Mergi la conţinutul principal
În iunie anul viitor vom avea observator astronomic!

Continuă lucrările la Castelul de Apă din Grădina Mare

* într-o conferință de presă, primarul municipiului, Marian Dragomir, a prezentat stadiul lucrărilor executate la clădirea-monument din Grădina Publică * printre altele, au fost eliminate structurile metalice și deșeurile lemnoase de la subsol și până la etajul VI, s-au desfăcut instalațiile sanitare vechi, cele electrice și termice și au fost curățate tencuielile la interior în proporție de peste 60% * vechi de mai bine de un secol, Castelul de Apă este reabilitat cu fonduri europene, urmând a fi gata în iunie 2023 * lucrările, de peste 21 milioane de lei, sunt executate de SC Concivia SA

 

Lucrările la Castelul de Apă din Grădina Mare, clădire istorică datând din anul 1912 și realizată din beton armat - unică în sud-estul României -, continuă la interiorul construcției, a precizat, într-o conferință de presă desfășurată recent, primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir.

"În momentul de față, lucrările se fac exclusiv în interiorul castelului. Până în prezent, la Castelul de Apă au fost eliminate structurile metalice și deșeurile lemnoase din toată incinta castelului, de la subsol și până la etajul VI; s-au desfăcut instalațiile sanitare vechi, cele electrice și termice; s-au demontat markerii vechi și s-au montat markerii noi (aceia pe care vi i-am prezentat la conferința de presă pe care am avut-o la castel) pentru a vedea dacă există anumite tasări sau deplasări, pentru urmărirea verticalității castelului; s-au făcut lucrări de consolidare a terenului de fundare prin desfacerea planșeului subsolului; eliminarea pământului galben care acoperea radierul castelului într-un strat de 1,5 metri și realizarea de injecții cu bentonită la interior, în radierul castelului și la exterior", a precizat Marian Dragomir.

Pe lângă toate acestea, constructorul a verificat gradul de consolidare a clădirii-monument, realizându-se suprabetonarea radierului. Nu în ultimul rând, au fost desfăcute și curățate tencuielile la interior în proporție de peste 60%.

"Oamenii care merg în Grădina Mare nu pot vedea muncitorii de la castel în momentul de față, deoarece se pregătește subsolul prin lucrări executate la interior, în vederea hidro și termoizolării inelului interior, după care urmează readucerea/compactarea pământului galben care a fost scos pentru realizarea consolidărilor peste radier", a mai spus primarul municipiului.

Marian Dragomir a mai precizat că, pe lângă lucrările enumerate mai sus, au fost desfăcute lifturile și vestitul carusel de la etajul VI, șinele acestuia aflându-se acum în plin proces de recondiționare. Respectivele subansamble vor fi remontate în castel în momentul în care va fi scos acoperișul clădirii, pentru a exista un flux al lucrărilor.   

 

Proiect de 21,3 milioane de lei

Castelul de Apă din Grădina Publică este amenajat în cadrul unui proiect pe fonduri europene a cărui valoare se ridică la 21.301.797,74 lei (din care contribuția Uniunii Europene este de 15.262.564,87 lei). Conform proiectului, castelul va fi consolidat, reabilitat, modernizat și apoi dotat cu echipament specific pentru viitorul său rol, acela de observator astronomic destinat turiștilor. Licitația publică s-a finalizat pe 10 august 2021, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost emis pe 23 septembrie același an. Potrivit autorităților, Castelul de Apă ar trebui să fie gata (inclusiv cu dotări) în iunie 2023.

După cum a explicat, deunăzi, edilul-șef al Brăilei, planul megaproiectului din Grădina Mare prevede realizarea unui foaier și a șase săli de cinematograf 7D la subsol. De asemenea, aici va exista o cameră a oglinzilor. La parter, vor fi cinci spații expoziționale și o replică a unui costum spațial realizat în cadrul misiunii Apollo 11, precum și un panou digital de informare. Clădirea ar tebui să aibă, tot la parter, spații tehnice, iar la etajul I un spațiu expozițional cu tematică legată de planetele sistemului solar. La etajul II, va fi un alt spațiu expozițional în care va fi prezentată galaxia, imagini ale Căii Lactee, nebuloase, roiuri de stele etc., iar la etajul III ar trebui să fie un spațiu expozițional 3D. La etajul IV, un spațiu expozițional va prezenta anotimpurile, cu un inel panoramic, iar la etajul V se va amenaja o sală de proiecții ce va avea legătură directă cu observatorul astronomic și cu două terase aferente telescoapelor.

În fine, la etajul VI al Castelului de Apă ar trebui să funcționeze un punct de observare echipat cu două telescoape mobile. Imaginile captate de acestea vor putea fi vizionate pe ecrane LED cu diagonală mare. Tot aici, va fi și celebra platformă rotativă destinată observării panoramice a orașului. Nu în ultimul rând, pe casa scării castelului vor fi prezentate imagini (picturi UV) care au legătură cu sistemul solar.

La ora actuală, lucrările la Castelul de Apă sunt în grafic.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro