Mergi la conţinutul principal

Continuă revolta carantinaţilor

* o femeie ne-a sunat la redacţie pentru a sesiza faptul că a fost introdusă în centrul de carantină din Lacu Sărat, deşi a venit cu familia din Germania pentru că are tatăl grav bolnav * ea se teme că nu îşi va mai vedea tatăl în viaţă, întrucât este ţinută în carantină * în mai, un tânăr brăilean a trecut printr-un coşmar, el fiind fiind dus în centrul de carantină, după venirea din Anglia, fiind pus în imposibilitatea de a-şi conduce mama decedată pe ultimul drum

 

 

 

Tot mai mulţi brăileni se plâng că au fost duşi în carantină, în mod nejustificat. După prezentarea articolului intitulat «Revolta carantinaţilor», în Cotidianul Obiectiv Vocea Brăilei, în care prezentam nemulţumirile unor persoane cazate la centrul de carantină din Lacu Sărat, reclamaţiile au început să curgă. Chiar dacă, din punct de vedere al autorităţilor se respectă legea, carantina fiind impusă pentru prevenirea răspândirii Covid, totuşi au fost înregistrate unele cazuri mult mai grave, fiind vorba de situaţii când  copiii nu şi-au putut conduce părinţii la mormânt. Un tânăr brăilean venit din Anglia, în luna mai, a stat la centrul de carantină, deşi mama lui murise şi ar fi vrut să îi fie alături pe ultimul drum. Nu i s-a permis acest lucru.

 

O nouă sesizare a fost transmisă redactorilor în cursul zilei de joi, 4 iunie, când o brăileancă a sunat la redacţie pentru a ne cere ajutorul. Este vorba despre Oprea Florentina, care ne-a spus că a venit din Germania, întrucât tatăl ei este grav bolnav şi trebuia să îl vadă. Femeia a ajuns cu soţul şi copilul în Brăila, apoi a mers la spital pentru a-şi vedea tatăl grav bolnav. Numai că, femeia şi soţul său au fost acuzaţi de faptul că nu au respectat măsura autoizolării la domiciliu, astfel că poliţiştii i-au dus la centrul de carantină din Lacu Sărat. Brăileanca se gândeşte la ce este mai rău, ea spunând că tatăl este grav. Ea a spus că are rezidenţă în Germania, unde locuieşte împreună cu familia de mai mulţi ani. “Am venit cu soţul şi copilul în vârstă de 11 ani în Brăila, pentru că am tatăl grav bolnav. Pe 28 mai am intrat în ţară şi am ajuns acasă. Dar nu am venit degeaba, am venit să îmi văd tatăl grav bolnav.

Noi avem rezidenţă în Germania, acolo locuim. Eu acum sunt şi însărcinată în 4 luni, stau aici la hotelul din Lacu Sărat, este frig, deja am avut probleme cu urechea şi am ajuns la spital, după ce am chemat salvarea, în ziua de 2 iunie. Am stat la Unitatea de Primire Urgenţe multe ore, până m-a preluat cineva şi mi-a dat nişte picături. După ce am ajuns acasă, la Brăila, am vrut să merg la spital, la tatăl meu. Dar m-a dus la centrul de carantină. Am tot sunat la DSP, la Poliţie, dar mă iau şi peste picior, că am sunat de mai multe ori. De ce nu se face un test!? Trebuie să stau aici în carantină până pe data de 15 iunie, nimeni nu ne face teste. În plus, trebuie să mai plătim şi atâţia bani, pentru carantină. Eu am copilul de 11 ani şi el trebuie să fie la şcoală, în Germania, dar noi nu putem pleca de aici, pentru că eu şi soţul suntem ţinuţi în carantină, în mod nejustificat. Şi eu nu am de unde să dau mii de euro amendă. O să sun peste tot, să fac reclamaţii, nu este normal aşa ceva”, ne-a spus, revoltată, femeia.

Totuşi, din punct de vedere al autorităţilor, în aceste cazuri doar s-au aplicat prevederile legale, fiind precizat faptul că la vamă cei care intră în ţară completează o declaraţie pe proprie răspundere. Potrivit legii, persoanele care vin de peste hotare trebuie să stea 14 zile în izolare la domiciliu.

Tot mai multe persoane se plâng însă de măsurile luate şi li se par mult prea dure, acestea spunând că nu au venit degeaba în localităţile de domiciliu, ci au fost nişte urgenţe.

 

Acces interzis la mormântul mamei

 

Aducem totuşi în atenţie un caz înregistrat în perioada pandemiei de coronavirus. Un tânăr brăilean a trecut printr-o tragedie fără margini. În luna mai, un tânăr aflat în carantină instituţionalizată în centrul din Lacul Sărat îşi plângea durerea, el fiind pus în imposibilitatea de a-şi conduce mama decedată pe ultimul drum. Întors pe 4 mai din Anglia, tocmai pentru a putea fi alături de mama sa în ultimele clipe, tânărului i s-a refuzat dreptul de a participa la slujba de rămas bun, ca urmare a restricţiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus. Acesta a spus că nu i s-a  părut normal acest lucru, în condiţiile în care avea documente care atestau faptul că şi în Anglia a stat în auto-izolare la domiciliu, precum şi documente care arătau motivul pentru care s-a reîntors în ţară. Din păcate, răspunsul autorităţilor a fost unul clar şi dureros pentru brăileanul în cauză, care îşi pierduse mama. Reprezentanţii DSP Brăila şi Prefectura Brăila au spus că există o legislaţie ce trebuie respectată şi nu pot face excepţii.

Tânărul a spus că prima oară a revenit în ţară din Anglia pe 16 martie, pentru a fi alături de mama lui, diagnosticată cu cancer în ultimă fază. Atunci a respectat toate indicaţiile autorităţilor, adică a sunat la DSP unde a precizat că a venit din străinătate şi a stat în auto-izolare la domiciliu 14 zile. A fost nevoit însă să se întoarcă în Marea Britanie la lucru. Nu a apucat să meargă efectiv la muncă, fiind trimis în şomaj tehnic de compania la care lucrează în urma crizei economice creată de pandemia de Covid-19. Astfel, brăileanul a rămas în izolare la locuinţa sa din Anglia. Între timp starea de sănătate a mamei lui s-a înrăutăţit şi pe 2 mai a decis să se întoarcă în Brăila. Numai că nu a putut merge la înmormântare.

Şi acesta nu este singurul caz. În martie, o româncă din Italia a trăit drama vieţii ei. Plecată în ţară să-şi înmormânteze mama, care murise la Câmpia Turzii, după cum se arată în presa naţională, a fost pusă în izolare la domiciliu din cauza epidemiei de coronavirus. Femeia nu era bolnavă şi nu a avut nici măcar febră, dar nu a putut fi alături de mama ei pe ultimul său drum. “Simt că înnebunesc în casă, am venit în România să îmi înmormântez mama şi în schimb am fost închisă între patru pereţi”, a spus femeia în lacrimi, după cum se arată pe site-ul www.rotalianul.com

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro