Mergi la conţinutul principal
Apometre inteligente pentru toată lumea

Contorizare individuală într-un bloc din Brăila

• un brăilean domiciliat într-un bloc din Radu Negru a “spart gheaţa”, fiind primul abonat din municipiu care şi-a contorizat apartamentul individual • alte 7 cereri primite din partea unor locatari sunt în lucru şi urmează să fie rezolvate în perioada următoare • deşi în privinţa contorizării apartamentelor abia se fac primii paşi, furnizorul de apă CUP “Dunărea” stă mult mai bine la capitolul înlocuirii apometrelor clasice cu apometre inteligente, operaţiune care ar trebui finalizată până pe 31 decembrie a.c. • luna aceasta, compania a mai achiziţionat 10.000 de apometre cu suma de 1.782.950 lei, pe lângă cele 30.000 pe care le achiziţionase în urmă cu trei ani • noile aparate sunt destinate, în principal, consumatorilor necontorizaţi, facturaţi “la pauşal” • după iniţierea campaniei, numărul brăilenilor facturaţi la pauşal a scăzut de la 6.000 la 1.100

 

Campania de montare a apometrelor inteligente cu citire radio de la distanţă iniţiată de Compania de Utilităţi Publice (CUP) “Dunărea” Brăila continuă, mii de abonaţi din municipiu şi judeţ urmând să beneficieze de noile achiziţii. Concomitent, brăilenii de la bloc încep să conştientizeze avantajele ce decurg din individualizarea consumului de apă prin montarea apometrelor inteligente. Până la ora actuală, opt brăileni au încheiat contracte cu operatorul, însă doar unul singur are deja montat un astfel de apometru. Este vorba de un locatar de la blocul H, de pe strada Chişinăului (cartier Radu Negru). Alţi şapte locatari de la blocul F3, situat în zona intersecţiei B-dul Dorobanţi - Strada 1 Decembrie 1918, vor avea câte un contor inteligent la apartament. Se fac, astfel, primii paşi pentru eliminarea definitivă a acelor situaţii în care toţi locatarii ai unei scări de bloc au rămas fără apă la robinete din cauza datoriilor acumultate de unii vecini rău-platnici.

 

“Consumatorul îşi doreşte să achite exact cât consumă”

  Potrivit Companiei de Utilităţi “Dunărea” Brăila, ampla campanie de înlocuire a contoarelor de apă vechi cu unele noi (aşa-numitele “contoare inteligente”), clasa metrologică C, cu citire radio de la distanţă, este menită să ne reducă în mod vizibil factura la apă. Practic, toţi consumatorii din municipiul Brăila - abonaţi casnici, asociaţii de proprietari, agenţi economici şi instituţii publice - vor avea contori noi, performanţi, cel mai probabil, la finele acestui an. Termenul preconizat de companie pentru consumatorii din judeţ este finalul anului 2021.

“Precizia cu care apometrele indică consumul de apă al fiecărui abonat este o preocupoare comună, atât pentru furnizorul de apă potabilă, cât şi pentru consumator, care îşi doreşte să achite exact cât consumă. Contoarele inteligente reprezintă o generaţie modernă de aparate de măsură care va înlocui treptat generaţia veche de contoare. Principiul este simplu: la un apometru se adaugă şi un modul radio care transmite valoarea înregistrată, demontare, curgere inversă şi continuă etc, defecţiuni ale flotoarelor, bateriilor şi altor obiecte sanitare ce produc pierderi de apă în anumite apartamente/gospodării la o anumită dată programată sau la interogarea de la distanţă cu un aparat special”, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al CUP “Dunărea” Brăila, Daniela Stanciu.

Cum aparatele se citesc de la distanţă, nu mai este nevoie de prezenţa fizică a unei persoane, aşa cum se întâmpla până acum.

 

Brăilenii facturaţi la pauşal, pe cale de dispariţie

Compania de Uitilităţi Publice “Dunărea” Brăila a achiziţionat, în urmă cu trei ani, 30.000 de aparate de măsură cu transmitere la distanţă a datelor, pentru înlocuirea actualilor contori şi pentru a extinde contorizarea la abonaţii companiei necontorizaţi, pentru care consumul era facturat după metoda “pauşal”. Aşa se face că, din anul 2017, numărul brăilenilor facturaţi la pauşal a scăzut de la 6.000 la 1.100. Obiectivul principal al companiei a fost să elimine definitiv facturarea “la pauşal”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al CUP “Dunărea”, pe lângă cele 30.000 de apometre inteligente, au fost achiziţionate şi 3.000 de cămine noi, din PVC, pentru a fi folosite la consumatorii care nu aveau un cămin corespunzător. Pentru achiziţionarea celor 30.000 de apometre şi 3.000 de cămine a fost investită suma totală de 3,12 milioane de euro, bani proveniţi din economiile făcute la implementarea Programului Operaţional Sectorial de Mediu “Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată din judeţul Brăila”, prin care s-au extins reţelele de apă şi de canalizare în municipiul şi judeţul Brăila, în perioada 2010 - 2015.

Până la ora actuală, din cele 30.000 de apometre de ultimă generaţie s-au montat peste 23.000 în municipiul Brăila şi în localităţile limitrofe, Vărsătura, Lacu Sărat, Chiscani, Cazasu, Bladovineşti şi Pietroiu. Ţinând cont de efcienţa acestor contoare, Compania de Utilităţi Publice “Dunărea” Brăila, a mai achiziţionat, luna aceasta, încă 10.000 de apometre inteligente, pe care intenţionează să le monteze la abonaţii din judeţ. Prioritate au abonaţii din localităţile învecinate cu municipiul Brăila, deoarece, susţin reprezentanţii companiei, prin montarea acestor contori compania poate factura toată apa consumată de abonaţii casnici şi agenţii economici.     

“Pentru achiziţionarea, în luna august 2020, a celor 10.000 de contoare inteligente, a fost investită suma de 1.782.950 lei. Achiziţia a fost facută din fondurile proprii ale companiei”, ne-a precizat sursa citată.

 

“Până la ora actuală, la Brăila, s-a montat un singur contor individual, iar acesta este la blocul H din Radu Negru”

Mai trebuie precizat faptul că, în cazul asociaţiilor de proprietari şi locatari, au fost înlocuiţi doar contorii de scară sau de bloc în baza cărora se face facturarea consumului de apă. Brăilenii au, însă posibilitatea să-şi individualizeze consumul de apă şi să încheie contracte cu operatorul, potrivit Legii nr. 241/2006 a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, şi Legii nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor.

“Proprietarii care vor să-şi monteze contoare cu citire la distanţă trebuie să respecte strict prevederile legale. Până la ora actuală, la Brăila, s-a montat un singur contor individual, iar acesta este la blocul H din cartierul Radu Negru. Mai sunt în lucru încă şapte apometre individuale, care vor fi montate la blocul F3, situat în zona intersecţiei B-dului Dorobanţilor cu Strada 1 Decembrie 1918”, ne-a precizat Daniela Stanciu.

Brăileanul care a “spart gheaţa” şi a avut curajul să solicite companiei încheierea unui contract separat şi montarea unui apometru inteligent locuieşte la blocul H, de pe strada Chişinău (cartier Radu Negru). Blocul H face parte din Asociaţia de Proprietari nr. 277 Brăila şi are patru scări. Ieri, reporterii noştri au încercat să ia legătura cu reprezentanţii asociaţiei de proprietari pentru a lua o reacţie, însă nu am găsit pe nimeni pentru a putea lua o reacţie.   

Oricine doreşte să-şi individualizeze consumul de apă - şi aici este vorba de brăilenii care locuiesc la bloc - poate depune o cerere la biroul Relaţii cu Publicul al Companiei de Uitilităţi Publice “Dunărea” Brăila, ocazie cu care va primi o listă cu documentele necesare unui astfel de demers. 

  

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro