Mergi la conţinutul principal

Contrabandă cu motorină ucraineană

• anul trecut, un grup infracțional s-a format la Chiscani pentru a face contrabandă cu motorină achiziționată, cu precădere, de la navele fluviale ce aveau în echipaj cetățeni ucraineni • se lua cu 700 de lei sau 150 de euro/butoiul de 200 de litri și se revindea cu suma de 1.250 lei/butoiul • ca mod de operare, s-a reținut faptul că cetățenii ucraineni aflați la bordul navelor îl contactau telefonic pe liderul grupării din Chiscani și îi comunicau ora probabilă la care vor tranzita sau vor ancora în zona km. fluvial 182, fluviul Dunărea, precum și câtă motorină îi puteau furniza • la jumătatea lunii iunie, s-a dispus reținerea și s-a cerut arestarea față de opt inculpați suspecți în dosarul de contrabandă, însă la Tribunalul Brăila cererea procurorilor DIICOT a fost respinsă, la ședința de la jumătatea lunii iunie, bărbații cercetați fiind trimiși în arest la domiciliu

 

Un alt grup infracțional specializat în contrabanda cu motorină pe Dunăre, marfă preluată de la nave străine, s-a constituit la Chiscani, iar procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul teritorial Brăila au reținut mai multe persoane suspecte. Butoaie cu motorină erau transportate cu barca, de la nave aflate pe Fluviul Dunărea. S-a dispus reținerea și s-a cerut arestarea față de opt inculpați suspecți în dosarul de contrabandă, însă la Tribunalul Brăila cererea procurorilor DIICOT a fost respinsă, la ședința de la jumătatea lunii iunie, bărbații cercetați fiind trimiși în arest la domiciliu.

Pe rolul instanței se află un alt dosar ce are ca obiect „Contrabandă cu motorină pe Dunăre”, în care sunt judecați 13 inculpați, după ce în octombrie 2019, procurorii DIICOT au organizat un flagrant membrilor grupării lui Vasilică Puia, din Gropeni, inculpații fiind acuzați că au introdus ilegal în România, de la o navă aflată sub pavilion sârbesc, cantitatea de 4.000 de litri de motorină.

 

Organele de cercetare s-au sesizat din oficiu

Acum, un nou caz este în vizorul DIICOT. După cum se arată pe site-ul Tribunalului Brăila, la data de 14 iunie, instanța a respins propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - DIICOT Biroul Teritorial Brăila și a dispus măsura arestului la domiciliu a inculpaților B. L. Valentin, C. Ionuț, D. Marian, M. Dragoș, M. Costel, M. Ștefan, D. Dănuț și C. George,  pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 14.06 2023 -13.07.2023. Pe durata măsurii preventive a arestului la domiciliu inculpații nu vor putea părăsi domiciliile fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza. Atrage atenția inculpaților că, în caz de încălcare cu rea credință a măsurii sau obligațiilor ce le revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. În cauză s-a formulat contestație, iar dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Galați.

Dosarul privind „luarea măsurii arestării preventive” a fost înregistrat pe rolul instanței la data de 13 iunie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție-DIICOT-Biroul Teritorial Brăila solicitând arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 14 iunie, a inculpaților.
Din referatul întocmit de Parchetul de pe lâng
ă Înalta Curte de Casație și Justiție-DIICOT-Biroul Teritorial Brăila, se reține faptul că, la data de 17 octombrie 2022, organele de cercetare penale din cadrul I.T.P.F. Iași- S.P.F. Brăila s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, începând cu luna august 2022, unul dintre suspecți, împreună cu alte persoane domiciliate în comuna Chiscani, județul Brăila, au introdus în țară, în mod ilegal, în zona km. Flv. 182 – 186, fluviul Dunărea, motorină de la bordul navelor sub pavilion străin care tranzitau fluviul Dunărea. Ca urmare a acestei sesizări, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila s-a constituit dosarul penal și a fost începută urmărirea penală „in rem”, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă (faptele din perioada august 2022 - februarie 2023). Ulterior, prin ordonanța organului de cercetare penală din data de 07.02.2023 s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la săvârșirea infracțiunii de contrabandă.

 

Se lua motorina de la ucraineni, contra sumei de 700 de lei sau 150 de euro/butoiul de 200 de litri

Butoaiele cu motorină erau preluate la o sumă modică și erau revândute la prețuri mult mai mari. După cum au stabilit anchetatorii, în cursul anului 2022, un inculpat, din comuna Chiscani, județul Brăila, împreună cu ceilalți suspecți, au constituit un grup cu scopul săvârșirii infracțiunii de contrabandă cu motorină, bun accizabil pe care îl introduceau în țară în mod ilegal, pe fluviul Dunărea, de la bordul navelor sub pavilion străin care tranzitau fluviul Dunărea. „Achiziționa motorina, cu precădere, de la navele fluviale ce aveau în echipaj cetățeni ucraineni, contra sumei de 700 de lei sau 150 de euro/butoiul de 200 de litri și o revindea cu suma de 1.250 lei/butoiul.
Ca
și mod de operare, s-a reținut faptul că cetățenii ucraineni aflați la bordul navelor îl contactau telefonic pe ... și îi comunicau ora probabilă la care vor tranzita sau vor ancora în zona km. fluvial 182, fluviul Dunărea, precum și câtă motorină îi puteau furniza, cantitate exprimată în numărul de butoaie, cu capacitatea de 200 litri, pe care le puteau umple. La ora stabilită, ..., împreună cu alte persoane din comuna Chiscani, jud. Brăila, se deplasau cu barca sa din tablă de mari dimensiuni (barcaz), încărcată cu butoaie goale, propulsată de motor, la nava ce ancora la km. flv. 182, mal drept, fluviul Dunărea, sau care tranzita zona, acosta lângă aceasta, lua legătura cu marinarii și, folosind o pompă electrică, încărcau butoaiele cu motorină aflată în tancurile de combustibil ale respectivei nave. După încărcare și înmânarea banilor către marinarii străini, ..., cu barcazul în care se aflau butoaiele încărcate cu motorină, propulsat de motor, revenea la malul stâng al Dunării, în zona km. Fluvial 182, descărca, împreună cu celelalte persoane, butoaiele pe mal, iar apoi le urca în autoutilitara sa marca Mercedes Benz Sprinter. De la malul stâng al Dunării, inculpatul ... se deplasa cu autoutilitara pe o distanță foarte scurtă, de aproximativ 70 de metri, pe un drum neamenajat, și intra în curtea dinspre Dunăre a numitului ..., unde depozita temporar butoaiele cu motorină. De la imobilul lui ..., butoaiele cu motorină erau preluate într-un număr mic, într-un timp relativ scurt, și transportate către intermediari sau direct către cumpărătorii finali de către numitul ...., cu autoutilitara sau de către celelalte persoane implicate în activitatea infracțională, cu autoutilitarele pe care acestea le dețineau”, au stabilit anchetatorii, după cum se arată în motivarea transmisă de la Tribunalul Brăila.

 

Contrabandiștii formau un dispozitiv de supraveghere, pe fluviul Dunărea pe raza comunei Chiscani

Activitățile infracționale de introducere în țară, în mod ilegal, a motorinei aveau loc numai noaptea, în condiții de întuneric, într-un mod organizat, după cum au stabilit anchetatorii. Împreună cu alte persoane, inculpatul se deplasa cu barcazul la bordul navelor și încărca butoaiele cu motorină, timp în care celelalte persoane implicate formau, pentru a nu fi depistați cei aflați la navă, un dispozitiv de supraveghere, atât pe apă, pe fluviul Dunărea, cât și pe uscat, pe raza comunei Chiscani. „Astfel, pe fluviul Dunărea, o persoană era trimisă cu barca în zona trecere bac Brăila – Insula Mare a Brăilei pentru a observa dacă vreo ambarcațiune a poliției de frontieră se deplasa în direcția amonte, spre km. flv. 182, iar o altă persoană acționează cu barca în zona km. flv. 186, fluviul Dunărea, pentru a observa dacă vreo ambarcațiune a poliției de frontieră se deplasa în direcția aval, spre km. Flv. 182. Pe uscat, persoanele desemnate se deplasau cu autoturismele la intrările în comuna Chiscani, pentru a observa dacă autospecialele Poliției de Frontieră ajungeau în zonă. Activitățile infracționale de distribuire a motorinei către intermediari sau către cumpărătorii finali aveau loc, de asemenea, într-un mod organizat și conspirat, pentru a evita depistarea de către lucrătorii poliției de frontieră. Activitățile infracționale ale numitului ... și ale persoanelor cu care acționa erau încurajate de faptul că la km. flv. 182, mal drept, fluviul Dunărea (vizavi de comuna Chiscani, județul Brăila) este loc de ancoraj pentru navele fluviale și că, de regulă, pe timpul nopții, acolo staționa una sau două nave sub pavilion străin, astfel că prezența acestora în zonă era justificată, nu ridica suspiciuni, și le permitea persoanelor în cauză să se organizeze și să acționeze cu atenție, fără grabă, în oricare moment al nopții, atunci când apreciau că își puteau pune în aplicare intențiile ilegale în condiții de deplină siguranță. Un alt factor care favoriza reușitele infracționale ale numitului ... era acela că locul unde acesta depozita inițial butoaiele cu motorină pe care le aducea cu barcazul la malul stâng, și anume curtea numitului ..., zis „...”, „...”, se afla la doar 70 de metri de luciul de apă, astfel că depistarea acestuia în timp ce transporta butoaiele de la mal în spațiul inițial de păstrare era improbabilă în condițiile în care zona era supravegheată de persoanele implicate”, au mai stabilit organele de anchetă.
Întrucât din probatoriul administrat în cauz
ă a rezultat faptul că inculpații cercetați în prezenta cauză au constituit un grup infracțional organizat în scopul achiziționării și comercializării de motorină introdusă în mod ilegal în țară la bordul unor nave aflate sub pavilion străin și au desfășurat activități de achiziționare, depozitare, transport și vânzare în această modalitate de organizare, cauza a fost declinată la data de 25 mai către DIICOT- BT Brăila. La această unitate de parchet, la data de 26 mai a fost începută urmărirea penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat.
Având în vedere situa
ția expusă, față de persoanele implicate în activitatea infracțională, la data de 9 iunie, a fost extinsă urmărirea penală și acțiunea penală cu privire la săvârșirea infracțiunii de constituire a infracțiunii de grup infracțional organizat.

S-a apreciat că se impune luarea măsurii arestării preventive a inculpaților, după cum au arătat procurorii, însă față de inculpați s-a dispus măsura arestului la domiciliu.
În motivarea Tribunalului Br
ăila se arată că judecătorul de drepturi și libertăți apreciază că prin plasarea inculpaților în arestul la domiciliu nu este afectată buna desfășurare a procesului penal, având în vedere că acestora li se vor impune respectarea unor obligații, care, dacă vor fi încălcate cu rea credință, vor duce la înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro