Contorizarea individuală, plata datoriilor într-o perioadă cel puţin egală cu cea în care acestea au fost făcute şi stabilirea unui nou regulament pentru buna funcţionare a asociaţiilor de proprietari sunt propunerile consilierului local independent Simona Drăghincescu pentru rezolvarea problemelor între CUP "Dunărea" şi AP-uri datornice. Drăghincescu a anunţat, ieri, că va începe imediat strângerea de semnături de la brăileni, pentru a putea pune pe masa CLM-ului proiectele de hotărâri în vederea dezbaterii şi aprobării lor. De asemenea, independenta face apel public şi către partidele politice, pentru a o susţine în aceste demersuri.
În viziunea Simonei Drăghincescu, un parteneriat încheiat între asociaţiile de proprietari şi CUP "Dunărea" prin Consiliul Local Municipal, pentru că "CLM este acţionarul principal al acestei companii de utilităţi publice", ar fi soluţia ideală. Ulterior parteneriatului, ar trebui să se înceapă lucrările pentru contorizarea individuală la limita proprietăţii, iar cetăţenilor să li se ofere posibilitatea de a plăti în rate aceste lucrări. "Aceste lucrări să fie realizate la un preţ accesibil tuturor, dacă tot se fac pe banii cetăţenilor, dar cu plata în rate şi să se termine odată cu favorizarea rău platnicilor! Contorizarea individuală la limita proprietăţii, fie pe scară, fie la subsol, pentru că se poate face şi o contorizare individuală şi la subsol fără a trece pe scară, fără a găuri din nou tot blocul, existând şi alte soluţii tehnice decât de condomeniu pe scară. Sunt firme autorizate sau persoane fizice autorizate foarte bune meseriaşe, care fac asemenea lucrări la un preţ absolut rezonabil. Costul ar fi 300 de lei în condiţiile în care lucrarea este realizată de o persoană fizică autorizată, deci sunt costuri mai mici, nu de o firmă care are TVA şi cheltuieli salariale. După care, cetăţeanul trebuie să-şi continue lucrarea în apartament, care poate fi făcută tot de acelaşi executant, cu plata în rate", a explicat Drăghincescu de ce consideră că acest parteneriat ar fi benefic.
O altă propunere de hotărâre de Consiliu Local pentru care independenta şi-a propus să strângă alte semnături de la cetăţeni se referă la eşalonarea datoriilor AP-urilor şi la stabilirea altor termene de plată, cel puţin egale cu perioada în care s-au acumulat datoriile. "În perioada în care au fost făcute aceste datorii imense, CUP Dunărea nu şi-a executat dreptul de a sista furnizarea apei potabile după cele 90 de zile de la neplată. Într-un proces civil nu poţi invoca propria ta culpă. În aceste condiţii, CUP Dunărea nu şi-a îndeplinit aceste obligaţii contractuale. Nu poţi să impui unei asociaţii de proprietari să plătească într-un an o datorie făcută în 3-4 ani. Fac din nou apel la partidele politice, să mă susţină pentru strângerea semnăturilor de la cetăţenii acestui municipiu!", şi-a motivat Drăghincescu propunerea.
Independenta acuză PSD-ul că îşi face campanie electorală pe seama noului regulament al AP-urilor
Nici regulamentul de funcţionare a asociaţiilor de proprietari nu a fost ocolit de consilierul local, aşa că aceasta vine cu o propunere şi pentru adoptarea unui nou regulament, care să cuprindă specificaţii clare despre condiţiile de a fi preşedintele unei asociaţii de proprietari, despre posibilitatea de a retrage un atestat de administrator şi alte aspecte pe care actualul regulament nu le prevede. Deşi Primăria Brăila pregăteşte unul nou, Drăghincescu a declarat că "regulamentul Primăriei mai degrabă descurajează orice cetăţean care va dori să fie preşedinte de asociaţie de proprietari din cauza amenzilor care se întind pe 6 pagini, din totalul de 11. Nu pot să cred că jumătate din regulament este plin cu amenzi. Nu se scrie nimic despre administratorii care sunt hoţi". Tot legat de noul regulament pe care municipalitatea doreşte să-l pună în aplicare de la 1 mai anul curent, independenta susţine că totul este o strategie de campanie electorală a PSD-ului, mai ales că o propunere de-a sa din octombrie 2012 privind contorizarea individuală a fost introdusă tacit. "În octombrie 2012 am făcut o propunere Primăriei Brăila şi CLM şi CUP Dunărea indirect, pentru un parteneriat cu asociaţiile de proprietari pentru execuţia contorizării individuale la limita proprietăţii pe sistemul gaze, electricitate ş.a. Am constatat după doi ani de zile că această propunere a mea a fost dusă în cadrul unui regulament de către CUP Dunărea şi PSD. Nu m-ar fi deranjat să fie introdusă într-un regulament, chiar m-aş fi bucurat, dacă regulamentul era corect, dacă acest regulament ar fi fost discutat şi nu s-ar fi încercat punerea lui în practică de la 1 mai. Se pune în practică acest regulament de la 1 mai pentru simplul motiv că se doreşte a se bate toba în campania electorală, «că uite ce a făcut PSD-ul pentru cetăţeni!». PSD-ul, la nivelul oraşului Brăila, nu a făcut nimic pentru cetăţeni în ultimii 7 ani. Asociaţiile de proprietari au ajuns într-o zonă extrem de periculoasă, cu datorii extrem de mari, pe care nu au cum să şi le plătească şi sunt la dispoziţia şi la bunul plac a semnăturii unui edil sau a mai multora şi din cauza aceasta este în pericol ca şi cetăţenii buni platnici să rămână fără apă", a acuzat Simona Drăghincescu.