• declanșat pe 23 noiembrie, protestul salariaților DRS Brăila se bucură de sprijinul Sindicatului din Institutul Național de Statistică București • „Protestul va continua în fiecare zi, pe perioadă nedeterminată, până când revendicările noastre vor fi soluționate”, precizează inițiatorii acțiunii • statisticienii amenință că vor întrerupe activitatea, că nu vor mai colecta date și că nu vor participa la organizarea alegerilor de anul viitor
Inițiat, în mod spontan, pe 23 noiembrie, protestul salariaților Direcției Regionale de Statistică Brăila (DRS) continuă pe perioadă nedeterminată, „până la soluționarea revendicărilor”. Protestul se desfășoară zilnic, între orele 11.00 și 12.00, însă protestatarii amenință că, în caz că revendicările lor nu vor fi soluționate, vor întrerupe activitatea.
„Protestele vor continua până pe 29 noiembrie, urmând a fi reluate în luna decembrie, pe o perioadă nedeterminată, până la soluționarea problemelor. În caz că revendicările noastre nu vor fi soluționate, vom proceda la întreruperea activității pe termen nelimitat. Nu vom mai colecta și furniza date statistice din teritoriu și vom refuza participarea la organizarea alegerilor de anul viitor!”, precizează, într-un comunicat, colectivul de salariați ai Direcției Regionale de Statistică Brăila.
Salariații DRS Brăila au adoptat respectiva formă de protest pentru a-și exprima nemulțumirea față de politicile de salarizare a statisticienilor, practicate de guvern. Aceștia solicită salarii conforme cu nivelul de pregătire și complexitatea activității desfășurate, precum și echitate în raport cu alte instituții „care, indiferent de context, primesc majorări salariale sau reîncadrări în anexele Legii 153”.
Încă din prima zi de protest, statisticienii brăileni au prezentat următoarele revendicări: stabilirea salariilor de bază ale funcționarilor publici cu funcții de execuție și conducere, precum și ale personalului contractual la nivelul administrației publice centrale; funcționarii publici și personalul contractual să beneficieze, pentru complexitatea muncii, de un spor de 15% aplicat la salariul de bază; având în vedere complexitatea și volumul mare de activitate, deblocarea angajărilor și mărirea schemei de personal.
„Facem precizarea că toate aceste revendicări au fost prezentate Guvernului României încă de anul trecut, prin Memorandumul cu tema: „Soluționarea problemelor de salarizare existente la nivelul Institutului Național de Statistică și Directiilor Teritoriale de Statistică”. Acest memorandum a fost aprobat și semnat de Primul Ministru al României, dl. Nicolae-Ionel Ciucă, dar nu a fost pus în aplicare. Solicităm Guvernului României asumarea acestui Memorandum semnat și aprobat și punerea lui în aplicare”, au mai precizat participanții la protest.
Sindicatul din Institutul Național de Statistică București (SINSB), membru al Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație, și-a declarat, recent, prin intermediul unui comunicat, susținerea totoală față de acțiunile de protest ale salariaților din Direcțiile Teritoriale de Statistică, începute pe 23 noiembrie.