii de pachete de ţigări. Acuzaţiile
Aurel Grămadă şi Lenuţa Pitrop sunt concubini şi locuiesc într-un bloc de pe strada Nicolae Iorga, având drept unică sursă de venit comerţul cu ţigări de contrabandă (din spaţiul extracomunitar) pe care le cumpărau cu un preţ şi le revindeau la preţuri mai mari, precizează anchetatorii.
În ianuarie 2015, judecătorii au autorizat efectuarea unei percheziţii la domiciliul concubinilor contrabandişti, fiind găsite 400 de pachete de ţigări de contrabandă (138 pachete ţigări “Plugarul” cu timbre de acciză emise de Republica Moldova, 130 pachete de ţigări “Winston”, iar restul ţigări “LM”, “Rothmans” şi “Viceroy”). Prejudiciul cauzat Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi - Biroul Vamal de Frontieră Brăila a fost de 4.847 lei. Inculpaţii au plătit între timp prejudiciul respectiv, dar au continuat “afacerea”. Procurorul de caz precizează:
“Cu ocazia percheziţiei, la locuinţa inculpaţilor a fost găsit un caiet conţinând o evidenţă financiară minuţioasă, numeroase numere de telefon, precum şi menţiuni explicite privind mărci de ţigări “LM # 90, Marble # 40, Plugarul # 89.720, bani # 130”. Pentru a se stabili atât sursele de aprovizionare ale inculpaţilor, cât şi amploarea reală a activităţii infracţionale a acestora, a fost autorizată supravegherea tehnică constând în interceptarea, înregistrarea şi localizarea comunicaţiilor şi a oricărui tip de comunicare - SMA, MMS şi mesagerie vocală (...)”.
Astfel, au fost identificate mai multe persoane care cumpărau în mod obişnuit ţigări de contrabandă de la cei doi concubini, fiind, totodată, stabilit un adevărat “cod” folosit în comunicarea dintre aceştia (“eugenii”, “pâini” # pachete de ţigări; “pâine albă” # ţigări “Ashima”; “kil” # carton de ţigări; “ţăran” # ţigări “Plugarul” etc). În alte cazuri, contrabandiştii discutau în mod explicit cu “partenerii de afaceri”. Coroborând declaraţiile martorilor audiaţi cu conţinutul convorbirilor telefonice interceptate, anchetatorii au stabilit că, în perioada iunie 2014 - iunie 2017, Aurel Grămadă şi Lenuţa Pitrop au cumpărat şi au revândut în jur de 3.700 pachete de ţigări de contrabandă, la care se adaugă cele 400 de pachete de ţigări găsite la percheziţie. Prejudiciul total adus bugetului de stat în această perioadă a fost de 47.390 lei, precizează reprezentanţii acuzării.
“Audiaţi fiind, inculpaţii au declarat că au cumpărat ţigări de la persoane necunoscute, într-o piaţă din municipiul Galaţi, plătind preţuri inferioare celor practicate pentru produse similare, dar legal marcate şi taxate. Ţigările au fost revândute cu preţuri inferioare celor practicate în comerţul legal. De asemenea, inculpaţii au declarat că volumul total de produse accizabile astfel cumpărate şi deţinute au fost cu mult inferior celui stabilit în cursul urmăririi penale”, a mai precizat procurorul care a supravegheat cercetările în dosarul Grămadă.
Mai trebuie precizat faptul că Aurel Grămadă are antecedente penale, el fiind sancţionat administrativ de mai multe ori tot pentru contrabandă cu ţigări. S-a stabilit că inculpaţii depozitau ţigări într-un imobil situat pe strada Petre Ştefănescu-Goangă din Brăila, unde locuiesc mama, sora şi nepotul lui Aurel Grămadă. Întrucât există suspiciuni că aceştia au fost implicaţi în “afacerile” lui Aurel, procurorul de caz a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor.
Cazul a fost trimis instanţei de judecată.