Contorizarea individuală la apă a trecut de votul CLM Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Contorizarea individuală la apă a trecut de votul CLM Brăila

CLM Brăila a aprobat, ieri, regulamentul privind contorizarea individuală la apă. Cu toate acestea, decizia a venit abia după lungi discuţii pe tema necesităţii contorizării la limita proprietăţii, deoarece mai mulţi dintre membrii consiliului au avut diferite opinii şi propuneri vizavi de proiect. Consilierul PDL Simona Drăghincescu a dorit să intervină pentru a solicita ca aplicabilitatea regulamentului să fie una obligatorie, în condiţiile datoriilor acumulate de către asociaţiile de proprietari către CUP "Dunărea" Brăila. Aceasta a prezentat şi o situaţie în acest sens. "Datoriile sunt imense la unele asociaţii de proprietari. Am înţeles că suma totală pe care o datorează asociaţiile de proprietari către CUP Dunărea este de 17.263.340 lei, compusă din 14.930.323,59 lei - baze şi 2.333.017 - penalităţi. Sunt sume colosale! Şi nu vorbim aici despre datoriile societăţilor comerciale, că am înţeles că există şi datorii ale acestora către CUP «Dunărea» de peste 50 de miliarde de lei vechi. Nu cred că ne mai putem juca. Având în vedere aceste datorii enorme am senzaţia că gradul de încasare al sumelor datorate este sub 40%, ceea ce este foarte puţin. (...) Această contorizare ar trebui să fie obligatorie cel puţin într-o primă etapă pentru cei cu datorii", a declarat Drăghincescu. Totodată, aceasta a afirmat în plenul consiliului că a strâns 2.500 de semnături ale cetăţenilor care şi-au dat acordul în privinţa contorizării la limita proprietăţii. De asemenea, consilierul a atras atenţia că dacă nu se va proceda cât mai repede la decuplarea rău-platnicilor de la reţeaua de apă, lucrurile se vor înrăutăţi. "CUP «Dunărea» face parte din nişte proiecte de la BERD, care la finalul anului 2015 nu au voie să aibă sume neîncasate mai vechi de 90 de zile", a avertizat sursa citată.
O intervenţie a avut şi consilierul PUER Dan Păun, care a ţinut să atragă atenţia asupra problemei menţinerii contorului general de pe scară în condiţiile în care vor fi montate şi cele individuale. "Opinia mea este că fie renunţăm la acel contor mare pe scară şi facem o sumă a tuturor contoarelor şi asta este - iar acele mici diferenţe probabil vor fi compensate de contravaloarea unui contor mare de scară, care nu e ieftin deloc -, fie găsim o posibilitate ca o persoană care vrea să plătească atât cât consumă şi să nu i se mai adauge 1 - 5 metri cubi pe lună din diverse motive, să o poată face. De exemplu, persoana care îşi montează un contor de clasă superioară celui de la intrarea în scară să aibă posibilitatea să plătească exact cât consumă", a afirmat Păun.

Varianta lui Alexandru

Completări a avut de făcut şi PNG-istul Ionel Alexandru, care a precizat că din punctul său de vedere regulamentul are foarte multe deficienţe şi nu este în interesul cetăţenilor în forma actuală. Consilierul şi-a păstrat poziţia prezentată în urmă cu o zi în cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei", subliniind că din punctul său de vedere întreaga operaţie privind contorizarea individuală ar trebui să fie plătită de societatea CUP "Dunărea" Brăila şi nu de către cetăţeni. De asemenea, acesta a cerut eliminarea contorului general de pe scară şi a sesizat problemele ce ar putea apărea în condiţiile în care nu se vor realiza contracte directe cu brăilenii şi se va merge pe varianta plăţii prin asociaţiile de proprietari. Totodată acesta a ţinut să puncteze că plata apei pluviale ar trebui să revină municipalităţii şi nu brăilenilor. "Voi vota împotriva acestui regulament pe ideea că voi veni cu o serie de modificări ulterioare, în sensul în care să se regăsească şi lucrurile pe care le-am solicitat, inclusiv problema plăţii apei pluviale", a declarat Alexandru.

Simionescu: "Propun să dăm un termen de trei - şase luni să vedem ce se întâmplă"

Primarul Aurel Simionescu le-a cerut consilierilor să fie de acord cu adoptarea regulamentului în forma actuală cu precizarea că în viitorul apropiat se vor mai putea face modificări. "Am discutat şi ieri (n.r. marţi) cu liderii de grup, rugămintea mea este să dăm drumul la acest regulament aşa cum apare el şi după aceea, în funcţie de ce se întâmplă să putem interveni cu eventuale îmbunătăţiri, pentru că totul este perfectibil. (...) Vă propun să dăm un termen de trei - şase luni şi la momentul respectiv să avem o informare despre ce s-a întâmplat în perioada respectivă. (...) În legătură cu CUP «Dunărea» şi modalităţile de recuperare a datoriilor respective am dat domnului director Chiriţă, doamnei director Stănescu şi domnului viceprimar Alexandru Dănăilă să analizăm o propunere în legătură cu eşalonarea pe o perioadă mai îndelungată de timp. Să vedem cum stăm şi pe lege să putem face un demers în continuare. Nu putem să rămânem în continuare cu datoriile acestea şi cu presiuni asupra unor cetăţeni care sunt buni-platnici pentru că anumiţi cetăţeni de pe scara respectivă nu vor. Din ceea ce mi se spune mie este că sunt puţini din cei săraci care nu plătesc. Sunt unii care pur şi simplu nu vor să plătească. Dacă li se va opri apa, probabil că vor plăti", a afirmat Simionescu.
Proiectul a fost adoptat în cele din urmă cu 24 de voturi "pentru", o abţinere din partea PNŢCD-istului Laurenţiu Chiru şi un vot "împotrivă" de la Ionel Alexandru. Consilierul PC Elena Rădulescu a lipsit motivat de la şedinţă.

Contorizarea individuală se va face doar la cererea proprietarilor

Important de menţionat este faptul că, potrivit proiectului adoptat de consilieri, separarea măsurării consumului de apă la nivel de apartament sau spaţiu cu altă destinaţie se va face numai la cererea proprietarilor/chiriaşilor, prin Asociaţia de proprietari/locatari, cu respectarea procedurilor cuprinse în regulament. Din aceeaşi sursă aflăm că proiectarea şi execuţia lucrărilor de modificare a branşamentelor de apă se vor realiza de către operator pe bază de deviz de lucrări, iar costurile vor fi suportate de către proprietarii/chiriaşii de apartamente, sau a spaţiilor cu altă destinaţie, înscrişi în tabelul nominal care solicită separarea măsurării consumului de apă. De asemenea, cantitatea de apă reprezentând diferenţa de contor între indexul contorului general de branşament, montat la nivel de scară şi indexul contorilor individuali, se va repartiza de către administratorul asociaţiilor de proprietari pe toate apartamentele sau spaţiile cu altă destinaţie, în funcţie de numărul de persoane care locuiesc în apartament sau care folosesc spaţiile cu altă destinaţie (de exemplu numărul de angajaţi).

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro